17/4/19

Ενισχύεται το "ρεύμα" της ακροδεξιάς στη Σουηδία

Στη Σουηδία, οι ευρωεκλογές εστιάζουν συνήθως σε εθνικά παρά σε ευρωπαϊκά θέματα, ενώ η μέση προσέλευση του 50% περίπου είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που σημειώνεται στις κοινοβουλευτικές εκλογές -όπου συνήθως αγγίζει το 80%.
Η προσέλευση μπορεί να είναι ακόμη πιο χαμηλή στις τωρινές ευρωεκλογές, καθώς ο δημόσιος διάλογος αυτή τη στιγμή κυριαρχείται από προσπάθειες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2018. Οι Σοσιαληδμοκράτες και οι Πράσινοι τελικά σχημάτισαν μια νέα κυβέρνηση τον Ιανουάριο, με την κοινοβουλευτική στήριξη των κομμάτων του Κέντρου και των Φιλελεύθερων.
Ωστόσο υπάρχει κίνδυνος η κόπωση των ψηφοφόρων μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, να επηρεάσει τις εκλογές στο ευρωκοινοβούλιο. Θέματα όπως το Brexit, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή, θα αυξήσουν την προσέλευση. Τα δύο mainstream κόμματα της Σουηδίας -οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Μετριοπαθείς- τείνουν να τα πηγαίνουν πολύ χειρότερα στις ευρωπαϊκές εκλογές από ό,τι στις εθνικές.
Ως εκ τούτου, η χαμηλή προσέλευση ίσως ευνοήσει τα μη συστημικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των ευρωσκεπτικιστών και αντίμεταναστευτικών Σουηδών ΔΗμοκρατών, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις έρχονται στη δεύτερη θέση, με το 20% των ψήφων.
Οι κύριες μάχες το 2019
Στις εκλογές του 2018, η μετανάστευση ήταν το κεντρικό θέμα στο δημόσιο διάλογο. Το ίδιο ίσως συμβεί στις τωρινές εκλογές. Υπάρχει ισχυρή στήριξη μεταξύ των συστημικών κομμάτων για ένα ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης που να ανακατανέμει τους αιτούντες άσυλο σε επίπεδο ΕΕ, αλλά το αντιμεταναστευτικό κμόμμα Σουηδοί Δημοκράτες αντιδρά.
Το ζήτημα μπορεί να προκαλέσει ισχυρά συναισθήματα στη Σουηδία, ενισχύοντας τις πιθανότητες του κόμματος. Οι Σουηδοί Δημοκράτες μπορούν ακόμη και να θέσουν στην προεκλογική εκστρατεία την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Στο μεταξύ, φιλοευρωπαϊκά συστημικά κόμματα μπορεί να επικεντρωθούν στην κλιματική αλλαγή, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ -ζητήματα που παραδοσιακά υπήρξαν πιο σημαντικά για τους Σουηδούς ψηφοφόρους στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Συστημικοί
Το κεντροαριστερό κόμμα Σοσιαλδημοκράτες και το κεντροδεξιό Μετριοπαθείς -μέλη της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αντιστοίχως, ηγούνται δύο παραδοσιακών συνασπισμών με μικρότερα κόμματα. Και οι δύο ομάδες είναι φιλοευρωπαϊκές: υποστηρίζουν τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά με πιο ξεχωριστές θέσεις για τη μετανάστευση, το εμπόριο και για το τι σημαίνει το brexit αναφορικά με την ενσωμάτωση της Σουηδίας στην ΕΕ. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018, έφεραν μια μείωση της στήριξης για τα δύο βασικά κόμματα και μια άνοδο για την εθνικιστική ακροδεξιά. Αυτό έχει οδηγήσει σε παρατεταμένες δυσκολίες στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και σε διάσπαση του κεντροδεξιού μπλοκ.
Οι Ευρωσκεπτικιστές
Η ακροδεξιά της χώρας αντιπροσωπεύεται από τους Σουηδούς ΔΗμοκράτες, οι οποίοι ανήκουν στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και στους Μεταρρυθμιστές. Το κόμμα προβλέπεται να κερδίσει 4-5 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις σημερινές δύο. Ως το πιο αντί-μεταναστευτικό κόμμα στη Σουηδία, έχει αυξηθεί η δημοτικότητά του από την μεταναστευτική κρίση του 2015.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι Σουηδοί ΔΗμοκράτες έχουν αντιδράσει στην συμμετοχή της Σουηδίας στην ΕΕ, παρά τα πολύ χαμηλά ποσοστά υποστήριξης μιας εξόδου από την ΕΕ. Το 2017, κάποια πρώην μέλη των Σουηδών ΔΗμοκρατών, δημιούργησαν το Alternative for Sverige, που εμπνεύστηκε από το Alternative fur Deutschland. Το νέο κόμμα θα παρουσιάσει υποψηφίους στις ευρωεκλογές.
Αλλά δεν υπάρχει πιθανότητα να ξεπεράσουν το όριο του 4% για να μπουν στην ευρωβουλήγ. Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, το Αριστερό Κόμμα παραδοσιακά ζητάει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την συμμετοχή της Σουηδίας στην ΕΕ, αλλά μπορεί να εγκαταλείψει το αίτημα αυτό το 2019, για να αποφύγει οποιαδήποτε σύνδεση με τους Σουηδούς δημοκράτες.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: 

2 σχόλια:

  1. Οι πιο ωραίοι ειναι οι Βρετανοί.Καθολη την πορεία τους στην ενωση των γερμανικών επιχειρήσεων ουδέποτε ξεπέρασαν το 30% σε συμμετοχή στο τηλεπαιγνιο των ευρωεκλογών.Κανονικα η συμμετοχή στις ευρωεκλογές έπρεπε να ηταν εφάμιλλη της συμμετοχής στην τηλεφωνική ψηφοφορία της Γιουροβίζιον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.