22/4/19

Άρχισαν να βαράν' οι... καμπάνες - Σκληρή κριτική Νταβούτογλου κατά του Ερντογάν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι η συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους εθνικιστές ήταν επιζήμια για το AKP, το οποίο έχασε τον έλεγχο της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.
Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η πολιτική των συμμαχιών ήταν επιζήμια για το κόμμα μας, τόσο σε αριθμό ψηφοφόρων όσο και όσον αφορά την ταυτότητα του κόμματος», σημείωσε ο Νταβούτογλου σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία ασκεί κριτική στις πολιτικές του κόμματος μετά τις τοπικές εκλογές που έγιναν τον περασμένο μήνα στην Τουρκία.
Ο Νταβούτογλου, εξέχουσα φυσιογνωμία του κόμματος, διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ του 2014 και του 2016 προτού έρθει σε ρήξη με τον Ερντογάν.
Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της επίθεσης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε νέο πολιτικό μανιφέστο στο οποίο ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.
Ο Νταβούτογλου προβάλλει την άποψη ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) άρχισε να απομακρύνεται από τις ιδρυτικές αρχές του την περίοδο της υπόθεσης Γκεζί. Αυτή η απομάκρυνση κορυφώθηκε την περίοδο της δημοσιοποίησης των πολιτικών σκανδάλων και του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Επίσης καλεί το κυβερνών ΑΚΡ να εστιάσει στα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι μετά τις εκλογές το ΑΚΡ παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και έντονου εσωκομματικού αναβρασμού. 
Κριτική στον Ερντογάν: Το ΑΚΡ έχει απομακρυνθεί από τις ηθικές αρχές της τουρκικής κοινωνίας
Σύμφωνα με τον πρώην Τούρκο πρωθυπουργό, το ΑΚΡ έχει απομακρυνθεί από τις αρχές της ηθικής και από μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας. Στις δημοτικές εκλογές, το ΑΚΡ γνώρισε ήττα στο δυτικό κομμάτι της Τουρκίας. Τα ποσοστά του παραμένουν υψηλά μονάχα στην ανατολική ενδοχώρα και στον Πόντο και σε αυτές τις περιοχές, οι Γκρίζοι Λύκοι βγαίνουν κερδισμένοι από την συμμαχία τους με το ΑΚΡ. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΑΚΡ εμφανίζονται «σκοτεινές δυνάμεις» που επιχειρούν να επισκιάσουν τις αποφάσεις της ηγεσίας. Παράλληλα, το ΑΚΡ μετατρέπεται σε έναν μηχανισμό έγκρισης των αποφάσεων μιας αρχής (της προεδρίας της χώρας).
Ο κ. Νταβούτογλου συμπεραίνει ότι το νέο προεδρικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Τουρκία και η πολιτική πόλωση έλαβε νέες διαστάσεις με το νέο πολίτευμα.
Υπό την σκιά όλων των προαναφερόμενων αρνητικών εξελίξεων, μια ημέρα πριν την 99η επέτειο ίδρυσης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου καλεί την τουρκική κυβέρνηση να λάβει σειρά νέων πρωτοβουλιών.
Οι προτάσεις του Νταβούτογλου
Πρώτα από όλα, τα ΑΚΡ πρέπει να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Παράλληλα, πρέπει να αποδεχθεί ότι η προεκλογική εκστρατεία του ήταν αποτυχημένη. Συνδέοντας τις δημοτικές εκλογές με εθνικά θέματα, το ΑΚΡ έφερε τη χώρα στα πρόθυρα μιας μεγάλης πολιτικής πόλωσης που είχε ως αποτέλεσμα την επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη νέα περίοδο η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων και παρατυπιών η καταπολέμηση της Οργάνωσης ΦΕΤΟ σήμερα δεν είναι αποτελεσματική. Ο κ. Νταβούτογλου προτείνει την δημιουργία ενός νέου πολιτεύματος για την Τουρκία. Το νέο σύνταγμα θα πρέπει έχει λαϊκό, δημοκρατικό χαρακτήρα και να φέρει την υποστήριξη ολόκληρης της κοινωνίας. Το νέο πολίτευμα θα πρέπει οπωσδήποτε να σέβεται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Στα πλαίσια αυτής της αρχής, ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να χωρίσει τους δρόμους του με το κυβερνών κόμμα.
Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός στα πλαίσια της ανακοίνωσης του νέου πολιτικού μανιφέστου υπενθυμίζει ότι είναι ο τελευταίος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Τουρκίας και εστιάζει και σε άλλα σημαντικά πεδία. Υπογραμμίζει τη σημασία της ελευθεροτυπίας και αναφέρεται στα αρνητικά αποτελέσματα του ελέγχου των περισσότερων μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση. Επίσης, αναφέρεται σε φαινόμενα διαφθοράς, κυρίως στα δημόσια έργα, και καλεί την κυβέρνηση να μην παραγνωρίσει τη σοβαρότητα της νέας οικονομικής κρίσης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Καθημερινή Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.