24/4/19

Η συγκλονιστική μαρτυρία «Πόντος, οι ρίζες μας – Μαρτυρίες γενοκτονίας» από τις εκδόσεις Ινφογνώμων

Μία έκδοση για τη μαύρη επέτειο των εκατό χρόνων από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό, στις 19 Μαΐου 1919, οπότε και άρχισε η τελευταία και πιο σφοδρή φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Πρόκειται για το συγκλονιστικό βιβλίο του Αναστάσιου Λ. Σταμπουλίδη «Πόντος, οι ρίζες μας – Μαρτυρίες γενοκτονίας», ένα ένα μοναδικό χρονικό: Ένα καθηλωτικό μωσαϊκό μαρτυριών, σε πρώτο πρόσωπο, από τους ανθρώπους που έζησαν οι ίδιοι την εθνική τραγωδία.
Ένα γεγονός που σήμερα φαντάζει απίστευτο, υπερβολικά απάνθρωπο για να έχει συμβεί στ' αλήθεια, αποτυπώνει το βιβλίο του Αναστάσιου Λ. Σταμπουλίδη Πόντος, οι ρίζες μας – Μαρτυρίες Γενοκτονίας (κυκλοφορείται από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων). 
Οι πρωταγωνιστές των δεινών μιλούν οι ίδιοι για όσα έζησαν στα βουνά του Πόντου, τις κολασμένες εκείνες ημέρες της καταστροφής. Προσφέρουν μια εικόνα από την περιπετειώδη ζωή τους χωρίς φαντασιώσεις και μυθοπλασίες – κάτι που καθιστά πολύτιμο το συγκεκριμένο χρονικό.
Η Γενοκτονία παρουσιάζεται μέσα από την ιστορία ενός χωριού στον Πόντο. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο πληθυσμός του έφτανε τους 2.000 κατοίκους. Από τη μανία των Τούρκων, μετά τη γενοκτονία, απέμειναν μόλις 150. 
Το ίδιο συνέβη και σε όλα τα γειτονικά χωριά που υπέστησαν ολοκαύτωμα, καθώς σχεδόν όλοι οι κάτοικοι κάηκαν ζωντανοί στις εκκλησίες, στα σχολεία και στα σπίτια τους.
Η ύλη του βιβλίου ανήκει στους πρόσφυγες της πρώτης και δεύτερης γενιάς της Μικρασιατικής Καταστροφής, στους πρωταγωνιστές που κατέγραψαν στα ημερολόγιά τους τις αναμνήσεις τους από τις αλησμόνητες πατρίδες, στους δεκάδες γνωστούς-άγνωστους συγγραφείς που αποτύπωσαν στα βιβλία τους τα θέματα του ελληνισμού της Ανατολής.

 «Πόντος, οι ρίζες μας – Μαρτυρίες γενοκτονίας»
Τιμή: €16
Συγγραφέας: Αναστάσιος Λ. Σταμπουλίδης
ISBN: 978-618-5219-52-9
Σελ.: 400
Διάσταση: 14 Χ 21
Σειρά: Ιστορικά
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιγραφή:
Η έκδοση συμπίπτει και τιμά τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την περίοδο 1916-1922, που υπήρξε μια από τις τραγικότερες και πιο περιπετειώδεις της μακραίωνης ιστορίας του Ελληνισμού. Πρωταγωνιστές και μάρτυρες της περιόδου αυτής οι πρόγονοί μας, οι οποίοι μας μιλούν και καταθέτουν τις μαρτυρίες τους.
Είναι οι ήρωες του Ποντιακού Αντάρτικου, που με απαράμιλλη θέληση και γενναιότητα πρόβαλαν επική αντίσταση στις εξοντωτικές διαθέσεις των Τούρκων και οι αγώνες τους είναι από τους κορυφαίους του Ελληνισμού. Από τα παράδοξα της Ελληνικής Ιστορίας είναι ότι τα ονόματα και οι αγώνες των ανταρτών λείπουν από τις σελίδες της.
Όμως, ο αγωνιστής αντάρτης του Πόντου δεν είναι καινούργιος ήρωας για την Ελλάδα. Όπως είπε ο Παλαμάς, “Του Διγενή η πνοή ολούθε πλάθει Κανάρη, Καραϊσκάκη και Κολοκοτρώνη”. Είναι τιμή για εκείνους που μόνοι “όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες” χωρίς να χρειαστεί κρατικό κάλεσμα. Οι νεότερες γενιές εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους γιατί τη ζωή τους τη χρωστάνε σ’ αυτούς. Κοντά και οι μαρτυρίες των χαροκαμένων γυναικών με τις συγκλονιστικές αφηγήσεις ενορχηστρωμένες με το μοιρολόι, που αποτελούν καταγγελία για το έγκλημα της Γενοκτονίας.
Αλλά οι μαρτυρίες τους δεν περιορίζονται μόνο στις κακουχίες, τις εξοντωτικές εξορίες, τα ανελέητα κακουργήματα των Τούρκων και το δράμα της προσφυγιάς. Αποτελούν ταυτόχρονα και μία πλήρη παρουσίαση των στοιχείων που συνέθεσαν την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ζωή τους.
Οι πρόγονοί μας σ’ όλη τη μακρόχρονη παρουσία τους στους ευλογημένους τόπους της Ανατολής δεν έπαυσαν να διατηρούν αλώβητη την εθνική τους συνείδηση και ακμαίο και περήφανο το εθνικό τους φρόνημα, με ακλόνητη την πίστη στις ακατάλυτες προγονικές τους παραδόσεις.
Το βιβλίο είναι συμβολή στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης. Θα διδάσκει στις νεότερες γενιές ότι ο Ελληνισμός της Ανατολής υπήρξε από τα δυναμικότερα και πλέον μαρτυρικά τμήματα του Γένους μας.
Εκδόσεις "Ινφογνώμων"
Φιλελλήνων 14, 10557 Αθήνα
Τηλ.: 2103316036
Φαξ: 2103250421
info@infognomon.gr

www.infognomon.com

4 σχόλια:

