27/4/19

Αν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν τη στρατηγική αυτή, αλλάζουν όλα: Έξοδος Κούρδων στη Μεσόγειο και συμμαχία Κούρδων-Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας


Mike Pompeo with Nicos Anastasiades, Benjamin Netanyahu, and Alexis Tsipras; photo via US Embassy and Consulate in Greece
Ακολουθεί μετάφραση άρθρου του διεθνολόγου Dmitri Shufutinsky, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών BESA, που έχει έδρα το Ισραήλ.
Δεν γνωρίζουμε αν το άρθρο αποτελεί μια πρόταση του αρθρογράφου ή αν αποτελεί προϊόν διεργασιών που γίνονται στα κέντρα σχεδιασμού και λήψεως αποφάσεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στην περιοχή μας, που θα επηρεάσει δραματικά την τύχη και την πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου τον 21ο αιώνα.
Πάντως, αυτό το σενάριο φοβάται ο Ερντογάν και προσπαθεί να αποτρέψει, εκβιάζοντας τις ΗΠΑ να το εγκαταλείψουν, στρεφόμενος προς τη Ρωσία.
Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου: 
Δημιουργώντας μια νέα Περιφερειακή Πολιτική, κόντρα στα σχέδια του Ερντογάν
του Dmitri Shufutinsky
Μια νέα κατάσταση έχει δημιουργηθεί στο βόρειο Λεβάντε (περιοχή Συρίας-Τουρκίας). Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει εγκαταλείψει τον κεμαλισμό και τα κοσμικά θεμέλια του τουρκικού κράτος, επιδιώκωντας την εγκαθίδρυση μιας ισλαμικής, αυταρχικής διακυβέρνησης. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την ΕΕ και έχει χάσει τα διαπιστευτήρια του φιλικού προς τη Δύση κράτους και συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Το ΑΚΡ έχει υιοθετήσει μια νεο-οθωμανική ιμπεριαλιστική πολιτική, επιδιώκοντας να διεκδικήσει και να σφετεριστεί τη θέση του "ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου" από τη Σαουδική Αραβία. Χρησιμοποιώντας αποικιοκρατική γλώσσα που θυμίζει τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, ο Ερντογάν απείλησε να κατακτήσει τα ελληνικά νησιά, την Κύπρο και το Λίβανο. Μάλιστα, έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την προώθηση αυτού του "οράματος", παρότι έχει χάσει τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους.
Κάποιοι αναλυτές ζήτησαν τη διατήρηση δεσμών με την Τουρκία με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα πέσει και θα συνεχιστούν οι σχέσεις με έναν πιο μετριοπαθή ηγέτη. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευσεβείς πόθοι. Παρά τα δυσάρεστα αποτελέσματα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και παρά την κακή πορεία της οικονομίας, είδαμε ότι οι υπερεθνικιστικές και νεοφασιστικές οργανώσεις, όπως οι Γκρίζοι Λύκοι, έχουν ενθαρρυνθεί από την άνοδο του ΑΚΡ.
Το ΑΚΡ επιδίωξε επίσης να εξισλαμίσει την κοσμική Βόρεια Κύπρο, μετατρέποντας τη σύγκρουση από εθνική σε θρησκευτική. Η Άγκυρα έχει ελπίδες να αλλάξει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και αντί της επανένωσης του νησιού με ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες, επιδιώκει μια λύση δύο κρατών. Αυτό είναι το πρόσχημα, για ενδεχόμενη προσάρτηση του νησιού (ή τουλάχιστον του βόρειου τμήματος).
Δεδομένης της αυξανόμενης παρέμβασης και επιρροής της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί και να ενισχυθεί ένας πολυμερής μηχανισμός μεταξύ των πλέον κρατών της περιοχής και των «κρατιδίων» που πλήττονται από τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας, για να τη συγκρατήσουν. Οι ΗΠΑ παρέχουν ήδη σημαντική υποστήριξη τόσο στους Κούρδους της Συρίας όσο και στον αναδυόμενο «Ιστορικό Άξονα» Ελλάδας - Ισραήλ-Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κούρδοι και ο προαναφερθείς συνασπισμός της Ανατολικής Μεσογείου έχουν κοινό συμφέρον να αμφισβητήσουν τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Ερντογάν και να προστατεύσουν την κυριαρχία τους. Αυτοί οι παράγοντες - ίσως με καθοδήγηση από την Ουάσινγκτον - πρέπει να σφυρηλατήσουν ένα συνεκτικό σχέδιο και να κάνουν ό,τι πρέπει για να υλοποιηθεί.
Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία σε βάρος των F-35 της Ουάσιγκτον έχει εξαγριώσει τις ΗΠΑ σε σημείο που απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία. Το περασμένο καλοκαίρι, οι ΗΠΑ έπληξαν την οικονομία της Άγκυρας και απειλούσαν με κυρώσεις εάν η Τουρκία έκανε επίθεση στους Κούρδους στη Συρία. Οι Κούρδοι της Συρίας διατηρούν την ιδέα της διπλωματίας με την Τουρκία εάν σταματήσει να κατέχει το θύλακα του Αφρίν, ενώ τονίζουν ότι αν συνεχιστεί η κατοχή, θα υπάρξει πόλεμος.
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ο στρατός της Ελλάδας είναι κατώτερος από εκείνον της Τουρκίας και τα F-35 θα αποτελέσουν πολύτιμο αποτρεπτικό παράγοντα για την πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων του εναέριου χώρου. Όμως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει την αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή, δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εξετάσει την πώληση των F-35 στην Ελλάδα με έκπτωση, υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την προστασία του Κυπριακού εναέριου χώρου σε περίπτωση πρόκλησης τουρκικής στρατιωτικής πρόκλησης στο νησί.
