17/4/19

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Τουρκία

Ο Μπεράτ Άλμπαϊράκ στο Λευκό Οίκο, συναντάται με τον Τραμπ, παρουσία του γαμβρού του, Κουσνέρ
του Cem Küçük
cemkucuk@gmail.com
Εφημερίδα Türkiye
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Berat Albayrak συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τραμπ. Στη συνάντηση ήταν παρών ο γαμπρός του Τραμπ, Jared Kushner και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin. Η συνάντηση του Μπεράτ με τον Τραμπ είναι εξαιρετικά σημαντική.
Η συνεργασία δυο σημαντικών εταίρων του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Για πρώτη φορά ένας Τούρκος υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.  Για το θέμα αυτό έγινε σχετική ερώτηση στον κ. Άλμπαϊρακ. Ο κ. υπουργός απάντησε:
"Δεν είναι μια παραχώρηση που έγινε στο πρόσωπό μου, αλλά ένα δείγμα της σημασίας που δίνουν στην Τουρκία. Είναι μια απόδειξη της θετικής άποψης που έχει ο Τραμπ για την Τουρκία και του δυνατού διαύλου επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ του προέδρου της Τουκρίας και του Προέδρου των ΗΠΑ."
Όσον αφορά το θέμα των S-400 ο Άλμπαϊράκ είπε τα εξής:
“Μπορώ να πω ότι ο Τραμπ, ακούγοντας τους λόγους που ανάγκασαν την Τουρκία να προμηθευτεί τους S-400, έδειξε έαν πνεύμα κατανόησης”
Χθες και ο Ιμπραήμ Καλίν έκανε μια σημαντική δήλωση: "Σε μια περίοδο που διεξάγουμε έναν επιτυχή αγώνα στο εσωτερικό της Τουρκίας εναντίον του ΡΚΚ, η βοήθεια που παρέχεται το ίδιο διάστημα στο YPG/PKK στη Συρία, είναι είτε απ' ευθείας είτε δια της τεθλασμένης μια βοήθεια που δίδεται τελικά στο ΡΚΚ."
Ο Καλίν, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία και τους S-400, είπε τα εξής:
"Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δεν έχουν κανένα στοιχείο που να απειλούν μια τρίτη χώρα. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος μας στην περιοχή και συνεργαζόμαστε σε πολλά περιφερειακά θέματα. Όμως εμείς είμαστε μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ και δίνουμε μεγάλη αξία στις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ και τον στρατηγικό μας σύμμαχο τις ΗΠΑ." 
Μετά τις δηλώσεις του Κλαίν, ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Συρία, James Jeffrey, ο οποίος αναφερόμενος ειδικά στο θέμα του YPG είπε:
 "Εργαζόμαστε με την Τουρκία πάνω στο θέμα της δημιουργίας μιας Ζώνης Ασφαλείας, όμως υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν έχουμε συμφωνήσειε επακριβώς. Η Τουρκία έχει σοβαρές ενστάσεις και φοβίες για την ασφάλειά της. Οι ΗΠΑ κατανοούν τους φόβους που έχει η Τουρκία για τους ανθρώπους με τους οποίους εμείς μαζί πολεμήσαμε εναντίον του Ι.Κ. (YPG/PKK). Εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, στην οποία δεν θα υπάρχουν τμήματα της Τουρκίας και του YPG".
Αν βάλει κανείς στη σειρά όλες αυτές τις δηλώσεις, βγαίνει το εξής συμπέρασμα:
Η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα του ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία. Και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος που μπορεί να θυσιαστεί για τις πατσαβούρες του YPG/PKK. Η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ συνεχίζεται. Φυσικά η Τουρκία θα προμηθευτεί τους S-400 από τη Ρωσία, για λόγους εθνικού συμφέροντος. Αυτό είναι άλλο θέμα.
Ορισμένοι της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και οι οπαδοί του Γκιουλέν στο εξωτερικό, θέλουν να κόψουμε τις σχέσεις μας με τη Δύση, όμως οι ΗΠΑ και να θέλουν δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε κάποια πρακτικά βήματα στο θέμα αυτό.
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

5 σχόλια:

  1. Νομίζω πως κάποιος εδώ σας τόλεγε, από καιρό. Λίγο νιονιό χρειάζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αστεριε .....ασε το κινητο σου ...να τα πουμε στο υπερπεραν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. """ Γυρισε ...σε περιμενω γυρισε
    μικρουλα μου κοπελλα
    Ελα....ελα ....ελα...""....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα τους δωσουν και τω δωρακι τους που λιγουρευονται εις βαρος βεβαιως του κουτου .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.