23/4/19

Ο άγνωστος πόλεμος των τραπεζών με το Δημόσιο

Αγωγές από την πλευρά των τραπεζών κατά του Δημοσίου για δάνεια 3 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση. Σε ποιους δόθηκαν και γιατί κινητοποιήθηκαν οι συστημικοί όμιλοι. Πίεση για το θέμα και από την πλευρά των δανειστών.

Αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχουν καταθέσει οι τράπεζες -το θέμα αφορά κυρίως την Εθνική και την Πειραιώς- προκειμένου να διασφαλίσουν την πληρωμή των εγγυήσεων σε δάνεια ύψους 3-3,2 δισ. ευρώ, τα οποία σε ποσοστό περίπου 70% είναι κόκκινα.
Οι αρρυθμίες στην αποπληρωμή τους, από την πλευρά των δανειοληπτών, ξεκίνησαν το 2012 και κορυφώθηκαν από το 2015 και μετά. Τα εν λόγω δάνεια έχουν χορηγηθεί -στην συντριπτική τους πλειονότητα από τα δύο πιστωτικά ιδρύματα- είτε με την μορφή στεγαστικών, επισκευαστικών σε φυσικά πρόσωπα (πυρόπληκτους, σεισμοπαθείς, παλιννοστούντες, Έλληνες Ρομά, κατοίκους παραμεθόριων περιοχών κ.ά.) είτε εταιρικά-επαγγελματικά προς αγροτικές/πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, μικρές βιομηχανίες και ξενοδοχειακές μονάδες.
Η προσφυγή στη δικαιοσύνη κρίθηκε σκόπιμη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών, καθώς μετά την πάροδο της πενταετίας καταπίπτει -με βάση τον νόμο- η εγγύηση του δημοσίου… και οι τράπεζες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα καθώς δεν έχουν -εξαιτίας της εγγύησης του δημοσίου- σχηματίσει ουσιαστικές προβλέψεις.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.