31/3/19

«Κλειδιά» για όλο το Αιγαίο



Του Νίκου Μελέτη
Διπλό στόχο έχει η πίεση που ασκεί η Τουρκία στα δύο νησιά, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, καθώς όχι μόνο αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία επί δύο κατοικημένων μάλιστα νησιών, αλλά επιχειρείται ο εξαναγκασμός της Ελλάδας σε διαπραγματεύσεις για ΜΟΕ και αυτό που από το 2009 επιδιώκει η Άγκυρα, έναν «κώδικα συμπεριφοράς» στις πτήσεις στο Αιγαίο, ώστε να πετούν ελεύθερα τα τουρκικά μαχητικά χωρίς τον κίνδυνο των αναχαιτίσεων από τα ελληνικά.
Στα δύο νησιά η Τουρκία δεν μπορεί να εγείρει οποιαδήποτε διεκδίκηση, αφού κείνται πέραν των 3 ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές, καθώς η Συνθήκη της Λωζάννης αποδίδει στην Τουρκία μόνο όσα νησιά βρίσκονται εντός των 3 ν.μ. και όσα ρητώς της αποδίδονται.
Τα δύο ελληνικά νησιά είχαν βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με διαρκείς υπερπτήσεις το 2009, προκαλώντας εντονότατες ελληνικές αντιδράσεις. Η Αθήνα μάλιστα έθετε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνέχιση των προσπαθειών των Αμερικανών για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τη διακοπή αυτών των υπερπτήσεων.

Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.