15/3/19

Βρυώνης, Stanford Shaw, Richard Hovannisian

O Σπύρος Bρυώνης δεν ήταν απλά ένας εξαίρετος επιστήμονας αλλά και ένας μαχητικός υποστηρικτής των ελληνικών εθνικών θέσεων, χωρίς ποτέ όμως να χάσει το σκόλαρλι ιντέγκριτι που τον χαρακτήριζε. στο περίφημο university of california, los angeles (UCLA), στις δεκαετίες του 1970 και 1980, υπήρχαν τρεις καθηγητές ιστορίας που υποστήριζαν τρία εθνικά αφηγήματα, σε επιστημονικό επίπεδο πάντοτε: ο βρυώνης, ο τουρκολόγος Stanford Shaw,, και ο Richard Hovannisian, ειδικός στην αρμενική ιστορία. 
Richard Gable Hovannisian 
Οι μάχες του Βρυώνη και του Ηovannisian εναντίον του Shaw υπήρξαν επικές. σε κάθε διάλεξη που έδινε ο καθένας από αυτούς τους τρεις γινόταν ο κακός ο μύλος από τους φοιτητές που είχαν μοιραστεί στα αντίστοιχα στρατόπεδα! οκέζιοναλι, τα πνεύματα οξύνονταν και το 1977 αρμένιοι εξτρεμιστές επιτέθηκαν με βόμβα στο σπίτι του Shaw ενώ ο ίδιος και η τουρκάλα σύζυγός του βρισκόταν μέσα! 
Oι επιστημονικές μάχες του Βρυώνη ήταν εντονότατες: όταν ο Shaw δημοσίευσε το έργο του History of the Ottoman Empire and Modern Turkey (μαζί με την γυναίκα του - και επίσης ιστορικό - Ezel Kural Shaw), ο Bρυώνης το κατακρεούργησε, 


Stanford Shaw,
γράφοντας μια βιβλιοκρισία έκτασης 126 (!!!) σελίδων, γεμάτη από ΟΛΕΣ τις διαθέσιμες πηγές (ελληνικές, οθωμανικές, περσικές, κλπ), με την οποία διέλυε το βιβλίο σελίδα προς σελίδα. όπως μου έλεγε πρόσφατα ο θάνος βερέμης, "ο βρυώνης είναι τζον γουέιν!" όντως, ήταν ζόρικος σκόλαρ! προσωπικά, τον φαντάζομαι να δίνει διάλεξη και να να λέει "go ahead, stanford shaw, make my day!"
[στη φωτό: βρυώνης, shaw και hovannisian: το φοβερό τρίο του UCLA]


Dimitris Livanios

4 σχόλια:

  1. Ο Βρυώνης υπήρξε ένας από τους ελάχιστους πραγματικούς ιστορικούς και ακαδημαϊκούς. Ακόμα και μέσα από τον τάφο θα στηρίζει πάντα τον Ελληνισμό . Άφησε μέλλον σε όλους μας και είναι κεντρικός εκτελεστής της Τουρκίας του 21ου αιώνα.

    Αν τον καταλάβουν, οι Αμερικάνοι θα ενώσουν τον Χριστιανισμό και θα κάνουν τον κόσμο ανθρώπινο. Αν όμως συνεχίσουν με τους Γερμανούς, Βρετανούς και Γάλλους προφέσσορες πάνω στο κεφάλι τους, οι Αμερικάνοι θα βρίσκουν σε λίγο εργασία μόνο σε Κινέζικα τσίρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθηνικής Τραπέζης της Ελλλάδος [www.miet.gr] διαθέτει στην Ελληνική, το σπουδαίο βιβλίο του «Η Παρακμή του Μεσαιωνικού Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και η Διαδικασία του Εξισλαμισμού», τιμάται 30,00 Ευρώ.

    Έχει συγγράψει όμως και βιβλίο με την λεπτομερή περιγραφή του κανιβαλικού τουρκικού πογκρόμ, κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955, για την οποία οι σύγχρονοι πολιτικοί ταγοί μας
    δεν μας λέγουν τίποτε!

    Μας πνίγουν σε ιστορήματα και αηδίες του είδους την διαβόητης υποτίθεται Ελληνοτουρκικής φιλίας, η οποία όπως ιστορικά αποδεικνύεται ουδέποτε υπήρξε!

    Σημείωση: Τόσο η Τουρκία όσο και άλλα γειτονικά μας κράτη,π.χ.Βουλγαρία, έχουν αποδεδειγμένα και κατ΄ επανάληψη, χρηματοδοτήσει επιστήμονες οι οποίοι έχουν συγγράψει πονήματα που εκθειάζουν τον πολιτισμό και την ιστορία αυτών των κρατών.

    Η Τουρκία όμως βάζει κάτω όλους τους άλλους, διότι έχει χρηματίσει τους πάντες, από ιστορικούς και πολιτικούς μέχρι στρατιωτικούς (υπόθεση Στρατηγού Φλιντ που είχε γίνει και σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, το Δικηγορικό Γραφείο του πρώην Δημάρχου της Νέας Υόρκης Τζουλιάνι) για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    Πριν τα χαλάσουν με το Ισραήλ, αυτό τους είχε βοηθήσει για να οργανώσουν το λόμπυ της Τουρκίας στο Κογκρέσο στην Washington DC.
    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει συγγράψει όμως και βιβλίο με την λεπτομερή περιγραφή του κανιβαλικού τουρκικού πογκρόμ, κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955, για την οποία οι σύγχρονοι πολιτικοί ταγοί μας δεν μας λέγουν τίποτε!

    Το βιβλίο αυτό ονομάζεται "Ο Μηχανισμός της Καταστροφής, Το τουρκικό Πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρλιου 1955 και ο Αφανισμός της Ελληνικής Κονότητας της Κωνσταντινούπολης",Εκδόσεις Βιβιοπωλείου ΕΣΤΙΑΣ.

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.