17/4/19

Για να θερίσεις, πρέπει πρώτα να σπείρεις - Εξωστρέφεια, λοιπόν, και σωστή στρατηγική

Σάββας Καλεντερίδης
Χρόνια τώρα, όταν αντιπαλεύουμε την «άποψη» εξεχόντων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με την οποία Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θρακιώτες ξύπνησαν ένα πρωί και «σοφίστηκαν μια γενοκτονία που έγινε εις βάρος τους, έτσι, για να προβάλουν ένα ακόμα εμπόδιο στην ελληνοτουρκική προσέγγιση», πέραν του ότι παραθέτουμε ντοκουμέντα ακόμα και Τούρκων ιστορικών που τεκμηριώνουν τη Γενοκτονία, υπογραμμίζουμε σχεδόν πάντα τις γεωπολιτικές πτυχές του θέματος. Ότι, δηλαδή, η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί, να σχηματιστούν ομάδες πίεσης στα κοινοβούλια και στη συνέχεια να πετύχουμε τις αναγνωρίσεις.
Μάλιστα έχουμε τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη της σύμπραξης με τους Αρμενίους, τους Ασσυρίους, του Εβραίους, τους Κούρδους της Χαλέμπτζε και άλλους λαούς που έχουν υποστεί γενοκτονία, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Επίσης, έχουμε επισημάνει ότι το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας εξαρτάται από τη γεωπολιτική συγκυρία, δηλαδή από το κατά πόσον η κάθε χώρα στην οποία απευθυνόμαστε, τη συγκεκριμένη περίοδο θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις της με την Τουρκία ή να της ασκήσει πίεση με το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. 
Όμως για να γίνουν όλα αυτά υπάρχει μια μαγική λέξη που πρέπει να υιοθετήσουμε, και λέγεται εξωστρέφεια. Έχουμε αναφέρει από αυτήν εδώ τη στήλη ότι η υπόθεση της Γενοκτονίας αφορά το σύνολο του ελληνισμού και ότι οι εκδηλώσεις που γίνονται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό θα πρέπει να είναι εξαιρετικά εξωστρεφείς και να απευθύνονται σε όλους.
Σε όλους τους Έλληνες όταν γίνονται στην Ελλάδα, σε όλους τους πολίτες της Γερμανίας όταν γίνονται στη Γερμανία, σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ όταν γίνονται στις ΗΠΑ, κ.ο.κ.
Δυστυχώς αυτά που βλέπουμε να γίνονται –κυρίως στην Ελλάδα– έχουν χαρακτήρα καθαρά ποντιακό, και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να προσελκύσουν μη ποντιακής καταγωγής πολίτες. Αυτό πρέπει να αλλάξει, να αλλάξει το δόγμα των εκδηλώσεων.
Στις εκδηλώσεις πρέπει να καλούνται και μη Πόντιοι καλλιτέχνες, διανοούμενοι, προσωπικότητες, για να «ανοίξει» το θέμα σε ολόκληρη την κοινωνία, γιατί την αφορά.
Όσον αφορά τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που γίνονται στο εξωτερικό, εκεί μάλλον ακολουθείται το δόγμα της εξωστρέφειας και ήδη έχουμε ορισμένα αποτελέσματα. Για του λόγου του αληθές παραθέτω απόσπασμα άρθρου του καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia Ντέιβιντ Φίλιπς, ο οποίος είναι ειδικός περί Τουρκίας, σύμβουλος αμερικανικών κυβερνήσεων και άνθρωπος με επιρροή στη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε άρθρο του με τίτλο «Ριζική αναθεώρηση των σχέσεων με την Τουρκία» προτείνει ανοιχτά οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Ποντίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών στις 19 Μαΐου 2019! Συγκεκριμένα, γράφει:
«Η Τουρκία έμαθε στην ατιμωρησία μη παραδεχόμενη την τέλεση της Γενοκτονίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια τους για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια των χρόνων της πτώσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αναγνωρίσει την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει την ημέρα μνήμης με μια συνοδευτική απόφαση που θα επιβεβαιώνει τη γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων και θα υπενθυμίζει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την αποζημίωση των απογόνων των θυμάτων.
»Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τη συστηματική δολοφονία των χριστιανών, στις 19 Μαΐου 2019, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από αυτήν.
»Οι τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου ήταν μια απάτη. Πενήντα τρία άτομα με το φιλοκουρδικό κόμμα συνελήφθησαν την παραμονή των εκλογών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρενοχλήθηκαν και δεν είχαν σχεδόν καθόλου προβολή από μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περισσότερα από τα οποία ελέγχονται από την τουρκική κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά ο Ερντογάν έχασε τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας.
»Η Τουρκία έχει πεθάνει. Η κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τρομακτική. Ο στρατηγικός προσανατολισμός και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, η συνεργασία με το Ιράν, η αλληλεγγύη με τη Βενεζουέλα, η πρόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα και οι απειλές εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία ταρακούνησαν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Η στήριξη της Τουρκίας στον ισλαμισμό και η στενή συνεργασία με το Ιράν προκαλούν περισσότερες αφορμές για ανησυχία.
»Δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία είναι ένας αβέβαιος σύμμαχος. Τώρα η κοινή αίσθηση λέει ότι η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός αντίπαλος και δυνάμει επικίνδυνος. Η Τουρκία αξίζει μια σκληρή επίπληξη που χώνει τη μύτη της στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραλαμβάνοντας τους πυραύλους S-400».
Αυτά πρέπει να τα διαβάσουν και να τα αναλύσουν με προσοχή όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως καταγωγής. Χρόνια τώρα μιλάμε για τις γεωπολιτικές πτυχές της υπόθεσης της Γενοκτονίας, και τώρα πλέον αυτό γίνεται ξεκάθαρο. Τώρα που οι ΗΠΑ θέλουν να ασκήσουν πίεση και να τιμωρήσουν την Τουρκία, ίσως είναι ευκαιρία να πετύχουμε αυτό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδύνατο. Και μπορεί να αναλογιστεί κανείς, αν εκτός του άνω καθηγητού είχαμε ανάλογα άρθρα από άλλους 50 ή 100 καθηγητές στις ΗΠΑ και άλλους τόσους στην Ευρώπη. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά.
Εξωστρέφεια, λοιπόν, και σωστή στρατηγική.
http://www.pontos-news.gr/article/193015/gia-na-theriseis-prepei-prota-na-speireis

