26/4/19

Δύο αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο: Οι ΗΠΑ «στραγγαλίζουν» Ερντογάν, στέλνουν μήνυμα σε Πούτιν

Ηχηρά μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει η επιβλητική παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη δύο carier strike groups, που συγκροτούν απαράμιλλη δύναμη πυρός 130 αεροσκαφών και συνολικά 9,000 ενεργούς προσωπικού, με αντιτορπιλικά, επιθετικά υποβρύχια πλοία αεράμυνας, υποστήριξης και με αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων.
Τα carier strike groups των τα USS Abraham Lincoln και USS John C. Stennis. προστέθηκαν στη δύναμη του 6ου στόλου των ΗΠΑ, ενώ συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με τις χώρες τις περιοχής, στο πλαίσιο ενίσχυσης της περιφερειακής ασφάλειας, μέσω των τοπικών πολυμερών σχημάτων, Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, στα οποία προσαρτώνται η Ιταλία και η Σαουδική Αραβία.

Τα αμερικανικά media και το Πεντάγωνο, εστιάζουν το μήνυμα στη Ρωσία,  ωστόσο η Τουρκία είναι ο πρώτος αποδέκτης του, καθώς αποκλείστηκε από τις κοινές ασκήσεις, αν και στρατηγικός εταίρος στο NATO, με αποτέλεσμα τον de facto περιορισμό του ζωτικού της χώρου, καθώς στόχος των ασκήσεων ήταν η επίδειξη ισχύος και η προστασία των υπό ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών στην περιοχή, ήτοι του East Med και της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η τελευταία φορά, που δύο αεροπλανοφόρα επιχείρησαν από κοινό στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν το 2016, όταν είχαν σταλεί τα carrire strike groups των Dwight D. Eisenhower και Harry S. Truman, επ’ αφορμής της κρίσης της Συρίας και του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Η αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής, για τις ΗΠΑ, δεν είναι ένας μονοδιάστατος στόχος, αλλά μια πρόκληση που εκφράζεται μέσω της αποσταθεροποίησης εδραιωμένων συμμαχιών και της εκμετάλλευσης εγγενών ανταγωνισμών, ακόμα και μεταξύ συμμάχων, με στόχο την προώθηση της ατζέντας της Μόσχας.
Χρονικά, η παρουσία της αμερικανικής αρμάδας συμπίπτει με την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, την επιχειρούμενη ανατροπή του status quo στη Λιβύη και την προώθηση των σχεδίων για τον EastMed, τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την εμπέδωση των νέων ισορροπιών που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών στα Βαλκάνια.
Πολιτικά, η αμερικανική δύναμη εμφανίζεται τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν αποδυναμώνεται στο εσωτερικό, εξαιτίας των εξωτερικών πιέσεων στην τουρκική οικονομία, που οδήγησαν σε υψηλό πληθωρισμό, και διολίσθηση της τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα την απώλεια επιπέδου διαβίωσης.
Στρατηγικά, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα εμπεδώνουν την αλλαγή των γεωπολιτικών συσχετισμών στην περιοχή, στο πλαίσιο της προώθησης του νέου γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα, τη στιγμή που Ουάσιγκτον και Άγκυρα βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης για τους S-400 και τα F-35.
Γεωπολιτικά, τα αεροπλανοφόρα βρίσκονται πολύ κοντά στα στενά του Χορμούζ, που απειλεί να κλείσει το Ιράν, λόγω της κλιμάκωσης των αμερικανικών πιέσεων με την προαναγγελία του πλήρες εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.
«Στην εποχή του μεγάλου ανταγωνισμού ισχύος και εξουσίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας, ένα carrier strike group προσφέρει τεράστια επιχειρησιακή ευελιξία και ευκινησία»,
δήλωσε ο ναύαρχος. James Foggo III, επικεφαλής της αμερικανικής ναυτικής δύναμης Europe-Africa και της συμμαχικής κοινής δύναμης διοίκησης της Νάπολης.
«Δύο carrier που επιχειρούν ταυτόχρονα, διαλειτουργικά (σσ με τις οικείες χώρες) ενώ προάγουν τη διαλειτουργικότητα με τους εξαιρετικά ικανούς συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ, στέλνουν ένα πρωτοφανές αποτρεπτικό μήνυμα κατά της μονομερούς επιθετικότητας και καθιστά αδιαμφισβήτητη τη συνδυαστική αποδοτικότητα»,
πρόσθεσε, ενώ κατέληξε με αναφορά στην ισχυρή βούληση και δέσμευση
«Δεν πρέπει, επίσης, επίσης υπάρχει καμία αμφιβολία για την κοινή δέσμευση των εθνών μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.»
Για τις ΗΠΑ, η ρωσική επεκτατικό στην Ανατολική Μεσόγειο κορυφώθηκε με τη συμμαχία Πούτιν-Άσαντ στη Συρία το 2015.
Ο Jon Huntsman, πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία, δήλωσε ότι τα αεροπλανοφόρα, εκ των οποίων το καθένα αντιπροσωπεύει «100.000 τόνους διεθνούς διπλωματίας», αποσκοπούν να στείλουν ένα μήνυμα.
«Η διπλωματική επικοινωνία και ο διάλογος σε συνδυασμό με την αμυντική υπεροχή αυτών των πλοίων αποδεικνύουν στη Ρωσία ότι εάν επιδιώκει πραγματικά καλύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της σε όλο τον κόσμο»


