23/4/19

Ο νέος κρατικός νόμος για το διαδίκτυο στη Ρωσία θα "σκοτώσει" την καινοτομία

Της Alexandra Prokopenko
Οι ρωσικές αρχές έχουν ξεκινήσει την επιβολή πρωτοφανών μέτρων για να ελέγξουν το περιεχόμενο στο Ιντερνετ. Με βάση αυτό που έχει γίνει γνωστό ως ο κρατικός νόμος για το Ιντερνετ, ο οποίος πέρασε από το ρωσικό κοινοβούλιο στις 16 Απριλίου, οι πάροχοι Ιντερνετ θα υποχρεούνται να εγκαταστήσουν συσκευές για να φιλτράρουν την κυκλοφορία και η κρατική εποπτική αρχή επικοινωνιών ROskomnadzor θα αποκτήσει ασύγκριτες εξουσίες, μεταξύ των οποίων και ένα επίσημο "κουμπί διακοπής” για να το εφαρμόζει όποτε κρίνει κατάλληλο.
Ο επίσημος λόγος που δίνεται για την εισαγωγή τέτοιων δραστικών μέτρων, είναι η επικράτηση του παράνομου περιεχομένου στο Ιντερνετ, και οι υποτιθέμενες προθέσεις των εχθρών της Ρωσίας να αποκόψει τη χώρα από το Ιντερνετ. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα, ο μόνος έχει κύριο αίτιο την αυξημένη δυσαρέσκεια στην ρωσική κοινωνία και στα μειούμενα ποσοστά δημοτικότητας της ρωσικής κυβέρνησης. Στον ορίζοντα είναι σειρά εκλογών για περιφερειακούς κυβερνήτες και για το ρωσικό κοινοβούλιο, και το 2024 εξάλλου -το τέλος της προεδρικής θητείας του Putin- είναι πιο κοντά από ό,τι φαίνεται. Θα είναι πιο εύκολο να υπερβληθούν αυτές οι προκλήσεις εάν το περιεχόμενο στο Ιντερνετ τεθεί υπό έλεγχο.
Από το Μάρτιο του 2017, οι αρχές έχουν επανειλημμένως πιαστεί "στον ύπνο”, πρώτα από μαζικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από τον Alexei Navalny κατά της διαφθοράς και στη συνέχεια από οικολογικές διαδηλώσεις κατά των χώρων υγειονομικής ταφής. Τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικολογικές διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα σε πολλές ρωσικές περιοχές. Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε επίσης μέσω ψήφων διαμαρτυρίας στις εκλογές για δημάρχους και κυβερνήτες το φθινόπωρο του 2018, όταν οι υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη των αρχών, έχασαν από ανεξάρτητους υποψηφίους σε αρκετές περιοχές.
Για το Κρεμλίνο, αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Τα παραδοσιακά μέτρα όπως η απαγόρευση των φιλοκυβερνητικών μέσων από την κάλυψη διαδηλώσεων ή το να εμποδίζεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό σε συγκεκριμένες περιοχές (όπως στην Ινγκουσετία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την αλλαγή των συνόρων της με την Τσετσενία), δεν έφεραν τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Η περιφερειακή φύση των διαδηλώσεων καθιστά αδύνατο να προσδιοριστεί και να επιβληθούν κυρώσεις σε ένα μόνο αποδιοπομπαίο τράγο, επομένως χρειάζονται άλλες λύσεις.
Η εγχώρια πολιτική της προεδρικής διοίκησης, όλο και περισσότερο προσπαθεί να διοικήσει τη Ρωσία ως μια επιχείρηση. Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως, ότι έχουν καταφύγει σε παραδοσιακές εταιρικές μεθόδους στο πεδίο του ελέγχου του Διαδικτύου.
Στις επιχειρήσεις, η τεχνολογία DPI χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό διαρροών και για να ελέγχει ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται οι εργαζόμενοι. Αναλύει τόσο τους τίτλους των πακέτων που μεταδίδονται, όσο και το περιεχόμενό τους. ΟΙ συσκευές DPI γνωστές ως "μαύρα κουτιά”, τοποθετούνται στην άκρη του δικτύου του παρόχου κατά τη διακοπή με τα υφιστάμενα κανάλια επικοινωνίας, και όλη η κυκλοφορία από και προς το Δίκτυο περνάει μέσα από τις συσκευές, καθιστώντας έτσι δυνατή την παρακολούθηση και τον έλεγχό της. Η τεχνολογία επιτρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην κυκλοφορία, να επιταχύνει κάποια πακέτα και να επιβραδύνει άλλα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία διανέμεται το παράνομο περιεχόμενο. Ο νέος νόμος θα υποχρεώσει όλους τους παρόχους Ιντερνετ να εγκαταστήσουν συσκευές DPI στα δίκτυά τους.