25 σχόλια:

  1. Πρέπει ὄντως νὰ ἀναθεωρήσουμε τὶς ἀπόψεις μας γενικῶς. Πρῶτα τὸ ἐσωτερικὸ μέτωπο νὰ ὁμονοήσουμε στὴν παιδεία (ἂς γίνῃ ἐπιτέλους ξανὰ ἐθνική), ἐθνικὴ ἄμυνα καὶ στὴν ἐξωτερικὴ πολιτικὴ καὶ ἡ ἐξωστρέφεια θὰ ἔλθῃ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτα δεν προκειται να γινουν απ τα δυο κομματα εξουσιας στην χωρα και τον περιγυρο τους τον γνωστο ..Το πρεπον ειναι οτι λετε αναμφιβολα.Απ το σημειο αυτο εως την υλοποιηση του πρεποντος απεχουμε παρα πολυ .,σχεδον λεμε ευχες ,αν δεν γινει το μειζον ,η βαση οποιουδηποτε καλου.Τα υπαρχοντα κομματα ειναι βαρεως εξαρτωμενα στα παντα απ εξω...κι απο μεσα απο κεντρα που δεν θελουν οτι λεμε εδω...αν οχι και ειναι τα παραγωγικα κεντρα ολων των προβλημματων.Η ομοψυχια των κομματων με τεχνικες παραλλαγες φαινομενικες εως σκηνοθετημενες ....βγαζει και τα ματια των τυφλων...στην κατευθυνση ενος ιδιου διαλυτικου στοχου στα παντα.Η θα αλλαξουμε τα υπαρχοντα "εργαλεια" πολιτικης η θα κοροιδευουμε τους εαυτους μας επ απειρον.Μπορει και να ...δινουμε παραταση ζωης στην φλεγμονη με ολα τα αλλα.
    Μια γνωμη λεω....( μπορουσα να φερω παραδειγματα πολλα απ αυτα και διασκεδαστικα για τον τροπο που λυνουμε Γορδιους δεσμους...χωρις να αγκιζουμε τον κομπο ) Με ολον τον σεβασμο.δεν το επιχειρω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για το εκτενέστατο σχόλιο, αλλα σύντομα θα γυρίσω στην πρότερη μου κατάσταση του παρατηρητή.

      Μέρος 1ο

      Δυστυχώς θα συμφωνήσω με τον κ. Δημήτρη, ειδικά στο κομμάτι που αναφέρεται στα κόμματα εξουσίας. Για να επιτευχθεί αναγνώριση, αυτή πρέπει να έχει κεντρικό συντονιστή, το επίσημο ελληνικό κράτος, γιατί ο αντίπαλος, είναι επίσης το επίσημο τουρκικό κράτος. Για να νικήσεις έναν αντίπαλο, πρέπει να παρατηρείς, τι όπλα μπορεί και χρησιμοποιεί και να προσαρμοστείς ανάλογα.

      Η Τουρκία παραδοσιακά, αντιδρά σε οποιαδήποτε κίνηση που αυτή θεωρεί ως πρόκληση, με κεντρικό σχεδιασμό και όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού της μεγέθους και γεωπολιτικής σημασίας, της στράτευσης ξένων πανεπιστημιακών (ως πηγές "αντικειμενικής" αμφισβήτησης και δημιουργίας κατάλληλης βιβλιογραφίας, υποστηρικτικής των τουρκικών θέσεων), ξένων δημοσιογράφων και τέλος, έχοντας ως μακρύ χέρι, τα τοπικά τουρκικά λόμπυ σε ξένες χώρες, που δρουν σε συνενόηση και συνέργεια πάλι με το επίσημο τουρκικό κράτος.

