3/4/19

Ο Ερντογάν κέρδισε χάνοντας την Πόλη

Ρυθμιστής η κουρδική ψήφος στα αστικά κέντρα - Εφιαλτική διόγκωση της επιρροής των «Γκρίζων Λύκων»
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το πώς τα ελληνικά ΜΜΕ «διαβάζουν» τα γεγονότα στη γειτονική Τουρκία. Ιδιαίτερα όταν η «ανάγνωση» αφορά εκλογική αναμέτρηση. Τα ελληνικά ΜΜΕ επικεντρώνουν στον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας και δεν βλέπουν σφαιρικά τα αποτελέσματα στην Τουρκία. Ενδεχομένως διότι αυτά τα αποτελέσματα είναι βαθιά απογοητευτικά.
Για να ξεκαθαρίσουμε. Ο Ερντογάν έχασε την Πόλη για 27.000 ψήφους σε σύνολο 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον οι μισοί τον ψήφισαν. Τη Σμύρνη, την Αδριανούπολη, τα Δαρδανέλια, την Αττάλεια, δεν τις είχε ποτέ για να τις χάσει. Το ζήτημα βρίσκεται αλλού.
Στο σύνολο της χώρας το κόμμα του Ερντογάν AKP συγκέντρωσε 44,42%, κάτι παραπάνω από τις αντίστοιχες εκλογές του 2014. Όμως ο σύμμαχος του Ερντογάν, το εθνικιστικό κόμμα του MHP συγκέντρωσε το 7,25%. Μαζί τερμάτισαν με 51,67%. Παραπάνω ψήφους δηλαδή από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
Μία δεύτερη παρατήρηση. Το επίσης ακροδεξιό «Καλό Κόμμα», που βρισκόταν σε επίπεδα ανυποληψίας, συγκέντρωσε το 7,46% των ψήφων. Η υπαρκτή δηλαδή ακροδεξιά των «Γκρίζων Λύκων» αγγίζει πια το 16%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διόγκωση ακροδεξιάς - εθνικιστικής ψήφου στην Τουρκία από την περίοδο Οτζαλάν, δηλαδή πριν από 1996.

Για τη συνέχεια AthensVoice

1 σχόλιο:

  1. Εαν βάλουμε την αντιστοιχία με τα δεδομένα τα δυτικά το AKP θα ήταν δεξιά απο τη ΧΑ με ακραιχριστιανικά και αυτοκρατορικά στοιχεία , το CHP αντίστοιχο με το NSDAP του 1938 και έντονο το χριστιανικό στοιχείο* και για το MHP δεν υπάρχει τόσο ακραίο αντιστοιχο. Ακόμα και το HDP πχ αν είχαμε στην Ελλάδα θα ήταν στην κατηγορία εθνικιστικό.

    Δική μου οπτική :

    Ο Ερντογαν καλά κρατεί , η Τουρκία πάει για τοπική μεγάλη δύναμη , είναι εθνικιστική που σημαίνει οτι σαν εθνος (όποιο και να είναι αυτό) θέλει να ζησει και να θριαμβέυσει , η μονη απειλή επι της ουσίας είναι απο το εσωτερικο της και είναι οι Κούρδοι λόγο δημογραφικού και οχι ΠΚΚ

    Η Ελλάς πάει κατα διαόλου , το ιδιο και όλη η Δύση , υπάρχει αντιεθνικισμός δηλαδη εναντίωση στην διαιώνιση τους έθνους και εισαγωγη ξένων με ενα πολυ βρωμικο παιχνιδι λεξεων,εννοιών και προπαγάνδας , επίκειται πληρης καταστροφη ή υποδουλωση πλην θαυματος

    * Το Ισλαμ έχει τεράστια θέση στον κεμαλισμό , όποιος δεν γνωρίζει κεμαλιστές προσωπικά νομίζει το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.