23/4/19

Πέθανε ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου - Ήταν ο μόνος αρχηγός κράτους που μετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας

Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ιωάννης, ο οποίος επέβλεψε την μετατροπή του Μεγάλου Δουκάτου σε διεθνές οικονομικό κέντρο, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο γιος του Δούκας Ερρίκος.


Ο Ιωάννης είχε τα ηνία του Λουξεμβούργου από το 1964 ως το 2000, οπότε παραιτήθηκε για να αναλάβει το αξίωμα του Μεγάλου Δούκα ο γιος του Ερρίκος.

"Με μεγάλη λύπη σας ανακοινώνω τον θάνατο του αγαπητού μου πατέρα", αναφέρει ο 64χρονος Ερρίκος σε μήνυμά του που δόθηκε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα.

Ο Ιωάννης του Λουξεμβούργου, ο οποίος υπηρέτησε ως στρατιώτης του βρετανικού στρατού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε μετάσχει στην Απόβαση στη Νορμανδία, εξακολουθούσε να είναι πολύ αγαπητός στους Λουξεμβούργιους.

Η νεανική του του επισκιάστηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - η οικογένειά του έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα και να καταφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ο Ιωάννης επέστρεψε στην Ευρώπη το 1942 για να λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στο Sandhurst της Βρετανίας. Υπηρέτησε για λίγο ως φρουρός το παλάτι του Μπάκιγχαμ πριν από την είσοδό του στις συμμαχικές δυνάμεις στη Νορμανδία το 1944, συμμετέχοντας στη μάχη του Caen.

Μετά τον πόλεμο, παντρεύτηκε τη βελγίδα πριγκίπισσα Ζοζεφίν Σαρλότ και είχε πέντε παιδιά. Έγινε ο έκτος Μεγάλος Δούκας της χώρας, όταν η μητέρα του Σάρλοτ παραιτήθηκε το 1964.

"Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για το Μεγάλο Δουκάτο και για την Ευρώπη", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

"Ήταν ο ήρωας των παιδικών μου χρόνων", αντέδρασε παράλληλα μιλώντας στο AFP ο Γαλλο-Λουξεμβούργιος δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν.

"Είναι ο μόνος αρχηγός κράτους που μετείχε ενεργά στην Απόβαση στη Νορμανδία", διευκρίνισε ο δημοσιογράφος, ο οποίος του είχε πάρει για πρώτη φορά συνέντευξη το 1989.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στα τέλη Μαρτίου, με αφορμή φόρουμ που είχε διοργανώσει η νύφη του, η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στις εμπόλεμες ζώνες.

Γεννηθείς στις 5 Ιανουαρίου του 1921, ο Ιωάννης του Λουξεμβούργου ήταν γιος της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας και του πρίγκιπα Φελίξ των Βουρβόνων Πάρμας.

Ο συνταγματικός ρόλος του αρχηγού του κράτους είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός και το 2008 το κοινοβούλιο τον περιόρισε περαιτέρω, καταργώντας το δικαίωμα του μονάρχη να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία.

Με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους, το Λουξεμβούργο δεν είναι μόνο ένα από τα μικρότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το πλουσιότερο από την άποψη του κατά κεφαλή ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

5 σχόλια:

  1. Ο Μέγας Δούκας των offshore και της φοροδιαφυγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις κάποια στοιχεία γι αυτά που γράφεις, ή απλώς λασπολογείς, κατά την πάγια προσφιλή τακτική σου;

      Διαγραφή
  2. Φαντάζομαι αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν μαγεύονταν από την σοσιαλμανία.
    Σκέφτομαι αν ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έλεγε τις μπούρδες που έλεγε,αν δεν πρόκρινε τον κρατισμό,είχε μεγαλύτερη ευθύνη.Αν αγαπούσε περισσότερο τον λαό του από τον εαυτό του.
    Αν εκείνη την εποχή (περίπου 1975-1985) που άλλαζε ο κόσμος,με το άνοιγμα των Οικονομικών συνόρων,ή Ελλάδα σχεδίαζε να γίνει κέντρο Οικονομικών υπηρεσιών όπως το Λουξεμβούργο το είχε καταφέρει.Πιθανόν ,όχι τόσο αποτελεσματικά όσο το Λονδίνο,Σιγκαπούρη...αλλά κάτι θα κατάφερναν.
    Από το 80 και μετά ξεπήδησαν δεκάδες τέτοιες πόλεις και χώρες.

