18/4/19

Οργή Ποντίων για την απόρριψη της πρότασης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Ευρωβουλή

Ρεπορτάζ: Κική Τσάνη
Το αίτημα για να συζητηθεί το θέμα έκανε με ψήφισμα ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε με 79 ψήφους υπέρ, 199 κατά και 18 λευκά.
Η αγανάκτηση των Ποντιακών Σωματείων και του απανταχού ελληνισμού έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες Ευρωβουλευτές δεν ήταν καν παρόντες ώστε να τοποθετηθούν υπέρ της πρότασης για να συζητηθεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

“Μας λυπεί πολύ το γεγονός ότι δε στήριξαν ένα θεμελιώδες ζήτημα ιστορικής δικαίωσης και μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας, των απογόνων τους αλλά και όλων των Ελλήνων”, δηλώνει στο Thesstoday.gr η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.
“Εμείς ως Π.Ο.Π.Σ. στείλαμε μία επιστολή στους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές σχετικά με την πρόταση για το ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, σε μία προσπάθεια να περάσει σε συζήτηση από την Ολομέλεια. Το γεγονός ότι κάποιοι Ευρωβουλευτές δεν παρευρέθηκαν καν είναι πολύ λυπηρό. Αλλά τι να περιμένουμε όταν ο κίνδυνος είναι εκ των έσω; Είδαμε για παράδειγμα τις δηλώσεις του κ. Καιρίδη, οι οποίες αναφέρουν ότι η γενοκτονία είναι ένας μύθος. Τώρα βλέπουμε ότι ορισμένοι δεν βρέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο τη στιγμή της πρότασης ή δεν περνάνε το μήνυμα γενικά στις ομάδες τους. Εμείς τι μπορούμε να πούμε μπροστά σ’ αυτό”, λέει με αγανάκτηση.
“Είναι ένα θέμα που απαιτεί τεράστια σοβαρότητα και όμως δεν το στήριξαν ούτε οι Έλληνες Ευρωβουλευτές. Εμείς δεν πάψαμε ποτέ να ανακινούμε τις προσπάθειες και αυτό θα κάνουμε πάντα. Πιστεύω όμως ότι θα υλοποιηθεί όταν θα έχει και τη στήριξη της ίδιας της πολιτείας. Ο,τι κάνουν δηλαδή οι Αρμένιοι τόσο όμορφα και συγκροτημένα με τη συνεργασία όλων. Μέσα στο ψήφισμα ζητούσαμε και άλλα πράγματα, για παράδειγμα η Τουρκία να σεβαστεί και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και μία σειρά πραγμάτων που είναι ζωτικό να υποστηριχθούν από την Ευρωβουλή”, καταλήγει η κ. Σαχινίδου.
Από τη μεριά του, ο Γεώργιος Τανιμανίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος “Παναγία Σουμελά”, είπε πως “υπάρχει πραγματικά μία έντονη ενόχληση, η οποία έχει να κάνει με την καρδιά και την ψυχή του κάθε Έλληνα, όταν τέτοια ζητήματα που αφορούν εθνικά θέματα δεν μπορούν να τύχουν μία καλύτερη πορεία. Το Προσκύνημα “Παναγία Σουμελά” βρίσκεται σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος Νεολαίας, στο οποίο συμμετέχουν πάρα πολλοί νέοι από όλη την Ελλάδα και έρχονται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, φέτος μάλιστα για 21η χρονιά. Τα παιδιά είναι εδώ και δύο χρόνια σε συνεννόηση με τον κ. Μαριά με σκοπό να γίνει μια εισήγηση προς την Ολομέλεια και να κάνουν μία Ημερίδα, θέτοντας αυτό το πολύ βασικό ζήτημα. Πράγματι το 2018 έγινε αυτή η Ημερίδα, μίλησαν διάφοροι ομιλητές και νέοι από την Οργανωτική Επιτροπή και ο κύριος Μαριάς πέρσι έκανε μία τέτοια  ανακοίνωση στο Ευρωκοινοβούλιο”.