Η Ελλάδα έχει ήδη πυραύλους Patriot. Για να αποτρέψουν περαιτέρω την Τουρκία, οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν την τοποθέτηση πυραύλων THAAD στην Κρήτη, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση. Πρέπει επίσης οι ΗΠΑ να εξετάσουν σοβαρά και να πιέσουν την Βρετανία να επιτρέψει στα πυραυλικά συστήματα Patriot και THAAD να τοποθετηθούν στις στρατιωτικές βάσεις του Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στην Κύπρο.
Η Ελλάδα οικοδομεί κοινό σύστημα ραντάρ στην Κρήτη με τους Ισραηλινούς, το οποίο ενδεχομένως αποσκοπεί στην παρακολούθηση της τουρκικής επιθετικότητας. Το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει τη μεταφορά και εγκατάσταση συστημάτων Arrow, του συστήματος Iron Dome και των συστημάτων Sling του David, κοντά στην εγκατάσταση ραντάρ της Κρήτης, για να εξασφαλίσει την προστασία του και να εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει τα συστήματα αυτά και στη Λευκωσία, για να αποτρέψει μια τουρκική επίθεση. Αυτά τα συστήματα θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμα ενόψει της τουρκικής επιθετικότητας, που έχει ως στόχο το σφετερισμό του αερίου στην Κύπρο. Το θέμα της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου είναι κρίσιμο για τα οικονομικά και διπλωματικά συμφέροντα του Ισραήλ τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να προστατεύεται με κάθε κόστος. Ο αμυντικός χαρακτήρας όλων των παραπάνω οπλικών συστημάτων θα εξουδετερώσει την διπλωματική κριτική που θα κάνει τυχόν η Τουρκία, καταγγέλλοντας την «στρατιωτικοποίηση» του βόρειου Λεβάντ.
Εν τω μεταξύ, καθώς οι Κούρδοι εδραιώνουν όλο και περισσότερο την εξουσία τους στη βόρεια Συρία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρέπει να επιδιώξουν να διαμεσολαβήσουν μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία ή μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και της Ροζάβα (Συριακό Κουρδιστάν). 
Ενώ ο πρωταρχικός στόχος των Κούρδων μαχητών (σ.τ.μ. YPG/SDF) είναι να καταπολεμήσουν τα κατάλοιπα των τζιχάντιστων του Ι.Κ., αυτές οι δυνάμεις θα χρειαστεί να αποκτήσουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την Τουρκία και το Ιράν, σε περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσουν την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων Iron Dome, Sling, Arrow, THAAD και Patriot στην ευρύτερη περιοχή του Κουρδιστάν υπό τον πλήρη έλεγχο της Ουάσινγκτον και της Ιερουσαλήμ. Αυτά τα συστήματα θα προστατεύσουν τους Κούρδους από επιθέσεις πυραύλων, όπως εκείνες που προέρχονταν από το Ιράν. Θα προστατεύσουν επίσης το Ισραήλ, τους περιφερειακούς Άραβες συμμάχους και τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή, οι οποίες ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτες σε επίθεση μετά από τον χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική ομάδα.
Μπορούν επίσης να γίνουν περισσότερα για την ένταξη των Κούρδων και των Ισραηλινών στο μεγαλύτερο ενεργειακό σύστημα στην ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ διαθέτει πετρέλαιο στην έρημα του Negev, στην περιοχή Meged και στα υψώματα του Golan. Η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε εύκολα να αντικαταστήσει την Τεχεράνη στην προμήθεια πετρελαίου προς την Ελλάδα και την Ιταλία, μετά τη λήξη της εξαίρεσής τους από τις κυρώσεις. Αυτό θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη συμμαχία του Ισραήλ με την Αθήνα και με τη νέα δεξιά κυβέρνηση στη Ρώμη.
Οι Κούρδοι ελέγχουν επίσης τις τεράστιες πηγές πετρελαίου στην ΒΑ Συρία και το Ιράκ και το πωλούν για να τονώσουν την τοπική οικονομία. Η προσθήκη του κουρδικού και του ισραηλινού πετρελαίου - έστω και προσωρινά - στους ενεργειακούς αγωγούς που κατασκευάζονται από τη Μεσόγειο έως τη νότια Ευρώπη θα ενισχύσουν το Ισραήλ, θα σταθεροποιήσουν το Κουρδιστάν και θα δώσουν στους Κούρδους και στους Ισραηλινούς περισσότερη περιφερειακή επιρροή. Κάτι τέτοιο θα εξαλείψει επίσης τις ευρωπαϊκές δικαιολογίες ότι πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν ή από αραβικές δικτατορίες στον Κόλπο.
Ένας συνασπισμός αυτού του είδους στην ανατολική Μεσόγειο και το βόρειο Λεβάντ θα επέτρεπε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ στην περιοχή, γεγονός που θα βοηθούσε στη διασφάλιση ενός επιτυχημένου αποτελέσματος, ενώ θα ενίσχυε και την περιφερειακή οικονομία. 
Αυτό θα συνέβαλε στην περιφερειακή σταθερότητα, θα απομακρύνει την Ευρώπη από το «αυταρχικό πετρέλαιο» και θα εξουδετερώσει τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες στην περιοχή με καθαρά αμυντικά μέσα. 
Θα ενθαρρύνει επίσης την "τοπική πολυμερή προσέγγιση", χωρίς να καταφεύγει στην αναποτελεσματική προσέγγιση της ΕΕ, του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.
Το άρθρο στα αγγλικά ΕΔΩ

