24/4/19

Για το χρέος - το μαξιλάρι ως σουπιά


Μαζί με θηριώδες πλεόνασμα ανακοινώθηκε και το χρέος. Το οποίο, για μια ακόμη χρονιά των τσιπροκαμμενοτσακαλώτων αυξήθηκε.
Να καταλάβουμε τι θα πει το πρωτ. πλεόνασμα του 4.4%: Έπρεπε, αφού έχουν πληρωθεί οι τόκοι, να περισσέψουν κάπου €2 δισ, τα οποία έπρεπε να μειώσουν το χρέος.  Αντ' αυτού, το χρέος αυξήθηκε - δηλαδή κάπου υπάρχει μια καταβόθρα που ρουφάει με μπουρί το αίμα των φορολογουμένων που παίρνει το τσακαλωτοχουλιαριστάν. 
Πόσο αυξήθηκε το χρέος;
 Μόλις €30.2 δισ! Απ' αυτά ας βγάλουμε τα €15.7 δισ δανεικών για το μαξιλάρι, μένουν €14.5 δισ πρόσθετου χρέους.
 Ας βγάλουμε και τα πρόσθετα δανεικά από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, €9.6 δισ, και πέφτουμε στο άγος του πρόσθετου δημόσιου χρέους των €4.9 δισ.
Ποιά πλεονάσματα και τρίχες κατσαρές; Ό,τι και να κάνουν τα μπουμπούκια μας, τελικά αυξάνουν το χρέος. Γιατί πληρώνονται συνέχεια τα φέσια του δημοσίου, τα οποία δεν λένε να πέσουν.

Παραθέτω το διάγραμμα που ανανεώνω κάθε τρεις μήνες (νέα ανανέωση περίπου 20/5). Φαίνεται η πορεία του ονομαστικού χρέους (πράσινη γραμμή), του μακροπρόθεσμου χρέους (μπλε γραμμή - μετά την ανάκτηση από τις τράπεζες που "θα συμβεί κάποτε") και το σύνολο των καθαρών υποχρεώσεων (κόκκινη γραμμή). Οι καθαρές υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνουν τα πάντα - ας πούμε, το μαξιλάρι ισοσταθμίζει χρέος, τα φέσια προσθέτουν.
Προκύπτει, λοιπόν, πως την τριετία των θηριωδών πλεονασμάτων, 2016-18, με πάνω από €22 δισ εγγεγραμμένων πλεονασμάτων οι υποχρεώσεις σταθεροποιήθηκαν σε €4 δισ υψηλότερα, ενώ έχουν αφαιρεθεί από την οικονομία πάνω από €16 δισ σε μέτρα.
Όταν βγαίνουν τα νέα για το χρέος και την αύξησή του, έχουμε την "εξήγηση": έχουμε φτιάξει το μαξιλάρι. Το μαξιλάρι λειτουργεί ως το μελάνι της σουπιάς να μη φαίνεται τη γίνεται. Με την εικόνα των "καθαρών υποχρεώσεων" είναι περισσότερο από σαφές πως το δημοσιονομικό πλεόνασμα (πλεόνασμα αφού πληρωθούν οι τόκοι) δεν υπήρξε ή εάν υπήρξε δεν πήγε στο χρέος. Δεν πήγε ούτε στους πολίτες.
Είδες η πρώτη Φορά Αριστερά;


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.