“Φέτος περιμέναμε ότι μετά την τοποθέτησή του για τη συζήτηση σχετικά με το ψήφισμα για την αναγνώριση, να υπάρχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Δυστυχώς για μία σειρά λόγων, που αυτοί γνωρίζουν, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές δεν ήταν όλοι παρόντες. Αυτό ενοχλεί τον ελληνικό λαό που θα ήθελε μία άλλη παρουσία του συνόλου των Ευρωβουλευτών μας, ώστε τέτοια εθνικά θέματα να έχουν μία καλύτερη πορεία”, τόνισε ο κ.Τανιμανίδης”.
“Νομίζω πως αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις, αλλά να σκεφτούμε πως πρέπει να κινούμαστε σε αυτά τα θέματα. Φέτος κλείνουμε 100 χρόνια από τη μέρα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, χρονιά μνήμης και τιμής, που θα έπρεπε το σύνολο των Ευρωβουλευτών να συνεργαστούν ώστε ενωμένοι να προωθήσουν το θέμα αυτό, όχι μόνο στη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού που ξεριζώθηκε, αλλά και για να στηρίξουν το δίκιο του σήμερα για ένα καλύτερο αύριο”.
“Το θέμα αυτό, εμείς όπως και όλα τα Ποντιακά Σωματεία, το κρατάμε σε πολύ υψηλό επίπεδο, αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε καθημερινά. Θα επιμείνουμε, ώστε την επόμενη χρονιά το σύνολο των Ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν να θέσουν το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο με σοβαρότητα και πυγμή, κάνοντας παράλληλα τις συμμαχίες τους”.
Ο Χρήστος Τοπαλίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται για ήττα.
“Για να μιλήσουμε βάζοντας τα πράγματα σε μία σωστή σειρά, δεν απορρίφθηκε η πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά το αίτημα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου. Άρα δε μιλάμε για ήττα στο επίπεδο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, καθώς δεν καταψηφίστηκε η ουσία της πρότασης, δεν τέθηκε καν στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση τους ψηφίσματος”, δηλώνει ο κ. Τοπαλίδης.
“Το 2006 με ψήφισμα της 27ης Σεπτεμβρίου, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εφετώντας έκθεση για τη διαδικασία των ενταξιακών προϋποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε θέσει κάποια προαπαιτούμενα στα οποία υπήρχε και μία έμμεση αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Εκείνη την εποχή υπήρχε μία συστράτευση του πολιτικού κόσμου, του εγχώριου αλλά και του ευρωπαϊκού, καθώς και πρωτοβουλιών του οργανωμένου ποντιακού χώρου και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος”.
“Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που είδαμε είναι ότι δεν υπήρχε συστράτευση όχι μόνο των ποντιακών δυνάμεων αλλά και του συνόλου των δυνάμεων της χώρας, ώστε να κοινοποιήσουμε το ζήτημα και να μπορέσουμε να έχουμε κάποια θετικά αποτελέσματα. Προσωπικά, εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο ποντιακό φορέα της χώρας, δε ζητήθηκε η συνδρομή μου ούτε είχα τη δέουσα ενημέρωση του ζητήματος. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα για το οποίο απαιτείται ένας κύκλος ευρύτερων επαφών και συναινέσεων και δεν περισσεύει κανείς. Τιμή του κ.Μαριά που πήρε αυτή την πρωτοβουλία, αλλά μια μεμονωμένη πρόταση είναι δύσκολο να ακουστεί. Περιμέναμε να μας “χρησιμοποιήσει” κατάλληλα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση όσον αφορά τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Πάντως, όπως προείπα, δεν πρόκειται για ήττα”, υπογραμμίζει ο κ.Τοπαλίδης.