Ο τύπος του εξοπλισμού θα επιλεγεί από την Roskomnadzor, και είναι η κρατική εποπτική αρχή η οποία "σε περίπτωση απειλής για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη λειτουργική ακεραιότητα” του Ιντερνετ, θα κατευθύνει την κυκλοφορία και θα μπλοκάρει ιστοσελίδες (στο παρελθόν, ήταν οι πάροχοι που ήταν υπεύθυνοι στο να μπλοκάρουν ιστοσελίδες όταν δεχόταν την εντολή από την εποπτική αρχή). Με άλλα λόγια, η Roskomnadzor θα γυρνάει το κουμπί on/off όταν το απαιτεί η κατάσταση. Το κόστος της εγκατάστασης θα καλυφθεί εν μέρει από κεφάλαια του προϋπολογισμού και εν μέρει από χρήστες του Διαδικτύου: οι πάροχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το κόστος για τις υπηρεσίες διαδικτύου θα αυξηθεί.
Δεν είναι καθόλου σαφές πώς τα αυτοματοποιημένα συστήματα φιλτράρουν το Ιντερνετ με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν οι αρχές. Η Roskomnadzor έχει ανεπιτυχώς προσπαθήσει να μπλοκάρει την υπηρεσία μηνυμάτων Telegram επί ένα ολόκληρο έτος, χρησιμοποιώντας τεχνολογία DPI που παρέχεται από την εταιρεία RDP.ru, η οποία ανήκει εν μέρει στον κρατικό πάροχο τηλεπικοινωνιών. Προσφάτως, η εκπαίδευση που συνδέεται με την ικανότητα της Roskomnadzor να μπλοκάρει ιστοσελίδες και να ανακατευθύνει την κυκλοφορία σε μαύρα κουτιά, προκάλεσε κάποιες νομικές υπηρεσίες που παρείχε ο ρωσικός ιντερνετικός κολοσσός Yandex, να μην είναι διαθέσιμες.
Η επιβράδυνση ή το κλείσιμο του Ιντερνετ σε μια επιχείρηση, ακόμη και σε μια μεγάλη, αναμφισβήτητα οδηγεί σε ζημιές και σε ένα συγκεκριμένο βαθμό ταλαιπωρίας, αλλά δεν είναι θανατηφόρα. Σε εθνικό επίπεδο ωστόσο, είναι μια διαφορετική ιστορία. Τα μαύρα κουτιά καθιστούν την απόφαση να ελεγχθεί η κυκλοφορία με βίαιο τρόπο ή να υποβαθμιστεί η ταχύτητά της, αυτόματη, χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ μεμονωμένων χρηστών του διαδικτύου, επιχειρήσεων, σχολείων ή νοσοκομείων.
Εάν αυτός ο εξοπλισμός επηρεάζει την δουλειά ενός χρήστη του διαδικτύου, όπως ενός νοσοκομείου στη διάρκεια μιας επέμβασης με χρήση υψηλής τεχνολογίας, το περισσότερο που μπορούν να κάνουν οι πάροχοι είναι να υποβάλλουν ένα ερώτημα στη ROskomnadzor για το εάν τη συγκεκριμένη στιγμή η κυκλοφορία βρίσκεται υπό φιλτράρισμα. Η ρήτρα 5 του νομοσχεδίου καθιστά σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος σε τέτοιες καταστάσεις.
Η εγκατάσταση μαύρων κουτιών που θα επιχειρούν αυτομάτως, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε χαμηλότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο. Αυτό ουσιαστικά θα βάλει τέλος στην εξέλιξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων, των μηχανοκίνητων μεταφορών, της τηλεϊατρικής, και άλλων καινοτόμων πρωτοβουλιών που υποτίθεται πως βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο υποδηλώνουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι προφανώς αγνοήθηκαν.
Αυτό που οι συγγραφείς του νόμου θα ήθελαν πραγματικά να δουν είναι κάτι σαν το Great Firewall της Κίνας, το οποίο μπλοκάρει ανεπιθύμητη εξωτερική κίνηση και φιλτράρει εσωτερικές πληροφορίες που είναι αρνητικές ή ανεπιθύμητες. Αλλά οι ρωσικές αρχές αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ αργά για να εισάγουν κάτι παρόμοιο.
