17/4/19

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συμμετοχή της Σχολής Ευελπίδων σε διαγωνισμό στις ΗΠΑ

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 8-14 Απριλίου

Ο διαγωνισμός, ήταν συνολικής διάρκειας 32 συνεχόμενων ωρών


Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) στον 51ο Διαγωνισμό Στρατιωτικής Αριστείας με την επωνυμία «Sandhurst Military Skills Competition», που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της φημισμένης Στρατιωτικής Ακαδημίας (Military Academy) του Αμερικανικού Στρατού στο West Point.

Η ελληνική 11μελής ομάδα των σπουδαστών της ΣΣΕ, αποτελούμενη από 9 άνδρες και 2 γυναίκες σπουδαστές από όλα τα έτη, στην πρώτη της συμμετοχή κατέλαβε την 48η θέση επί 49 συμμετεχουσών ομάδων από όλες τις στρατιωτικές ακαδημίες, όλων των Κλάδων των ΗΠΑ (16 συνολικώς, καθώς είχαν από 4 συμμετοχές εκάστη Ακαδημία , εκάστου Κλάδου των Αμερικανικών ΕΔ) και όλες οι υπόλοιπες 33 ομάδες ήταν από άλλες 14 χώρες.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 8-14 Απριλίου 2019, και ο διαγωνισμός, ήταν συνολικής διάρκειας 32 συνεχόμενων ωρών, συνολικής απόστασης 60 χλμ. σε άγνωστο έδαφος και περιλάμβανε συνδυαστικά αντικείμενα επιχειρησιακών αποστολών, με ταυτόχρονη διεξαγωγή αντικειμένων σωματικής καταπονήσεως της ομάδας, πριν και κατά τη διάρκεια της αξιολογήσεως.


Διαβάστε το υπόλοιπο ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ

5 σχόλια:

  1. Somebody should send the results to the Minister. 30 yrs ago I visited West Point with a group of Greek graduates and everybody treated them with respect as equals. Now, our school of war produces loosers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -1 από 2
    --Είναι απείρως προτιμότερο για έναν Ανώτατο Αξιωματικό να σώσει την συνείδηση του με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται, παρά να παραμένει απαθής, άβουλος και έρμαιο των φοβικών και άτολμων επιλογών των πολιτικών ηγεσιών. Οι πολιτικοί το κομμάτι τους κάνουν και προσπαθούν να χτίσουν καριέρες με το οποιοδήποτε κόστος πάνω στις πλάτες του οποιοδήποτε. Καμία σχέση και καμία σύγκριση δεν μπορεί να έχουν όλοι αυτοί οι τυχαίοι αερολόγοι και εν πολλοίς αστράτευτοι υπουργίσκοι, με τον Έλληνα Αξιωματικό και Υπαξιωματικό που ίδρωσαν τις φανέλες τους μέσα στις Στρατιωτικές Σχολές..
    --
    --Ασφαλώς και είναι απείρως καλύτερο για έναν Ανώτατο Αξιωματικό να σώσει την υστεροφημία του, υποβάλλοντας ριζοσπαστικές προτάσεις (για την επιχειρησιακή ετοιμότητα) προς τα πάνω και εμμένοντας σε αυτές, παρά να τηρεί στάση «Πόντιου Πιλάτου» δικαιολογούμενος ότι : «…εγώ εκτελώ εντολές ανωτέρων μου….». --
    --Δηλαδή τι? Εάν οι εντολές ανωτέρων του υποθάλπουν την ατολμία, την αδράνεια και την έλλειψη συστηματικής ουσιαστικής εκπαίδευσης και περιορίζονται μόνο στα του θεαθήναι, ή διατηρούν μια νοσηρή κατάσταση, τι θα πρέπει να κάνει ο Ανώτατος Αξιωματικός ? Να παραμένει το καλό και ήσυχο παιδί, περιμένοντας τις επόμενες ετήσιες κρίσεις ?
    --
    --Δύσκολα ερωτήματα θα μου πεις. Δύσκολες και οι καταστάσεις στα σύνορα μας, θα σου απαντήσω αγαπητέ αναγνώστη.
    -
    --Ούτως ή άλλως, όλοι οι στρατιωτικοί, αναλώσιμοι του συστήματος θεωρούνται και ο χρόνος που κατέχουν το αξίωμα τους είναι ορισμένος.
    --Ούτως ή άλλως η καλώς εννοούμενη πρωτοβουλία και το θάρρος της γνώμης, είναι προσόντα που βαθμολογούνται.
    --Ας υπάρχει λοιπόν πρωτοβουλία και θάρρος γνώμης, όχι μόνο σε δευτερεύοντα ζητήματα, αλλά επιπλέον και σε ότι αφορά την ουσιαστική και πιστοποιημένη προετοιμασία προς πόλεμο.
    -
    - Είμαι βέβαιος, ότι οι εν ενεργεία Ανώτατοι και κυρίως οι κ. κ. Αρχηγοί που μνημονεύονται στο παραπάνω άρθρο, κάνουν ο καθένας στον χώρο του ότι μπορούν περισσότερο και κυρίως προσπαθούν να ανατρέψουν το εγκληματικό κακό που έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια στο θέμα της εκπαίδευσης των στρατιωτών μας (πλην ΕΔ).
    - Να πάψει πια η θητεία να είναι κυρίως χρόνος αγγαρείας και ατελείωτων ωρών σκοπιάς. Χιλιάδες είναι οι έφεδροι των τελευταίων 10ετιών (πλην ΕΔ), οι οποίοι το περισσότερο που θυμούνται σε σχέση με τον χρόνο της θητεία τους, είναι οι ανούσιες αγγαρείες δεξιά και αριστερά.
    -
    Ελάχιστη είναι η συστηματική και η πιστοποιημένη εκπαίδευση όπως αρμόζει σε μαχητές. Μόνο κάτι τυπικές δραστηριότητες ίσα-ίσα για να λέμε ότι ακουμπήσαμε τις ΓΟΕ και κάτι πασαλείμματα στις μεγάλες ΤΑΜΣ.
    -
    Να γίνει επιτέλους η θητεία, χρόνος σκληρής και συνεχούς εκπαίδευσης. Κούραση, ιδρώτας και σκληραγωγία από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, κάθε μέρα. Και ασφαλώς όχι μόνο στην ειδικότητα Ο ή Σ, άλλα άπαντες και ως μαχητές-τυφεκιοφόροι. Όλοι ανεξαιρέτως. Στο λιοπύρι και στο χιόνι, χωρίς σταματημό.
    Μόνο έτσι ατσαλώνει η θέληση και σφίγγει το κορμί.
    Μόνο έτσι μαθαίνεις να ελέγχεις τον φόβο.
    -
    Είναι το καλύτερο «δώρο» που μπορούμε να προσφέρουμε στον στρατιώτη μας. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να φάει μερικούς από τους απέναντι όταν θα χρειαστεί ή τουλάχιστον να σώσει το δικό του το κορμί και να μην πάει σαν το σκυλί στ΄ αμπέλι.
    -
    -Είναι η μοναδική ουσιαστική ανταμοιβή που θα μπορούσαμε να του δώσουμε ως έπαινο για τον άμισθο χρόνο του που διαθέτει για την πατρίδα. Για μια πατρίδα, οι κυβερνήτες της οποίας την ταλαιπωρούν καθημερινά και οι περισσότεροι από τους 300 που κάθονται πάνω στο σβέρκο μας, είναι έτοιμοι και την μάνα τους να πουλήσουν, αρκεί να μην χάσουν ούτε μια σταγόνα από το μέλι, αρκεί να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και χωρίς καμία ευθύνη.
    -
    - Μόνο έτσι έχουμε πιθανότητες να σώσουμε την παρτίδα όταν θα χρειαστεί. Μόνο έτσι δεν θα μας κατηγορήσουν οι μανάδες τους, ότι στείλαμε τα παιδιά τους σαν πρόβατα σε σφαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2 από 2