10 σχόλια:

  1. https://dexiextrem.blogspot.com/2019/04/fake-news_18.html

    https://nd.gr/anakoinosi-toy-grafeioy-typoy-tis-nd-me-aformi-dimosieymata-tis-efimeridas-dimokratia

    https://twitter.com/neademokratia/status/1118823637967044609

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O κ. Τοπαλίδης είναι υπερβολικά αισιόδοξος όταν λέει πως δεν είναι ήττα, γιατί δεν επρόκειτο για ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας. Γιατί δείχνει πως δεν πέρασε ούτε καν η συζήτηση για ενδεχόμενο ψήφισμα αναγνώρισης. Το πόσο απέχει η ελληνική από την αρμενική προσπάθεια, φαίνεται καθαρά από την έκθεση προόδου του 2006, όπου η αρμενική γενοκτονία κατονομάζεται καθαρά ως τέτοια, ενώ η ποντιακή δεν αναφέρεται ως τέτοια, παρά μόνον πλαγίως ως κάτι που η συνέλευση "πιστεύει" πως "θα έπρεπε" να αποτελέσει θέμα έρευνας ιστορικών κλπ.

    I. whereas Turkey has still not acknowledged the genocide perpetrated against the Armenians, despite numerous calls from the European Parliament and several Member States,


    56. Takes note of the proposal by Turkey to establish a committee of experts which should be under the auspices of the United Nations in order to overcome the tragic experience of the past, and the position of Armenia regarding that proposal; urges both the Turkish Government and the Armenian Government to continue their process of reconciliation leading to a mutually acceptable proposal; welcomes the fact that, with the recent debates in Turkey, a start at least has been made in the discussion on the painful history with Armenia; stresses that, although recognition of the Armenian genocide as such is formally not one of the Copenhagen criteria, it is indispensable for a country on the road to membership to come to terms with and recognise its past; calls in this respect on the Turkish authorities to facilitate the work of researchers, intellectuals and academics working on this question, ensuring them access to the historical archives and providing them with all relevant documents; urges Turkey to take the necessary steps, without any preconditions, to establish diplomatic and good neighbourly relations with Armenia, to withdraw the economic blockade and to open the land border at an early date, in accordance with resolutions adopted by the European Parliament between 1987 and 2005, thereby fulfilling the Accession Partnership priorities and the requirements of the Negotiating Framework on 'peaceful settlement on border disputes' which are both mandatory for EU accession; believes that a similar position should be adopted for the cases of other minorities (e.g. the Greeks of Pontos and the Assyrians);
    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2006-0381+0+DOC+XML+V0//EN

    Δε θα αναγνωριστεί η γενοκτονία ΜΕΣΑ στην Ευρωβουλή, αν πρώτα δεν έχει αναγνωριστεί ευρέως, ΕΞΩ από την Ευρωβουλή.
    Ερεβάν, 2016, η καλύτερη ΔΩΡΕΑΝ διαφήμιση της αρμενικής γενοκτονίας στον καθολικό κόσμο:
    http://www.ilgiornale.it/news/mondo/turchia-contro-papa-francesco-ha-mentalit-crociate-1276157.html

    O Πάπας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της γενοκτονίας, όπου καίει άσβεστη φλόγα και χρησιμοποίησε ανοιχτά τον όρο γενοκτονία.
    Η Αθήνα απέκτησε πρώτη φορά μνημείο ποντιακής γενοκτονίας το 2017 (στον Πειραιά). Φυσικά δεν πηγαίνουν κανένα ξένο αξιωματούχο και το μνημείο έγινε από δωρεά ιδιώτη...
    Συγκρίνετε και βγάλτε συμπέρασμα για το πόσο δρόμο έχει ακόμα η Ελλάδα με αυτούς τους ρυθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παραπάνω αγγλικά κείμενα του oraculi στα ελληνικά:

      Θ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τη γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρκετών κρατών μελών,

