17/4/19

Παιδιά του Αλεξάνδρου: Μακεδόνες στρατιώτες του Βυζαντίου

Κόντρα σε ότι πλασάρεται από διάφορα έντυπα και από «διανοούμενους», ειδικά από Θεσσαλονίκη μεριά, όχι μόνο οι Μακεδόνες της αρχαιότητας, αλλά και οι Μακεδόνες του Μεσαίωνα ειχαν πλήρη συνείδηση της Ελληνικότητας τους.


Ηλίας Αναγνωστάκης

Τα παραδείγματα πολλά: Σε ένα σατιρικό διάλογο του 1160, τον » Τιμαριων», ανωνυμου συγγραφέως, σε σχέση με τα » Δημήτρια», της περίφημης εμποροπανήγυρις προς τιμήν του Αγίου που λάβαινε χώρα έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αναφέρονται τα εξής: «Εορτή δε ην τα Δημήτρια ώσπερ εν Αθήνησι Παναθήναια και Μιλησιοις τα Πανιώνια, γίνεται δε και παρά Μακεδοσι μέγιστη των πανηγύρεων. Συρρέει γαρ επ’αυτην ου μόνον αυτόχθων όχλος και ιθαγενής, αλλά παντοθεν και παντοιως, Ελλήνων των απανταχού, Μυσων ( Βουλγαρων/ Σλάβων) των παροικουντων, γένη παντοδαπα Ίστρου μέχρι και Σκυθικης ( Κούμανων, Ουζων, Πετσενεγγων, Ούγγρων), Καμπανων, Ιταλών, Ιβήρων, Λυσιτανων και Κελτών ( Λομβαρδων, Ιταλο-Νορμανδων, Καστιλλιανων, Αραγωνεζων και Πορτογάλων)και Κελτών των επέκεινα Άλπεων ( Γάλλων)και συλληβδην ειπείν, Ωκεανιοί ( Ιρλανδοί, Ισλανδοί) θίνες ικετας και θεωρους επί τον μαρτυρα πεμπτουσία, τοσουτον αυτώ της δόξης κατά την Ευρώπη περιεστιν».

Το 1050, ενώ οι Τουρκικές εισβολές ήταν εν εξέλιξη στη Ανατολική Μικρά Ασία μια προφητεία και φήμη κυκλοφορούσε στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά ειδικά στη Μακεδονία: Όπως γράφει ο Σκυλίτζης: » Έτυχε γαρ, ο Μονομάχος διακπεραιωθηκαν πασάς εν εωα τας Μακεδονικας δυνάμεις, αρχηγούς εχουσας απαντας Μακεδόνας, ως εις η και ο Βρυέννιος, εφερετο γαρ εν Τούρκος λόγος, ως ειη πεπρωμένο καταστραφηναι των Τούρκων γένος υπό τοιαύτης δυνάμεως, οποίαν ο Μακεδών Αλέξανδρος έχων καταστρέψας Πέρσας» (γιατί συνέβη να έχει διαπεραιωσει ο Μονομάχος όλες τις Μακεδονικες δυνάμεις (15.000 άνδρες) στην Ανατολή, με αρχηγούς όλους Μακεδόνες, (Νικηφόρος Αντίοχος, Ευστράτιος Καμυτζης) ανάμεσα τους ήταν και ο Βρυέννιος, διότι διαδιδόταν μεταξύ των Τούρκων » Περσών» ότι ήταν πεπρωμένο να καταστραφεί το Τουρκικό γένος από μια τέτοια δυναμη, σαν και εκείνη που είχε ο Μακεδόνας Αλέξανδρος και κατέστρεψε τους Πέρσες).

Ο δε Ατταλειατης, αναφέρει «Μακεδόνες και λοιπούς Ρωμαίους», Σκλαβηνους ( Σλάβους) και ξένους» όταν αναφέρεται σε μια σύναξη στρατευμάτων στο Δορυλαίο από τον Ρωμανό Δ’ Διογένη το 1068. Πράγματι, τα Μακεδονικά » τάγματα» πολέμησαν παντού και πιστα για την Αυτοκρατορία: Στους Βουλγαρικους πολέμους (681-1337), στη Ιταλία και Σικελία το 880, το 975, το 1018 και ξανά το 1037, στην Μικρά Ασία το 1050, στο Μαντζικέρτ, στις επικές εκστρατείες του Ιωάννη Κομνηνού κατά των Τούρκων το 1130-5, ήταν παρόντες στην άλωση του Shayzar στη Συρία το 1137, και πολέμησαν στο Μυριοκεφαλο το 1176.

ΠΗΓΗ: cognoscoteam.gr


4 σχόλια:

  1. Σαν να μην το διαβασα,, μας ξεκλήρισαν οι υποστηριχτές της αλλοδαπής θρησκείας χριστιανοί ,,, Παει η αίγλη και το κλέος,πανε η σοφίες και οι Λεωνίδες,,δεν υπάρχει πλεον ο Ελληνικός πολιτισμός,, 1700 ετη παγκοσμιοποίησης ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ αρσενικός ,και Η ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ ΣΑΡΩΝΟΥΝ,και εμείς; ΠΟΡΕΥΌΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΈΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε Prozak και μερικές βαθιες ανάσες! Ολα καλά!

      Διαγραφή
    2. "μας ξεκλήρισαν οι υποστηριχτές της αλλοδαπής θρησκείας χριστιανοί"!Το απόλυτο εθνικιστικό-φυλετικό παραλήρημα! Θα σε προσγειώσω στην πραγματικότητα. Δεν έγιναν μόνο οι Έλληνες Χριστιανοί. Χριστιανοί έγιναν και όλοι οι βάρβαροι της Ευρώπης. Οι Γερμανοί, οι Βίκινγκς, οι Κέλτες, οι Σλάβοι, Δάκες, Ούνοι κλπ κλπ. Όλοι αυτοί ήταν σε tribal κατάσταση, νομάδες πολεμιστές βάρβαροι. Μόλις έγιναν Χριστιανοί, άρχισαν να αναπτύσσονται με τρελούς ρυθμούς. Τι ήταν οι Σκανδιναυοί πριν το 1000 μχ. Πλιατσικολόγοι, βιαστές Βίκινγκς. Τι ήταν οι Βρετανοί. Και μετά το θαύμα της Ευρώπης => Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Χανσεατική Ενωση, Σκανδιναυικός Πολιτισμός, Γαλλία, Αγγλία, Ουγγαρία κλπ κλπ. Ξαφνικά από τους αγράμματους βάρβαρους φύλαρχους πολέμαρχους tribal ξεπήδησε ένας κόσμος της παραγωγής και των υψηλών ιδανικών.
      Πάψτε να αποδίδετε την αποτυχία σας στον Χριστιανισμό! Οι άλλοι με τον Χριστιανισμό πέτυχαν. Εάν εσείς θεωρείτε ότι αποτύχατε, κάτι φταίει με σας!

      Διαγραφή
    3. Dear Giorgo. All the tribes you mentioned before were never GREEKS. The levels we had reached before and after Christianity cannot be compared.
      HOWEVER, Byzantium didn't kill Hellenism and the blend of the two is quite clear.
      Macedonia is at the core of all this being the force that gave birth to Christianity, Judaism and indirectly to Islam. Without the Hellenistic / Macedonian herritage Greek culture loses its continuation through the centuries and becomes an easy target to people like our politicians.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.