17/3/19

Τουρκία, υδρογονάνθρακες, Brexit, κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο για τις ευρωεκλογές στην Κύπρο

Τουρκία, υδρογονάνθρακες, Brexit, κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο για τις ευρωεκλογές στην Κύπρο
Παρά το ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, η προσέλευση στις Ευρωεκλογές βρίσκεται σε ραγδαία πτώση στην Κύπρο: από το 72% το 2004 στο 44% το 2014. Τα τοπικά προβλήματα κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση, κυρίως η επανένωση και η κρίση με την Τουρκία για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων. Και πάλι, το Brexit και η προσφυγική κρίση (η οποία έχει μεγάλες επιπτώσεις για τις γειτονικές Ελλάδα και Τουρκία) έχουν οδηγήσει πολλούς Κύπριους να συνειδητοποιήσουν πόσο εξαρτημένη έχει γίνει η χώρα τους από την συμμετοχή στην ΕΕ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ίδια ή ελαφρώς υψηλότερη προσέλευση από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Το αναδυόμενο ακρο-δεξιό κόμμα της χώρας, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ELAM), προβλέπεται να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του να προσπαθήσουν να κερδίσουν μία από τις έξι έδρες που έχει στην Ευρωβουλή η Κύπρος. Αυτό θα οδηγήσει λογικά άλλα κόμματα να καλέσουν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν.
Κύριες μάχες το 2019
Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα κυριαρχήσουν στις προεκλογικές εκστρατείες κάθε μεγάλου πολιτικού κόμματος στις ευρωεκλογές του 2019. Άλλα θέματα που θα μπορούσαν επίσης να πρωταγωνιστήσουν είναι η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση, η ασφάλεια και η άμυνα, και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μετανάστευση θα συζητηθεί αλλά δεν είναι κεντρικό θέμα, δεδομένου ότι η Κύπρος (ένα νησί εκτός Συνθήκης Σένγκεν) φιλοξενεί ελάχιστους πρόσφυγες σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οι επικείμενες εκλογές σε μεγάλο βαθμό θα αφορούν τη μάχη για την έκτη έδρα στην Ευρωβουλή, η οποία για πρώτη φορά ίσως περιέλθει στα χέρια της ακροδεξιάς της χώρας.
Οι συστημικοί
Τα τρία κύρια κόμματα στην Κύπρο -Δημοκρατικό Κίνημα (ΔΗΣΥ), το Προοδευτικό Κόμμα των Εργαζομένων (ΑΚΕΛ), και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΙΚΟ)- προβλέπεται να λάβουν δύο, δύο και μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιστοίχως. Το ΔΗΣΥ (μελος του ΕΛΚ) είναι το κύριο κόμμα της Κύπρου και κυριαρχεί στην κεντροδεξιά πολιτική σκηνή. Το ΑΚΕΛ (μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς -Βόρεια Πράσινη Αριστερά) και το ΔΙΚΟ (μέλος των Σοσιαλιστών και ΔΗμοκρατών), κυριαρχούν στην αριστερά και στο κέντρο αντίστοιχα. Το ΑΚΕΛ επικρίνει τον "νεοφιλελέυθερο” προσανατολισμό της ΕΕ αλλά δεν είναι εναντίον της ίδιας της ΕΕ. Ένα άλλο αριστερό κόμμα, το Κίνημα για την Κοινωνική Δημοκρατία (ΕΔΕΚ) -το οποίο διαχωρίζει τη θέση του από τα άλλα κόμματα εξαιτίας της αντίθεσής του σε μια ομοσπονδιακή λύση για το Κυπριακό- θα συναγωνιστεί με το ELAM για την έκτη έδρα της χώρας στην ευρωβουλή.
Οι Ευρωσκεπτικιστές
Το υπερεθνικιστικο, ευρωσκεπτικιστικό ELAM, το οποιο συνδέεται με την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, έχει μια πραγματική ευκαιρία να πάρει μία έδρα. Για την ώρα, οι δημοσκοπήσεις το δίνουν στην τέταρτη θέση, με τη στήριξη του 6% των ψηφοφόρων. Το ELAM είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και είναι υπέρ μιας Ευρώπης των εθνών. Πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι προάγει τον ελληνικό εθνικισμό και παρουσιάζει νεο-φασιστικές τάσεις. Το 2010, το κόμμα οργάνωσε μία συγκέντρωση εναντίον των Τουρκοκυπρίων και των μεταναστών.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/specials/scorecard/the_2019_European_election#
Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.