      56. σημειώνει την πρόταση της Τουρκίας για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να ξεπεραστούν οι τραγικές εμπειρίες του παρελθόντος, και τη θέση της Αρμενίας όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση· καλεί τόσο την τουρκική όσο και την αρμενική κυβέρνηση να συνεχίσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης των δύο πλευρών και να καταλήξουν σε μια αμοιβαίως αποδεκτή πρόταση· χαιρετίζει το γεγονός ότι, με τις πρόσφατες συζητήσεις στην Τουρκία, έγινε τουλάχιστον η αρχή για να συζητηθεί η επώδυνη ιστορία με την Αρμενία· τονίζει ότι, μολονότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων επισήμως δεν αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, είναι απαραίτητο για μια χώρα που ακολουθεί προενταξιακή πορεία, να συμφιλιωθεί και να αναγνωρίσει το παρελθόν της· καλεί, εν προκειμένω, τις τουρκικές αρχές να διευκολύνουν το δίκτυο ερευνητών, διανοουμένων και ακαδημαϊκών που εργάζονται για το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων διασφαλίζοντάς τους πρόσβαση στα ιστορικά αρχεία και παρέχοντάς τους όλα τα σχετικά έγγραφα· ζητεί επιμόνως από την Τουρκία να προβεί στις αναγκαίες, χωρίς όρους, ενέργειες που απαιτούνται για την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας με την Αρμενία, να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό και να ανοίξει τα χερσαία σύνορα το ταχύτερο δυνατό, σύμφωνα με το τα ψηφίσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την περίοδο 1987 - 2005, προκειμένου να ικανοποιήσει τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης προσχώρησης και τις απαιτήσεις του διαπραγματευτικού πλαισίου σχετικά με "ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών" οι οποίες είναι και οι δύο υποχρεωτικές για την προσχώρηση στην ΕΕ· ανάλογη θέση πρέπει να υιοθετηθεί και για τις περιπτώσεις άλλων μειονοτήτων (όπως των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων)·

      Διαγραφή
  3. Η Κυπρία Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους με δελτίο Τύπου που εξέδωσε εξήγησε τι συνέβη με το ψήφισμα που κατέθεσε ο κ. Μαριάς, για να κάνει το κομμάτι του και να προβάλει τον εαυτό του σε βάρος των Ποντίων.

    Η κ. Θεοχάρους ανέφερε: «Η πραγματικότητα είναι ότι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι Ευρωβουλευτές καταθέσαμε κοινό ψήφισμα πριν από 3 εβδομάδες στις πολιτικές μας ομάδες για να εγκριθεί από αυτές, να αχθεί στην σύνοδο των προέδρων και να ακολουθηθεί η διαδικασία έγκρισης του από την ολομέλεια.
    Αίφνης την περασμένη Δευτέρα ένας ευρωβουλευτής κατέθεσε δικό του ψήφισμα χωρίς να ενημερώσει κανένα και χωρίς να λάβει υπ' όψιν την συλλογική προσπάθεια των υπολοίπων Ελλαδιτών και Ελλήνων Βουλευτών εκ Κύπρου.
    Φυσικά, ενώπιον άδειου Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ( ούτε καν το 1/3 των ευρωβουλευτών δεν ήσαν παρόντες, λόγω της ώρας και μέρας που κατέθεσε ο κύριος Μαριάς το ψήφισμα του), δεν μπόρεσε να το περάσει. Εμείς έχουμε το δικό μας και θα το περάσουμε. Αυτό είναι σαφές», κατέληξε η κ. Θεοχάρους.

    Οπως βλέπετε ο κ. Μαριάς και όχι μόνο, έκανε το προεκλογικό κομμάτι του στην πλάτη της γενοκτονίας των Ποντίων.