    - Είμαι βέβαιος ότι θα πάρουν την πρωτοβουλία οι Ανώτατοι Αξιωματικοί (και ας μην είναι αρεστοί για αυτό στους ανωτέρους τους) και θα υπογράψουν προτάσεις/αναφορές για να κλείσουν τα άχρηστα επιτελεία/στρατόπεδα/φυλάκια/πρατήρια/κλπ. Να μαζευτεί ο κόσμος σε πολυδύναμα στρατόπεδα, ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες ΔΜ, χωρίς όμως να γίνονται «εκπτώσεις» στην εκπαίδευση. Ώστε να μπορούν τα μικρονήσια να γεμίσουν με μαχητές.
    - Ασφαλώς και θα πάρουν την πρωτοβουλία και θα υπογράψουν προτάσεις/αναφορές (και ας μην είναι αρεστοί για αυτό στους ανωτέρους τους) για να καταργηθούν άχρηστοι σχηματισμοί και επιτελικές υπηρεσίες που είναι γεμάτες με κόσμο και όλοι αυτοί οι περισσευούμενοι να τραβηχτούν εκεί που μας πονάει..
    - Τι να το κάνω το στρατοπεδάκιφάντασμα πχ στο Αμύνταιο ή στους Φιλιάτες, όταν το ποσοστό επάνδρωσης εκεί μπροστά στο ποτάμι και στην ακτή, είναι κάτω του μισού ?
    - Τι να τον κάνω τον μικροσχηματισμό πχ στα Γιάννενα ή στις Σέρρες όταν δεν έχουν τίποτα το ουσιαστικό να μου προσφέρουν και την ίδια στιγμή τα μικρονήσια μας είναι σχεδόν άδεια από άντρες ?
    - Τι να το κάνω πχ το μεγαλοεπιτελείο στην Λάρισα ή το άλλο στη Θεσσαλονίκη, που μου απορροφούν εκατοντάδες άτομα και πολλά κονδύλια, που μόνο ως τροχοπέδη θα λειτουργήσουν σε περίοδο επιχειρήσεων? Επιτέλους, σε ποια εποχή βρισκόμαστε? Σε αυτήν της εκστρατείας των Βαλκανικών ή σε αυτήν της Μικράς Ασίας που διήρκεσαν έτη ? Είναι άραγε απαραίτητα όλα αυτά τα μεγάλα δύσκαμπτα επιτελεία, στις σημερινές συνθήκες, δεδομένου ότι το παιχνίδι θα κρατήσει μόνον λίγες ώρες/ημέρες και εφόσον ότι προλάβει και αρπάξει ο καθένας, μετά θα αρχίσουν τα παζαρέματα ?
    - Τι να το κάνω το πρατηριάκι(που ελάχιστοι το επιλέγουν για τα ψώνια τους), που με τίποτα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε τιμές-ποιότητα-ποικιλία και εξυπηρέτηση, τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα e-shops αλλά όμως μας στερεί μερικές δεκάδες μονίμων στελεχών και οπλιτών θητείας?
    - Και για ποιόν λόγο αρκετούς μήνες κάθε χρόνο εκατοντάδες οπλίτες θητείας, αντί να εκπαιδεύονται στα όπλα, απουσιάζουν στα ΚΑΑΥ ? Σε ποιά εποχή βρισκόμαστε ? Πέρασε η εποχή που οι μάνες είχαν από τέσσερα και πέντε παιδιά και η θητεία διαρκούσε 24 μήνες.
    - Τι να το κάνω το γραφείο ενημέρωσης κοινού του ΓΕΕΘΑ στην Θεσσαλονίκη, όταν εκεί μέσα περνούν τον χρόνο τους καμιά δεκαριά άτομα, σε μια εποχή που η πληροφόρηση γίνεται διαδικτυακά ή το πολύ πολύ τηλεφωνικά ?
    - Τι να την κάνω την πτέρυγα μάχης της ΠΑ στην Μίκρα, που έχει κάτι λίγα πυροσβεστικά για το τρίμηνο Ιουν-Ιουλ-Αυγ, αλλά όμως είναι φορτωμένη με καμιά 300σαριά άτομα ?
    - Τι να τις κάνω τις πολυέξοδες λουσάτες ΝΔΒΕ& ΝΔΙ του ΠΝ στην Θεσσαλονίκη& Πάτρα, όταν καμιά 100σταριά άτομα εκεί μέσα (στην κάθε μια απ αυτές), αναζητούν αντικείμενο για να γεμίσουν το πεντάωρό (μήπως και πολύ λέω) τους ?
    - Τι να το κάνω το σμήνος συντήρησης του ICC/NRDC, που απορροφά καμιά 30αριά μόνιμους της ΠΑ με πολύτιμες ειδικότητες, όταν οι κλωβοί-containers που φιλοξενούν το ICC, δεν είναι ούτε χρήσιμοι ούτε απαραίτητοι και μάλιστα ήταν το πανάκριβο αποτέλεσμα κακών και ύποπτων επιλογών ?
    - Τι να το κάνουμε το μικροπρόστιμο που μας πετάει στα μούτρα ο ευκατάστατος 35χρονος ανυπότακτος του εξωτερικού ως εξαγορά της θητείας του και ξεχρεώνει με την συνείδηση του και με το στρατολογικό γραφείο, αλλά από κει και πέρα μπορεί να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη ? Μέχρι και πρωθυπουργός θα μπορούσε να γίνει κι ας μην έχει φορέσει ποτέ του το εθνόσημο στο κεφάλι του.
    - Και πόσα άλλα τέτοια παρόμοια που αφορούν επιτελεία/υπηρεσίες/μονάδες όλων των κλάδων, αμφιβόλου αναγκαιότητας για τις συνθήκες της σημερινής εποχής, θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε……...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ....οκ.....τι να τα κανουμε ολα αυτα τα σωστα ....αν δεν πεταξουμε το τρεχον Καραβαν Σεραι των κομματων ?? Θελετε να στελνετε χαρτια ...αναφορων,προτασεις,κλπ σε τομους ...για να τα καινε το βραδυ στα τζακια τους τον χειμωνα ???
      Θελετε να μαζευτουμε 10 εκατομμ. Ελληνες σε ενα λιβαδι ..και να κανουμε ....διαγωνισμο ποιος ειπε το " καλυτερο πρεπει " ???? Νομιζετε οτι υπαρχουν πολλα " πρεπει " ??? Η ....μονο ενα ?? Αυτο που τελικα ειναι το μονο που ...δεν γινεται ποτε ....!! Τι γνωμη εχετε ?? Ενα ειναι η πολλα ???? Με ενδιαφερον θα σας ακουσω....( αν...αν...)

      Διαγραφή
  4. Σε καποια φαση ειπα μεσα σε τοσα " τι να το κανουμε αυτο ??." Θα λεγατε και το μειζον....τι να το κανουμε αυτο...Το κρατησατε για το τελος ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.