30/4/19

Λύνοντας τον γόρδιο δεσμό του Φ.Α. στην κυπριακή ΑΟΖ

Του Μάριου Πούλλαδου

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛΠΩΣ O OMΙΛΟΣ CYNERGY ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΑΠΟ «ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ» ΓΙΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΤο επόμενο διάστημα κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής. Με αφορμή και τις επικείμενες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, η ύπαρξη μιας συμπαγούς μακροπρόθεσμης ενεργειακής στρατηγικής, που δεν θα βασίζεται σε αυτοσχεδιασμούς, μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα, την αύξηση της εμπιστοσύνης ξένων επενδυτών, αλλά και να αποτρέψει την Άγκυρα από το να αναζητεί ρωγμές για δημιουργία νέων εντάσεων
Ο δρόμος από την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι και την εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων ουδέποτε υπήρξε στρωμένος με ροδοπέταλα.
Απόδειξη, το γεγονός ότι από το 2011, που ανακαλύφθηκε η «Αφροδίτη», μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καταληκτική απόφαση για την εμπορική τύχη του κοιτάσματος. Το ίδιο ισχύει, ασφαλώς, σε κάποιο βαθμό για την «Καλυψώ», ενώ εμπορικό κηδεμόνα και αγορά αναζητεί και ο «Γλαύκος». Στη γειτονική ΑΟΖ του Ισραήλ αβέβαιο είναι και το μέλλον για τη δεύτερη φάση εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν. Αφήνοντας πάνω από 15tcf ανεκμετάλλευτα προς το στρατηγικό συμφέρον του Ισραήλ
Οι διάφορες γεωπολιτικές αναταράξεις, οι εσωτερικές τριβές και κομματικοί ανταγωνισμοί στα κράτη, οι ενίοτε αντικρουόμενες ατζέντες των εμπλεκομένων εταιρειών εκμετάλλευσης αποτελούν τροχοπέδη στα όποια σενάρια εμπορικής εκμετάλλευσης βρίσκονται επίσημα στο τραπέζι, όπως ο αγωγός East Med, το τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο και ο αγωγός προς Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι το τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο ήταν κάτι που πρώτη η Noble/Delek είχε βάλει στο τραπέζι, όμως αποσύρθηκε, από τη στιγμή που η Noble ήθελε να προωθήσει το σενάριο της πώλησης του φυσικού αερίου σε γειτονικές αγορές, όπως αυτές της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Αλλά, ακόμα και αυτά τα σχέδια των εν λόγω εταιρειών αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ και τον κατακερματισμό των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Λύση σε αυτόν τον «Γόρδιο Δεσμό» φέρεται να επιχειρεί να δώσει η Cynergy, ένας όμιλος εταιρειών με έδρα το Γκέρνσεϊ, που δραστηριοποιείται δυναμικά και αθόρυβα στον τομέα της ενέργειας τα τελευταία έξι χρόνια, έχοντας ως στόχο την ευθυγράμμιση των ενεργειακών συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην περιοχή.
Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται ενεργά και στην Κύπρο, με το άνοιγμα περιφερειακού της γραφείου, που σκοπό έχει την εμβάθυνση των σχέσεών της τόσο με την Κύπρο, όσο και με την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της εταιρείας γίνεται αναφορά για την προοπτική κατασκευής σταθμού υγροποίησης στο νησί, κάτι που, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και πολλά κόμματα έχουν θέσει, πλέον, ως προτεραιότητα. Η εμφάνιση της Cynergy ως «από μηχανής θεού», λίγο διάστημα μετά την τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, που έλαβε τις ευλογίες των ΗΠΑ, δείχνει να έχει μια ιδιαίτερη σημειολογία και αξία.

Και εγένετο Cynergy
H εν λόγω εταιρεία δημιουργήθηκε από επενδυτές που δείχνουν να διαθέτουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την ανάπτυξη των αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και στελεχώνεται από έμπειρους βετεράνους του ενεργειακού τομέα με μεγάλη εμπειρία στη βιομηχανία αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της, η Cynergy λειτουργεί με περιφερειακό προσανατολισμό, στοχεύοντας στην επίλυση της πολυπλοκότητας της χρηματοδότησης, στην ανάπτυξη και την πλήρη εμπορευματοποίηση (monetization) των ενεργειακών πόρων της περιοχής.
«Λειτουργώντας από το περιφερειακό γραφείο της στην Κύπρο, η Cynergy δεσμεύεται να ξεκλειδώσει το δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος στο σταυροδρόμι των ροών του παγκόσμιου εμπορίου», σημειώνει. Επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της Cynergy, www.cynergyeastmed.com, αλλά και του κύριου μετόχου της, Modus Operandi Capital Management, www.modusoperandicapital.com, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Cynergy στηρίζει την πολιτική της σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό και την υποστήριξη στρατηγικών επενδυτών.