11 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα, το Ισραήλ και το Κουρδιστάν είναι τα κλειδιά της ενώσεως ΗΠΑ και Ρωσίας η οποία θα γίνει διότι έτσι το έχουν προγραμματίσει οι θεϊκές δυνάμεις.

    Ελλάδα, Ισραήλ και Κουρδιστάν, σε συνεργασία με άλλους λαούς, θα επαναφέρουν τη Μεσόγειο στην πραγματική πολιτιστική και οικονομική της διάσταση, μακρία από ακραίες θρησκείες και ιδεολογίες.

    Τα λέω εδώ και χρόνια, και άρχισα σε εποχές που τίποτε από αυτά δεν ήταν της μόδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΚΑΜΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΑΙΓΥΠΤΟΝ ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΓΗΓΕΝΗ ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ.
    ΚΟΥΡΔΟΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΦΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ.
    ΛΙΓΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΟΗΘΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την προσιτορία μέχρι σήμερα και οι Ελληνικοί, και οι Ρωμαϊκοί, και οι Γερμανικοί και άλλοι εμφύλιοι έκαναν γενοκτονίες. Δεν έχει όμως κολλήσει εκεί η ιστορία. Πολλά ειναι τα ίδια αλλά και πολλά αλλάζουν εντελώς στο πέρασμα του χρόνου στο οποίο κανένας άλλος εκτός από τον Ελληνισμό δεν έχει πάει την ανθρωπότητα τόσο μπροστά. Εάν μάθουμε από την ιστορία οι άνθρωοι κάθε εθνότητας θα αναστηλώσουμε τον Ελληνισμό. Αυτό είναι το κεντρικό μάθημα.

      Διαγραφή
  3. https://www.defence-point.gr/news/tha-mporoyse-i-proseggisi-tis-toyrkias-me-ti-rosia-na-echei-tin-anochi-ton-ipa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός είναι σημαντικός σύνδεσμος, ευχαριστούμε Μάριε. Πράγματι, με την προτροπή των ΗΠΑ πήρε και η Αίγυτος Ρωσικά όπλα.
      Το χειρότερο από όλα σενάριο είναι να μπει η Ρωσοτουρκική συνεργασία ως δικαιολογία για να χάσουμε εμείς κυριαρχία, σε αντάλαγμα για Κουρδιστάν.
      Το σίγουρο είναι ότι δεν γονάτισαν τη χώρα μας με την κρίση κατα τύχη. Γονατίζεις κάποιον συνήθως πριν του πάρεις το κεφάλι ή του βάλεις χαλκά δούλου.

      Οι προφητείες όμως λένε για συνεργασία ΗΠΑ Ρωσίας σε κάθε τομέα, επικράτηση του Ανθρωπιστικού Χριστιανισμού μετά την εποχή του Αντίχριστου συστήματος που ζούμε τώρα, με τα διάφορα καρτούν στην εξουσία.