4 σχόλια:

  1. Η πολιτική της κανονιοφόρου σε νέα έκδοση, αλλά οι πελάτες πλέον δεν αγοράζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντμίτρι είσαι γονατιστός μπροστά στο ρωσο και του τον φυσάς.
      Δεν σε ενδιαφέρει τίποτα άλλο , ούτε ότι τα αεροπλανοφόρα σταματάνε τον εχθρό της πατρίδας σου

      Διαγραφή
    2. Σταματάνε τον εχθρό της πατρίδας μας όπως π.χ. στα Ίμια;

      Ο Πάγκαλος τότε είχε πει «Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας!». Τώρα που ο Ερντογάν παίρνει S-300 και λέει γιοκ σε Patriot, κάνει μπίζνες με Ρωσία και κ.λ.π. ο Πάγκαλος δήλωσε «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος. Εγώ το πιστεύω γιατί δεν έχω βρει καλό Τούρκο. Τους λείπουν στοιχειώδεις έννοιες. Ο Τούρκος δεν έχει την έννοια του δικαίου».

      Ακόμα και στο τσίριζα μετά το «Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέρουμε;» ανακάλυψαν ότι τελικά έχει... και από το «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» το τσίριζα πέρασε στο «Το Αιγαίο και το πετρέλαιο του ανήκει στην μαμά πατρίδα (god bless america)» εξού και οι «100.000 τόνοι διεθνούς διπλωματίας» (είναι και ποιό κάτω η Συρία που οι “κακοί“ Ρώσοι τους χαλάνε την σούπα...)

      Άμα τα βρεί ο Ερντογάν με την μαμά πατρίδα του τσίριζα και γυρίσει πλάτη στους “κακούς” Ρώσους τότε τέλος ο φασίστας-δικτάτορας-σουλτάνος Ερντογάν, το Time θα ξαναγράψει «Ερντογάν: ο Άνθρωπος της Χρονιάς» και εμείς θα λάβουμε εντολή από την μαμά πατρίδα να είμαστε γονατιστοί μπροστά στο Τούρκο και να του τον φυσάμε.. (στο τσίριζα αυτό το λένε, make love not war)

      υ.γ.
      Από το 1821 μας Γ@Μ@Ν@ οι Άγγλοι, Γάλλοι και το Αmerica και το πρόβλημα μας είναι οι “κακοί” Ρώσοι... οι οποίοι μάλιστα επεμβαίνουν και προκλητικά στα εσωτερικά της Ελλάδας (αυτό δεν είναι fake news, το επιβεβαίωσε το τσίριζα)

      Διαγραφή
  2. "Τουρκία αποκλείστηκε από τις κοινές ασκήσεις". --- Οτι καλύτερο --
    Η Τουρκία θά κάνει πλέον ασκήσεις μόνο με το ξανθό γένος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.