23/4/19

Ενέχυρο στις τράπεζες δόθηκε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες


Το ένα μετά το άλλο τα σχέδια επί χάρτου που καταρτίζει η διοίκηση της ΔΕΗ, για να ωραιοποιήσει την εικόνα της επιχείρησης και να κερδίσει χρόνο, προσκρούουν στα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα.
Μετά την άδοξη προσπάθεια έκδοσης ομολόγου και μάλιστα από τις διεθνείς αγορές, όταν διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν πρόθυμοι επενδυτές να τη χρηματοδοτήσουν, ήρθε πριν από λίγο η σιωπηρή απόσυρση ενός άλλου μεγαλεπήβολου σχεδίου: του εταιρικού μετασχηματισμού με την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Οι τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, δέχθηκαν να της δώσουν δάνειο 200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει την 1η Μαΐου ύψους 350 εκατ. ευρώ. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε είναι ότι οι τράπεζες για να μπορέσουν να δανείσουν τη ΔΕΗ ζήτησαν και πήραν ως ενέχυρο τις μετοχές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανατρέποντας έτσι τον στρατηγικό σχεδιασμό απορρόφησης της θυγατρικής της, στον οποίο η διοίκηση της ΔΕΗ έχει στηρίξει τον φιλόδοξο στόχο για ισχύ 2,5 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2030, που αντιστοιχεί σε διπλασιασμό της σημερινής ισχύος της στον κλάδο. Η απόφαση για συγχώνευση της ΔΕΗ ΑΠΕ εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τον Νοέμβριο του 2018, με ορόσημο ημερομηνίας μετασχηματισμού την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν ήταν ανυποψίαστη για τη στάση των τραπεζών όταν προχωρούσε στη συγκεκριμένη απόφαση, αφού ένα αντίστοιχο αίτημα τέθηκε από την πλευρά τους και στις διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα της προηγούμενης γραμμής χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ. 

Για τη συνέχεια kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.