    Φαντάζομαι αν το 1980 ή το 1982 ή κάπου εκεί, αποφάσιζαν να αφήσουν μια πόλη ή ένα νησί να οργανώσει τέτοιες υπηρεσίες ας πούμε η Χαλκίδα ή καλύτερα η Σαλαμίνα.
    Τέτοιες υπηρεσίες όπως Ιδιωτικές Τράπεζες,αμοιβαία κεφάλαια,εγκατάσταση ναυτιλιακών,εμπόριο προϊόντων και μετάλων από διεθνείς εταιρείες,λογιστικές,ελεγκτικές και λοιπές Διεθνείς υπηρεσίες.
    Θα δημιουργούνταν,εκαντοντάδες χιλιάδες Θέσεις Εργασίας δικηγόρων,τραπεζικών και τραπεζιτών,λογιστών, δικαστών.
    Καθώς και εκατονταδες χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.

    Το μόνο που θα χρειάζονταν μια περιορισμένη πολιτική αυτονομία,μια Κεντρική Τράπεζα,μια πλήρη δικαστική εξουσία και ξεχωριστό νομικό σύστημα από της Ελλάδος (και ουσιαστικό και δικό νομικό πιθανόν στα αγγλικά).Εννοείται διαφορετικοί συντελεστές φορολόγησης.
    Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαντάζομαι αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν μαγεύονταν από την σοσιαλμανία.
    Σκέφτομαι αν ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έλεγε τις μπούρδες που έλεγε,αν δεν πρόκρινε τον κρατισμό,αν είχε μεγαλύτερη ευθύνη.Αν αγαπούσε περισσότερο τον λαό του, από τον εαυτό του.
    Αν εκείνη την εποχή (περίπου 1975-1985) που άλλαζε ο κόσμος,με το άνοιγμα των Οικονομικών συνόρων,η Ελλάδα σχεδίαζε να γίνει κέντρο Οικονομικών υπηρεσιών όπως το Λουξεμβούργο,θα το είχε καταφέρει.Πιθανόν ,όχι τόσο αποτελεσματικά όσο το Λονδίνο,Σιγκαπούρη...αλλά κάτι θα κατάφερναν.
    Από το 80 και μετά ξεπήδησαν δεκάδες τέτοιες πόλεις και χώρες παγκοσμίως.

    Φαντάζομαι αν το 1980 ή το 1982 ή κάπου εκεί, αποφάσιζαν να αφήσουν μια πόλη ή ένα νησί να οργανώσει τέτοιες υπηρεσίες, ας πούμε η Χαλκίδα ή καλύτερα η Σαλαμίνα.
    Τέτοιες υπηρεσίες όπως Ιδιωτικές Τράπεζες,αμοιβαία κεφάλαια,εγκατάσταση ναυτιλιακών,εμπόριο προϊόντων και μετάλλων από διεθνείς εταιρείες,λογιστικές,ελεγκτικές και λοιπές Διεθνείς υπηρεσίες.
    Θα δημιουργούνταν,εκαντοντάδες χιλιάδες Θέσεις Εργασίας δικηγόρων,τραπεζικών και τραπεζιτών,λογιστών, δικαστών.
    Καθώς και εκατονταδες χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.

    Το μόνο που θα χρειάζονταν να δώσει η Κεντρική κυβέρνηση μια περιορισμένη πολιτική αυτονομία,μια Κεντρική Τράπεζα,μια πλήρη δικαστική εξουσία και ξεχωριστό νομικό σύστημα από της Ελλάδος (και ουσιαστικό και δικονομικό δίκαιο, πιθανόν στα αγγλικά).Εννοείται διαφορετικοί συντελεστές φορολόγησης.
    Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.