  1. Ήμουν δεν ήμουν 17 ετών, όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Χρονικόν Μεγάκης Τραγωδίας» του Χρήστου Αγγελομάτη, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείου της ΕΣΤΙΑΣ.
    Τότε δεν μπόρεσα να το διαβάσω, στενοχωρέθηκα και αγριεύτικα από την πραγματικά τρομερή περιγραφή των φρικτών αυτών σκηνών που διαδραματίστηκαν στην Καταστροφή της Σμύρνης και κατ΄ επέκταση του Ελληνισμού της Μικράς Ασιας..
    Το μελέτησα αργότερα, σε μεγάλη ηλικία, τότε που μπορούσα με μεγαλύτερη ψυχραιμία να κρίνω τα γεγονότα και να μάθω τι συνέβη πραγματικά.
    Απορώ , πως υπήρξαν γεννημένοι μεν Έλληνες, αλλά οι οποίοι έγιναν, λόγω ιδεοληψίας (;), τόσο Ανθέλληνες, ώστε να μπορέσουν να ισχυρισθούν πως σε αυτήν στην τρομερή, την φρικτή καταστροφή, την σφαγή, υπήρξε – λέει - , μόνο….ένας συνωστισμός…!
    Πως μπόρεσαν, υποτίθεται, …..ιστορικοί επιστήμονες,….. υποτίθεται καθηγητές ΠανεπιστημίουΤι διδάσκουν στους φοιτητές τους;), να ισχυριστούν ένα τόσο κραυγαλέο, όχι ψεύδος, αλλά τέτοιο, υποτίθεται... ιστορικό..., ανοσιούργημα!

    Τα γράφω αυτά διότι άρχισα να διαβάζω την εισαγωγή του βιβλίου του κ. Σταμπουλίδη, εντυπωσιαζόμενος τόσο από τα γεγονότα που καταμαρτυρεί, όσο από το ύφος και την έμπνευση του συγγραφέως.
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Συνέχεια από το προηγούμενο)
    Μέσα στα χαρτιά του αείμνηστου πατέρα μου, είχα βρει ένα χρονογράφημα παλαιό του Σπύρου Μελά με τίτλο «Τα Παλιόσκυλα» που αφορούσε τον κατατρεγμό των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας από τους αυτόχθονες της παλαιάς Ελλάδας.

    Όταν ρώτησα σχετικά τον πατέρα μου, μου είπε πως έτσι ονόμαζαν τότε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες οι Έλληνες της παλαιάς Ελλάδος.

    Ομολογώ ότι έπεσα από τα σύννεφα διότι στην εφηβική μου ψυχή κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο!

    Αργότερα, έμαθα να εκτιμώ τους ;Eλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες για τους οποίους γνώριζα από την ιστορία του σχολείου τόσο λίγα!

    Ιδίως γίνομουν και γίνομε θηρίο, με τα ηλίθια αστεία εις βάρος υποτίθεται των Ποντίων.

    Άραγε, αυτοί όλοι, των ανόητων και αηδών καλαμπουριών, έχουν διαβάσει το «Μνήμα της Γριάς» του Άγγελου Βλάχου, στο οποίο ο συγγραφέας αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο στους γενναίους Ποντίους που επέστρεφαν από το προκεχωρημένο αυτό φυλάκιο!

    Το βιβλίο μην το χάσετε.

    Διαβάστε το, για να γνωρίζετε όλα αυτά που οι εθνομηδενιστές δεν θέλουν να ξέρετε.

    Διαβάστε το, γιατί είναι γραμμένο με πόνο ψυχής και για τον λόγο αυτόν έχει σπουδαίο ύφος, ακριβολογεί...!

    Διαβάστε το, γιατί πρέπει να γνωρίζετε!!!

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευμένιε, δεν πρέπει να κακιώνεις με τα..ανάδελφα αδελφικά σχόλια και ανέκδοτα των ελλαδιτών. ΌΛΟΙ μας έχουν νωρίτερα ή αργότερα υποφέρει από τον μογγόλο "γείτονα", άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο. Για τους Πόντιους η αλήθεια είναι ότι απ' τη στιγμή που τους ξερίζωσε ο "Μογγόλος", τους παρέλαβε ο "παλαιοελλλαδίτης" και μέχρι ν΄ανασάνουν ήρθε ο Βούλγαρος και ο Γερμανός. Αφού αυτοί τους τσάκισαν, ήρθε η γάγγραινα των κατσαπλιάδων - πνευματικών πατέρων των ξεπουλητάδων της Μακεδονίας.
      Πολύ αδελφέ μου θα' θελα να σου πώ ότι τα βάσανα τελειώσανε...βλέπω όμως άλλους να παίρνουν σειρά : Αλβανούς, ελληνοποιημένους εισβολείς και πιθανόν τουρκοκατευθυνόμενους θρακιώτες...
      Όπως και να' χει, ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΘΕΣΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ...
      ΑΓΑΠΕΜΑΝ ΑΔΕΛΦΕ.....

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Β.Α24 Απριλίου 2019 - 6:06 μ.μ.,

      Με έκανες να δακρύσω!!!

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.