Οι «αρχιτέκτονες»
Η Cynergy Energy Ventures αποτελεί το επενδυτικό όχημα του ομίλου Cynergy και επικεντρώνεται στη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για λογαριασμό του επενδυτικού ομίλου σε όλον τον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως, ενώ η Cynergy East Med επικεντρώνεται ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Όμιλος Cynergy και το χαρτοφυλάκιο του ενεργειακού του τομέα ανήκουν κατά πλειοψηφία στην κυπριακή εταιρεία Modus Operandi Capital Management - η οποία με τη σειρά της ελέγχεται κατά πλειοψηφίαν από τον ιδρυτή και CEO του ομίλου Cynergy, Μάικ Γερμανό. Γεννημένος στο Λονδίνο, ο κυπριακής καταγωγής Μάικ Γερμανός είναι ο «μαέστρος» του όλου εγχειρήματος.
Συνιδρυτής και Διευθυντής της Cynergy είναι ο Ian Domaille, που ίδρυσε την Artemis Fiduciaries, με έδρα τα Νησιά της Μάγχης. Πριν από αυτό, υπηρέτησε ως συνεργάτης του Saffery Champness Chartered Accountants. Ο Domaille έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και έχει διατελέσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις στον τομέα των χρηματοοικονομικών και των ακινήτων. Η ενασχόλησή του με τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980 και τις γεωτρήσεις στο Τέξας.
Κατά το παρελθόν είχε θέση μη εκτελεστικού διευθυντή στην εταιρεία Vallares, μετέπειτα Genel Energy. H Vallares, που δραστηριοποιήθηκε στα ενεργειακά τής ευαίσθητης γεωπολιτικά περιοχής του Iρακινού Κουρδιστάν, δημιουργήθηκε από τον Tony Hayward, τον δισεκατομμυριούχο χρηματιστή Nat Rothschild και τον τραπεζίτη Julian Metherell.
O Διευθύνων Σύμβουλος της Cynergy Energy Ventures, Lou Montilla, έχει μακροχρόνια πείρα πάνω στα θέματα εμπορευματοποίησης φυσικών κοιτασμάτων, ενώ ο Guus Kessler και ο Gerry Peereboom, δύο από τους Directors του Ομίλου, έχουν είκοσι και πλέον χρόνια εμπειρίας, ο καθένας από πόστα ευθύνης για λογαριασμό της Royal Dutch Shell και της Noble, αντίστοιχα.

Στόχοι και μέσα επίτευξης
Ανάμεσα στους στόχους της Cynergy είναι η απόκτηση σημαντικών μετοχών σε υφιστάμενα κοιτάσματα και σχετικές υποδομές στην περιοχή. «Να οδηγήσει παράλληλα σε πρωτοβουλίες χρηματοδότησης σχεδίων για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων και μελλοντικών περιουσιακών στοιχείων υποδομής φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέου τερματικού σταθμού υγροποίησης», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται. Επιπλέον, θέτει ως στόχο την αξιοποίηση μακροπρόθεσμων σχέσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά.
Προκειμένου να πετύχει αυτούς τους στόχους, η Cynergy διατείνεται ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με τις περιφερειακές εθνικές κυβερνήσεις, για να ευθυγραμμιστεί με τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων των περιουσιακών στοιχείων της περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει, στην επίσημη ιστοσελίδα, πρόθυμη να αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ των σημερινών περιφερειακών φορέων στον τομέα της ενέργειας, λειτουργώντας, ουσιαστικά, ως το όχημα για την επιτυχή ανάπτυξη.

O ρόλος της Modus Operanti
Από την άλλη, ανάμεσα στους στόχους της Modus Οperanti είναι, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, να δεσμεύσει τους σημαντικούς οικονομικούς πόρους των επενδυτών της και να συνεισφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της στην προώθηση αναπτυξιακών έργων. «Το κύριο πλεονέκτημά μας είναι το πλειοψηφικό μερίδιο στον όμιλο Cynergy, το οποίο είναι διαρθρωμένο να υποβάλλει προσφορές, να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει βασικά ενεργειακά και άλλα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», όπως αναφέρεται.
Εκτός από τον ιδρυτή-entrepeneur, Μάικ Γερμανό, ο Εκτελεστικός Διευθυντής (Chief operating officer) της Modus Operanti είναι ο κυπριακή καταγωγής Πανίκος Ευριπίδης. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Al Jaber Group, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που κατέχει μερικές από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τον μεγαλύτερο διαχειριστή στόλου αεροσκαφών στη χώρα. Βάσει βιογραφικού, φαίνεται να διαθέτει τεράστια εμπειρία στον τομέα της εταιρικής χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης και, σε αυτό το πλαίσιο, είχε συμβολή στην εξυγίανση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον Κόλπο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η ώρα των αποφάσεων
Εν κατακλείδι, είναι γεγονός πως μέχρι στιγμής διαπιστώνεται μια δυσκολία στην ευθυγράμμιση των συμφερόντων των εμπλεκόμενων κρατών, κυρίως Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας και των εταιρειών, για την εκπόνηση μιας ξεκάθαρης ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην περιοχή, γεγονός που ενισχύεται και από διάφορους, κατά καιρούς, πολιτικούς και εμπορικούς φραγμούς. Συνεπώς, οποιαδήποτε προσπάθεια και πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο να ξεκλειδώσει την δυναμική της περιοχής, προκειμένου να περάσουμε στο επόμενο βήμα της εμπορικής εκμετάλλευσης, θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ενέργειας.
Το επόμενο διάστημα κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής. Με αφορμή και τις επικείμενες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, η ύπαρξη μιας συμπαγούς μακροπρόθεσμης ενεργειακής στρατηγικής, που δεν θα βασίζεται σε αυτοσχεδιασμούς, μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα, την αύξηση της εμπιστοσύνης ξένων επενδυτών, αλλά και να αποτρέψει την Άγκυρα από το να αναζητεί ρωγμές για δημιουργία νέων εντάσεων.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.