24/4/19

Συνάντηση Πούτιν-Κιμ στο Βλαδιβοστόκ

  • (Φωτ.: ΑΠΕ)
Το τεθωρακισμένο τρένο με το οποίο ταξιδεύει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν πέρασε τα ρωσικά σύνορα και κινείται προς το Βλαδιβοστόκ. Εκεί, στο πανεπιστήμιο της Άπω Ανατολής, πρόκειται να γίνει η συνάντηση Πούτιν-Κιμ. Είναι η πρώτη φορά που ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επισκέπτεται τη Ρωσία από το 2011 που διαδέχτηκε τον πατέρα του στην ηγεσία της χώρας.

Μέχρι την έναρξη των συνομιλιών, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ επικεντρώνεται στον τρόπο που ταξιδεύει ο Κιμ, με το τεθωρακισμένο τρένο τριών βαγονιών
Σε πολλές περιπτώσεις το τρένο κινείται με ταχύτητα 30-40 χιλιόμετρα την ώρα, λόγω της κακής κατάστασης των γραμμών! Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ανόι, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, η διαδρομή με το τρένο κράτησε δυόμισι 24ωρα!
Κεντρικό θέμα στις συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη φαίνεται να είναι το καυτό ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας. Μόσχα και Πεκίνο έχουν επεξεργαστεί «οδικό χάρτη» με συγκεκριμένα βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Αποπυρηνικοποίηση δεν σημαίνει μόνο αφοπλισμό της Β. Κορέας, αλλά και απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών που βρίσκονται σε βάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Ως πρώτο επίτευγμα μπορεί να θεωρηθεί ότι η Β. Κορέα δέχτηκε να διακόψει τις δοκιμές με τις εκτοξεύσεις πυραύλων, και οι ΗΠΑ - Νότια Κορέα σταμάτησαν τη σειρά των στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή.
Η δεύτερη συνάντηση Τραμπ-Κιμ στο Βιετνάμ πριν από δύο μήνες, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Ντόναλντ Τραμπ, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα αφού ο Κιμ –που αποδείχτηκε ικανότατος διαπραγματευτής– δεν δέχτηκε να προβεί σε υποχωρήσεις, παίρνοντας μόνο λεκτικές υποσχέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, τώρα ο Κιμ προτείνει στον Τραμπ νέα συνάντηση, πρώτα όμως επιθυμεί να συντονίσει τα... ρολόγια με τους πιο κοντινούς για τη χώρα του παίκτες της περιοχή: την Κίνα, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα για δεύτερη φορά, και τη Ρωσία.
Η θέση του Κιμ έναντι της Ρωσίας είναι περίπου η εξής: η Β. Κορέα θεωρεί εαυτόν «προμαχώνα» αναχαίτισης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, θέμα που συμφέρει και τη Ρωσία. Έτσι θα ήθελε να έχει, πέρα από πολιτική, κυρίως οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα. Ωστόσο, η πληθώρα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Β. Κορέας μέσω του ΟΗΕ κάνουν πολύ δύσκολη μια ευρεία συνεργασία με τη Ρωσία. Έτσι, μοιραία, μεγάλο μέρος των εμπορικών σχέσεων τόσο με τη Ρωσία όσο κυρίως με την Κίνα, περνάει μέσα από... υπόγεια κανάλια!
Η επίσκεψη του Κιμ στη Ρωσία είναι μία ακόμα προσπάθεια ανοίγματος της χώρας του από την απομόνωση.

1 σχόλιο:

  1. Το Κορεάτικο θα λυθεί σε δύο περιπτώσεις:

    1) Στα πλαίσια γενικευμένου πολέμου είτε μεγάλου περιφερειακού είτε Παγκοσμιου πολέμου. Μετά τον πόλεμο με δημοκρατική ενοποίηση της χωρισμένης χώρας.

    2) Χωρίς πόλεμο πάλι με δημοκρατική ενοποίηση όπως έπεσε το καθεστώς της Δυτικής Γερμανίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθεί και ο αδύναμος κρίκος στην ηγεσία της Β. Κορέας σε συνδυασμό με γενική παρακμή του καθεστώτος και αδιαφορία κυρίως της Κίνας.

    Η Κορέα ενωμένη θα ήταν μεγάλη δύναμη (και στο πλευρό των δυτικών δυνάμεων)...100 εκατομμύρια πληθυσμός, υψηλή τεχνολογία Νότου, πυρηνικά Βορρά, ισχυρές ποιοτικά και μεγάλου μεγέθους ένοπλες δυνάμεις, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας Νότου, Βιομηχανική παραγωγή Νότου, δυνατότητα εκτός από ποιοτική του Νότου και μεγάλη γεωργική παραγωγή με τις εκτάσεις του Βορρά που θα αξιοποιηθούν κι αυτές σε περίπτωση ενοποίησης.
    Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι όσο κρατάνε οι ίδιοι, την Βόρεια Κορέα δεν την αφήνουν να πέσει γιατί οι Αμερικανοί μετά θα έχουν μεγάλο πλεονέκτημα στην περιοχή. Ήδη χρόνια έχουν την ναυτική κυριαρχία στον Ειρηνικό. Δεν τους παίρνει να τους δώσουν και την Κορέα ενωμένη στη Δύση και χερσαίο προγεφύρωμα με δυνατότητα πολύ καλά εκπαιδευμένου και εξοπλισμένου στρατού 1 εκατομμυρίου νέων ανθρώπων που μετά την ενοποίηση θα έχει και πυρηνικά όπλα μπροστά στην "πόρτα" της Κίνας!

    Μετά μόνο με την ενωμένη Κορέα + την Ιαπωνία, η Δύση θα είχε δικούς της περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή + κι άλλες ασιατικές χώρες που νιώθουν απειλή από Κίνα.Το λιγότερο 300-400 εκατομμύρια λοιπόν.
    Ενωμένη Κορέα+Ιαπωνία+διάφορες μικρότερες ασιατικές χώρες+ ΗΠΑ+ ΕΕ πλησιάζουμε μετά όλοι μαζί 1,5 δις άνθρωποι.Έτσι θα μπορούσε να μειωθεί και η μεγάλη πληθυσμιακή υπεροχή της Κίνας και οι βλέψεις της στην περιοχή της εις βάρος γειτόνων της.

    Η Κίνα λοιπόν δεν αφήνει την Βόρεια Κορέα. Θα την κρατήσει ακόμα και με πόλεμο αν απαιτηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.