25/4/19

Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν; «Συναγερμός» στην Ελλάδα μετά τη στρατιωτική σύσκεψη για το Αιγαίο

Tα σχέδια του Σουλτάνου σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.


Έντονη ανησυχία προκάλεσε στην Αθήνα η έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τουρκία, καθώς ενώ είχε προαναγγελθεί ότι θα εξεταζόταν το θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και η προμήθεια των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35, τελικά κυρίαρχο θέμα ήταν το Αιγαίο.

Στη σύσκεψη κορυφής συμμετείχαν ο Υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακαρ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της σύσκεψης, «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο καθώς και η ζώνη ασφαλείας που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Συρία, ενώ στην εν λόγω σύσκεψη τονίστηκε παράλληλα η αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην σύσκεψη τονίστηκε η αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας.

Η συγκεκριμένη σύσκεψη, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα, από την στιγμή που η Τουρκία φαίνεται ότι κάτι ετοιμάζει.

Πάντως, η Ελλάδα δείχνει να παίρνει τα μέτρα της σε κάθε επίπεδο, με τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας να προωθείται με ταχείς ρυθμούς από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο νέος θεσμός, ο οποίος έχει χαρακτήρα συμβουλευτικού οργάνου του πρωθυπουργού ως προς τη χάραξη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και στρατηγικής, συμπληρώνει το ρόλο του ΚΥΣΕΑ, το οποίο παραμένει το βασικό κυβερνητικό όργανο λήψης τακτικών αποφάσεων και έγκρισης πολιτικών στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

Νέο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων

Συνεχίστηκε χθες, αν και μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, κάτι που πιθανόν να οφείλεται και στο γεγονός της… Μεγάλης Εβδομάδος!

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγραφε το Newpost, χθες, 3 σχηματισμοί από τους οποίους μία «τετράδα» F-16 και 2 «ζευγάρια» μαχητικών του ίδιου τύπου, καθώς και 1 μεμονωμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 της Αεροπορίας των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος, συνολικώς 9 αεροσκάφη, από τα οποία τα 2 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις – όλες από τα μαχητικά – του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Δεν σημειώθηκε καμία εμπλοκή («εικονική αερομαχία») με τα αεροσκάφη ετοιμότητος “(readiness”) της ελληνικής αεραμύνης που απογειώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις για την αντιμετώπισή τους.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Μεγάλη αεροναυτική άσκηση ανακοίνωσε η Τουρκία

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε μεγάλη αεροναυτική άσκηση για τα μέσα-τέλη Μαΐου, που θα πραγματοποιηθεί τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για την άσκηση με την επωνυμία «Θαλασσόλυκος», η οποία γίνεται για να αντιμετωπίσει η Τουρκία τις «προκλήσεις» της Ελλάδος και της Κύπρου, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

«Την ώρα που οι παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά και η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώνονται, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για μία νέα μεγαλειώδη άσκηση στις θάλασσες», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Για να προσθέσει ότι «(η άσκηση αυτή) θα αποτελεί απάντηση στις πολιτικές περικυκλώσεως της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την ισχύ και τη δεσπόζουσα θέση της στις θάλασσες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, είναι αεροναυτική κατά βάση και διακλαδική, εφάμιλλη της άλλης μεγάλης ασκήσεως των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της «Γαλάζιας Πατρίδας», και φέτος θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 13-25 Μαΐου με μεγάλη συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων από όλους τους Κλάδους.


ΠΗΓΗ: Newpost.gr

1 σχόλιο:

  1. Την ημέρα του Πάσχα θα μάς προκαλέσουν οι ισλαμο-φασίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.