Υπάρχουν τόσο τεχνικοί όσο και κοινωνικοί λόγοι για αυτό. Το κινεζικό Ιντερνετ έχει φτιαχτεί από την αρχή διαφορετικά, και έχει λίγες μόνο κόμβους ανταλλαγής κίνησης με τον έξω κόσμο, καθιστώντας εύκολο τον έλεγχό του. Η Ρωσία έχει κάποιες εκατοντάδες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των οποίων την ύπαρξη δεν γνωρίζει καν ούτε η Roskomnadzor ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα σε σχετικές συναντήσεις στην προεδρική διοίκηση: εξ ου και η εξάρτηση από το DPI, το οποίο δεν χρησιμοποιείται σε εθνικό επίπεδο πουθενά αλλού στον κόσμο.
Επιπλέον, οι κινεζικές αρχές έχουν επιτυχημένα υποκαταστήσει τις περισσότερες παγκόσμιες υπηρεσίες διαδικτύου, από τα συστήματα πληρωμής μέχρι τα κοινωνικά δίκτυα, με δικά τους, τοπικά συστήματα. Όταν όλοι οι χρήστες είναι συγκεντρωμένοι στην ίδια πλατφόρμα, όπως το WeChat, είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν. Επιπλέον, ένα εύκολο interface, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να φύγουν οι χρήστες και να επιλέξουν ένα δυτικό ανταγωνιστικό μέσο. Η Ρωσία δεν έχει κάτι αντίστοιχο με το WeChat, και η μετάβαση στις εγχώριες λύσεις ΙΤ θα ήταν επώδυνη τόσο για τους απλούς ανθρώπους όσο και για τις επιχειρήσεις. Η απαγόρευση των δημοφιλών διεθνών υπηρεσιών στη βάση "απειλής”, δεν θα είχε και πολύ θετική αντίδραση.
Το Κρεμλίνο βλέπει την τεχνολογία ως τη σύγχρονη λύση στο αυξανόμενο κύμα αρνητικών αισθημάτων μεταξύ των Ρώσων που έχουν καταγραφεί από κοινωνικές έρευνες τα τελευταία χρόνια. Αυτή η έρευνα δείχνει πως οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα, οι κοινωνικές φιλοδοξίες μειώνονται και οι προσδοκίες βελτίωσης είναι χαμηλές. Μια υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου έχει ήδη οδηγήσει σε σοβαρή πτώση των ποσοστών δημοτικότητας των αρχών. Αλλά αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, που εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στη διάθεση του προέδρου παρά σε αυτή της ρωσικής κοινωνίας, προφανώς υποτιμούν το πολιτικό ρίσκο αυτής της πτώσης στη δημοτικότητα.
Ένας πιθανός μηχανισμός για τη διατήρηση της σταθερότητας είναι η τεχνητή αύξηση των ποσοστών δημοτικότητας, με τη μόχλευση πληροφοριών: όχι απλώς εστιάζοντας στα θετικά, αλλά μπλοκάροντας στην κυριολεξία τα αρνητικά. Ήταν αμέσως μετά τις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου που η προεδρική διοίκηση συζήτησε να δοκιμαστεί η τεχνολογία DPI. Είναι πιθανό η τεχνολογία να δοκιμαστεί στις επικείμενες εκλογές για τη Δούμα το 2021: εξάλλου, η μείωση των ποσοστών δημοτικότητας τραβάει προς τα κάτω και το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία. Τότε θα μπορούσε να τεθεί σε πλήρη ισχύ το 2024 για τις προεδρικές εκλογές.
Μέχρι τότε, παρεμπιπτόντως, η Ρωσία θα υστερεί σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικά πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο, ως αποτέλεσμα του αργού της Ιντερνετ. Για αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα, η εξουσία δεν έχει ακόμη βρει μια λύση.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegie.ru/commentary/78946
Πηγή: Capital

1 σχόλιο:

  1. Ενώ στην Αμερική η τεχνολογία αναπτύσσεται επειδή ο κάθε πικραμένος γράφει ότι του καπνίσει στα Μέσα Κοινωνικής Αποβλάκωσης.

    Να γελάσουμε ή να κλάψουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.