    πηγή: http://deltio11.blogspot.com/2019/04/blog-post_81.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα θα μου επιτρέψετε τον κυνισμό (τον είχα εκφράσει και αλλού για τον κ. Μαριά), αλλά χωρίς να ξέρω ποιος έχει δίκιο (μάλλον μόνο μεταξύ τους το ξέρουν), ένα πράγμα διερωτώμαι. Η θητεία ενός Ευρωβουλευτή, είναι 5ετής. Πώς γίνεται και τελικά όλα τα κόμματα είχαν πρόθεση να φέρουν το εν λόγω ψήφισμα 1 μήνα πριν τις ευρωεκλογές, είναι απορίας άξιο. Τα υπόλοιπα 4 χρόνια και 11 μήνες, γιατί δεν το έφερναν; Αν ήθελαν και συμβολισμό, θα μπορούσαν να το φέρουν τα προηγούμενα χρόνια, στην επέτειο της 19ης Μαίου. Έπρεπε να περιμένουν 5 χρόνια, το 2019, για τα "100 χρόνια";

    Ελπίζω να μην περιμένουν ξανά την επέτειο των 150 χρόνων για το επόμενο βήμα.

    Μήπως τελικά, ισχύει για όλους, ότι ο "πόνος" τους έπιασε ομαδικά πριν τις ευρωεκλογές και απλά ο κ. Μαριάς θέλησε όντως να ξεχωρίσει, ως πατριωτικότερος των πατριωτών;

    Όμως οι Αρμένιοι δε δούλευαν ποτέ για τις εκλογές. Δούλευαν για τη χώρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oi Αρμενιοι δουλευαν και δουλευουν παντα για την χωρα των.Ιδρυσαν τον ΑΣΑΛΑ και τακτοποιοησε ως επρεπε τους εικοσιεννεα πρωταιτιους της αρμενικης γενοκτονιας.Οσο για την ευρωβουλη,ειναι απλα ενα ματσο διακονιαραιοι που πανε για να τσεπωσσουν παραδες που τους πετανε ως κοκκαλα σε πεινασμενο σκυλο, οι εχοντες τα κοκκαλα και την εξουσια στην ευρωπη και στην υφηλιο.Το θεμα δεν ειναι να αναγνωρισει η ευρωβουλη την ιστορια που αφορα τους ελληνες ποντιους κλπ, αλλα η Ελλας.Η Ελλας.
      ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΟ ΤΗς ΙΣΤΟΡΙΑ ΨΕΥΔΟΣ.
      ΠΛΑΤΩΝ.
      Υγιαινετε.

      Διαγραφή
  5. Αν αμφέβαλε κανείς ότι είναι Πόντιοι αυτοί που διοικούν τα ποντιακά σωματεία, τώρα δε μπορεί! Ανέθεσαν στον Μαριά να προωθήσει την αναγνώριση της γενοκτονίας, χωρίς να σκεφτούν πόση επιρροή μπορεί να ασκήσει στο Ευρωκοινοβούλιο ένας δηλωμένος αντιευρωπαίος. Που δεν ανήκει σε καμιά μεγάλη ευρωομάδα κι αποδείχθηκε ανίκανος να συνεννοηθεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα, τουλάχιστον με τους Έλληνες συναδέλφους του Ευρωβουλευτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαράδεκτη η ασυνεννοησία των ευρωβουλευτών μας σχετικά με ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Να ελπίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε, πάντοτε ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΕ και πάντα ΠΡΟΔΟΜΕΝΕ", δώς μου την ψήφο σου ξανά, γλυκά της Ευρωβουλής τα λεφτά.

      Διαγραφή
    2. Αναλυωντας την σωστη λογικη σκεψη του κ.Ουρακολουμ...περι 4 ετων κι 11 μηνων ...αεροκοπανισμου ολων...μου περασε απο τον νου ενα ενδεχομενο ..πιθανον..Ο μεμονομενος βουλευτης να εχασε την ...υπονονη του με τους αεροκοπανιστες των λομπυ ..και αποκομματων...φυσικα σκεφτηκε και τον εαυτο του.Απ την αλλη αναλογιζομενος οτι η κα Θεοχαρους ...ειναι ...οπεν σοσαιτυ μελος...πιθανον...( εχει λεχθει ουδεποτε διαψευσθεν)...σκεφτηκα πολλα μαυρα φιδια εχει ο λακκος...παντου...Δεν ξερει η αριστερα τι ποιει η δεξια...και γιατι...Ετσι τα ακουω ολα μεν...αλλα βερεσε...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.