6/4/19

Ο Καραγκιόζης μιλά ποντιακά - Μαθητής του Σπαθάρη έντυσε τον παιδικό μας ήρωα... Μωμόγερο!

Στην πρεμιέρα μίας εντυπωσιακής παράστασης βρεθήκαμε την Κυριακή 31 Μαρτίου. Παρακολουθήσαμε στη σκηνή του θεάτρου «Αθήναιον», στη Θεσσαλονίκη, ένα μοναδικό έργο που συνδυάζει το θέατρο σκιών, με το λαϊκό θέατρο, την παραδοσιακή μουσική και το χορό.



Πρόκειται για το «Ο Ακρίτας και η Λυγερή», το οποίο αναμένεται να ανεβεί για δύο ακόμα παραστάσεις, στις 7 και 21 Απριλίου.

Σκοπός του συγκεκριμένου αφιερώματος είναι η ανάδειξη της ιστορίας και του ποντιακού πολιτισμού μέσα από το παραμύθι, αφού καθ' όλη τη διάρκεια ακούγονται τραγούδια και μουσική από τον ιστορικό Πόντο σε διασκευή Χρήστου Στανίση που είναι ο άνθρωπος που οραματίστηκε το συκεκριμένο πρότζεκτ.

Και το κάνει με τρόπο πρωτοποριακό και άκρως εύπεπτο προς το κοινό που ακούει μεν ατάκες στα ποντιακά, αυτές όμως έρχονται πολύ οικεία στα αφτιά του, σαν να γνωρίζει τη διάλεκτο. Γιατί το μυστικό της παράστασης είναι το πάντρεμα στοιχείων από όλη τη Μικρά Ασία. Μαθητής γαρ του μεγάλου δασκάλου και καραγκιοζοπαίκτη, Ευγένιου Σπαθάρη, ο Χρήστος Στανίσης κατάφερε να συνδυάσει τέσσερα διαφορετικά στοιχεία (θέατρο σκιών, λαϊκό θεατρό, μουσική, χορός) και να εξάγει το αισθητικό αποτέλεσμα μπροστά στα μάτια των θεατών που αποσβολωμένοι παρακολουθούν ένα υπερθέαμα να εκτυλίσσεται.

Το μεγαλύτερο κέρδος της παράστασης; Ο λαϊκός ήρωας των Ελλήνων που ψυχαγώγησε γενιές και γενιές βροντοφωνάζει, ότι είναι ολοζώντανος και πως δεν πρόκειται να παραδοθεί στη μάχη που δίνει ανά τους αιώνες ενάντια στον... Χάρο της παγκοσμιοποίησης και της πολιτιστικής αφομοίωσης.

Τα φώτα σβήνουν και οι μουσικοί της ορχήστρας παίρνουν θέση. Μαζί με το τραγούδι ακούγνονται κεμεντζές, ούτι, κανονάκι, σαντούρι και βιολί. Ξαφνικά ακούγονται ποδοβολητά. Είναι ο «Αράπ'ς» που με προβιές και κουδούνια, κλέβει την κόρη του Βασιλέα και κρύβεται μέσα στο δάσος. Ο Καραγκιόζης εμφανίζεται στο σεντόνι και επικοινωνεί με το κοινό που αποτελείται από παιδιά. Αναζητεί πληροφορίες, τις οποίες οι μικροί ήρωες τις δίνουν με τις φωνές τους. Διαδραστικότητα με τους νεαρούς θεατές δεν υπάρχει μόνο στις φιγούρες, αλλά και στην ορχήστρα, η οποία με στιχομυθίες θέτει ερωτήματα. Πάρτε μία γεύση στο βίντεο που ακολουθεί:

Ο Βασιλέας υπόσχεται, σε όποιον του φέρει πίσω την κόρη του, ένα σακί γεμάτο χρυσά φλουριά. Τότε, όλοι τρέχουν και ψάχνουν στο δάσος για την όμορφη κόρη. Το σκηνικό εκτυλίσσεται στο σεντόνι και όχι μόνο. Ηθοποιοί κάνουν άνω κάτω όλη την αίθουσα. Δεν αρκεί όμως να την βρουν. Πρέπει και να καταφέρουν να νικήσουν και τον κλέφτη. Πολλοί προσπαθούν αλλά κανένας δεν μπορεί... Τότε έρχεται ο Ακρίτας, που ως νέος Διγενής μονομαχεί για να γλυτώσει την κόρη, την οποία παίρνει για νύφη και ο Καραγκιόζης απολαμβάνει τη χρηματική αμοιβή. Όλοι στο τέλος γλεντούν με την είσοδο του χορευτικού που ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους.



«Η λογική των παραστάσεων που κάνουμε στο “Αθήναιον” είναι τα λαϊκά παραμύθια. Θέλαμε να διασκευαστούν με τον Καραγκιόζη χωρίς να είναι αυστηρά θέατρο σκιών. Ο Καραγκιόζης και κάποιοι από την παρέα του να είναι ρόλοι, τους οποίους θα μπορούσαν να υποδυθούν και ηθοποιοί. Εγώ θέλησα το ελληνικό λαϊκό θέατρο που συμπεριλαμβάνει το θέατρο σκιών να συμπράξει με την ελληνική παραδοσιακή μουσική», αναφέρει στο Newpost ο Χρήστος Στανίσης και εξηγεί την προέλευση της υπόθεσης του έργου που ανεβάζει:


«Το έργο είναι ένα κομμάτι από τη θεατρική παράσταση “Ευλογημένο πουλί”. Από εκείνη την παράσταση μου είχε μείνει στο μυαλό πως θα μπορούσα να το μεταφέρω σε αυτό που θα δει ο κόσμος στον “Ακρίτα και τη Λυγερή”».

Διαβάστε το υπόλοιπο θέμα στο Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.