      Διαγραφή
  4. Oνείρατα φαντάσματα των υδροκέφαλων χαχόλων ...ξεσκεπάσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είχες όνειρα και δεν προσπάθησες να τα κάνεις πραγματικότητα, έχασες το νόημα της ζωής. Άνθρωποι χωρίς όνειρα αφήνουν άλλους να τους φτιάχνουν το μέλλον τους.

      Διαγραφή
  5. Όπως εσείς επί παραδείγματι...??
    ....Αερολογίες, κουβέντες του συρμού με την υπερδύναμη να πνέει τα λοίσθια...
    Αρκεί να μην μας πάρει όλους στον γκρεμό.... στο μηδέν κι από κεί στον τάφο,γιατί προς τα κεί αρμενίζει δυστυχώς.
    Με υπνοβασίες δεν φτιάχνεται λογική-πολιτική και πάντα πρέπει να σκέπτεσαι τον δίπλα σου αλλά και την ιστορία του τόπου σου.
    Με τις αμερικανιές δεν βάφουν αβγά,αλλά ούτε και με τις κομμουνιστικές ανεδαφικότητες.
    Υπάρχει ο δρόμος, υπάρχει ο νούς , υπάρχει ο λόγος, και είναι Ελληνικός.
    Μελέτησέ τον. έχεις καθήκον-υποχρέωση.Τα υπόλοιπα εκ του πονηρού.
    Αυτά και καλή ανάσταση! Ανάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα δικά μου μεγάλα όνειρα πάντα ήταν η ένωση του Χριστιανικού - ανθρωπιστικού κόσμου και η αναβίωση όλων των αρχαίων παραδόσεων στη Μεσόγειο. Αυτά προσπαθώ να τα κάνω πραγματικότητα και οι επαφές που έχω με τον Τράμπ και τον Πούτιν κάθε τόσο εκεί επιθυμώ να οδηγήσουν. Άνθρωποι σαν αυτούς είναι ευκολότερο να τους βρεις και να συζητήσεις μαζί τους από όσο είναι το να συνενοηθείς με κάποιους σχολιαστές εδώ μέσα οι οποίοι λειτουργούν σε ακόμα ανώτερα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να αναβιωσει κατι...να ξαναζησει δηλ....πρεπει πρωτα να πεθανει...τουλαχιστον σαν παλιο.Το λογισμικο βεβαια ..δεν πεθαινει.Ο Ελληνισμος ειναι το λογισμικο του πλανητη.Για να αναβιωσει ο κοσμος υπαρχει το λογισμικο...αφθαρτο.Τα αλλα των αλλων...τεχνουργηματα ...δολου...πρεπει να απωλεστουν...Τα νεογεννητα πρεπει ναναι αγνα., οχι παλι μαιμουδες δολου, δανεια ψευδη του λογισμικου.Προς τα εκει παμε.Πρωτα κηδεια....μετα Ανασταση.Η σγουριδα δεν.γινεται μελι...οσο και να πασχισε.Τρεις κατακλυσμους θυμωντουσαν οι Αρχαιοι Ελληνες....αν και οι αρχαιοι Αιγυπτιοι με γραπτα παλια...ειπαν στον Σολωνα ...πως ηταν περισσοτεροι...μπορει επτα...Πριν απ τον καθε εναν...ολοι τοτε για ...ενωσεις μιλουσαν των ανομοιων.Να συγκολας τα αντιθετα...να τα κανεις να ...φιλιωνται...Και ηρθαν τα νερα....( καθαρισαν το πατωμα)..Κι ο Σισυφος ξαναρχισε απ την αρχη του βουνου ..την βαση του.Τολμισε ο Θουλης ..ο πρωτος βασιλιας της αρχαιοτατης Αιγυπτου ..γεματος επαρση για τα κατορθωματα του να ζητησει χρισμο απ τον Δια Σεραπη ..με την εξης μεγαλομανη επαρση .." πες μου Θεε ..ποιος εκανε στην Γη πιο πολλα απο μενα ...και πιο σπιυδαια.,και ποιος θα υπαρξει μετα απο μενα ??""
    Δοθηκε ο χρησμος στον υπερφιαλο βασιλια .."πρωτα Θεος,μετεπειτα Λογος και Πνευμα σ Αυτον.Η εξουσια του αιωνια.Ετσι....θνητε...( υπερφιαλε) βαδιζε με γρηγορα ποδια ( βιασου) ..εσυ που ...διανυεις ...αφανερωτη ζωη ""....( κοψε κατι κουνουπι ονειροπαρμενο)
    Και μολις βγηκε απ το μαντειο..με τον χρισμο στο χερι...δολοφονηθηκε....
    ( ενα μαθημα για τις....υπερδυναμεις...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι να 'χαμε να λέγαμε μέχρι να βγει η ψυχή μας, στ' όνομα του Γιαχβέ όλα επιτρέπονται. Οι ψυχές που αγιάζουν τη Μεσόγειο σήμερα, αύριο θα είναι ιστορία του σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.