      Η Ελλάδα για να ανανγωριστεί η γενοκτονία στο εξωτερικό, πρέπει να δράσει ανάλογα, με στόχευση στο εξωτερικό. Το πρόβλημα δεν είναι αν ο Αθηναίος έχει ακουστά για τη γενοκτονία, το πρόβλημα είναι πως δεν το έχει ακουστά ο ξένος, που μετά ο κύριος Μαριάς, του ζητάει ξαφνικά να ψηφίσει ότι είναι ιστορικό γεγονός, κάτι που στη χώρα του, δεν έχει ακούσει ποτέ έναν δικό του ιστορικό να αναφέρει πως όντως ήταν ιστορικό γεγονός. Ενώ για την αρμενική γενοκτονία έχει ακούσει. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο δυσμενής είναι η ελληνική θέση, γιατί οι Αρμένιοι έχουν δουλέψει δεκαετίες και έχουν μεγαλώσει γενιές στο εξωτερικό ακούοντας και διαβάζοντας για χρόνια ότι υπήρχε μια γενοκτονία, υπήρχε συνεχής αρμενική προσπάθεια αναγνώρισης. Ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας, δικαίως ο ανυποψίαστος ξένος, αν του αναφέρεις εν έτει 2019 ότι "ξέρεις και μεις υποστήκαμε γενοκτονία και τώρα θέλουμε να ψηφίσεις ότι συμφωνείς πως έγινε", αν μη τι άλλο έχει ενδοιασμούς και μέσα του σκέφτεται "μα καλά, τώρα το θυμηθήκατε;". Μην ξεχνάμε, πως και οι Ευρωβουλευτές, είναι και αυτοί απλοί άνθρωποι και όχι απαραίτητα καθηγητές οθωμανικής ιστορίας.

      Η Τουρκία, έχει δείξει τα όπλα της. Έχει αποτρέψει πολλές φορές την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, απειλώντας με εμπορικά αντίποινα. Να θυμίσω πως εξανάγκασαν το Μάσιμο Ντ Αλέμα να διώξει τον Οτσαλάν, με εμπορικά αντίποινα (απειλή μπουκοτάζ, βανδαλισμοί κατά ιταλικών εργοστασίων στην Τουρκία, με Τούρκους να καίνε τα λάστιχα της Pirelli και να σχίζουν Benetton, ώστε να στρέψει και την πίεση του ιταλικού ΣΕΒ κατά του Ντ' Αλέμα). Κάτι παρόμοιο θα έγινε και με την ΕΝΙ, της οποίας ο κύριος μέτοχος είναι το ιταλικό κράτος, με τα γνωστά αποτελέσματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα ο Ερντογάν είχε τότε αναφέρει "τυχαία" για το μεγάλο συμβόλαιο που είχε δώσει η Τουρκία στην Ιταλία, για την κατασκευή ιταλικού πολεμικού ελικοπτέρου Mangusta, με ιταλική άδεια, στην Τουρκία (η Τουρκία ήταν ο μόνος πελάτης), αφήνοντας να εννοηθεί, πως εμείς σας δώσαμε δις για τα ελικόπτερα, το πρόγραμμα είναι ακόμα σε εξέλιξη, γιατί μας στενοχωρείτε στην Κύπρο; Μάλιστα ενώ ο Τζεντιλόνι δέχθηκε πυρά και ειρωνία από τον τύπο και ανοιχτή κριτική από Ιταλούς αναλυτές που αναρωτήθηκαν, γιατί η Ιταλία δεν έκανε ό,τι η Γαλλία πριν 1 χρόνο, όταν συνόδευσε το γεωτρύπανο της Τοταλ με γαλλικές φρεγάτες, δεν απάντησε ποτέ. Τήρησε σιγή ιχθύος. Μάλιστα στην περιοχή, έπλεε η ιταλική φρεγάτα Zeffiro (Ζέφυρος), που ήταν μέρος της αρμάδας που περιπολεί στα ανοιχτά του Λιβάνου και ήταν θέμα ωρών, αν καλούνταν, να φτάσει το SAIPEM και να το συνοδεύσει στην κυπριακή ΑΟΖ, πράγμα όμως που δεν έγινε ποτέ.

      Διαγραφή
    2. Μέρος 2ο

      Οι Αρμένιοι από την άλλη, έχουν δουλέψει για δεκαετίες, από χαμηλά προς τα ψηλά και το αντίστροφο. Δηλαδή έχουν ασχοληθεί και με άρθρα σε ξένα ΜΜΕ μαζικής απήχησης, ώστε να υπάρξει διήθηση στην κοινωνία της γνώσης πως υπάρχει θέμα και από την άλλη έχουν δημιουργήσει πανεπιστημιακού επιπέδου βιβλιογραφία και από Αρμένιους και από μη Αρμένιους καθηγητές. Τέλος χρησιμοποιούν τα κατά τόπους αρμενικά λόμπυ, πάλι σε συνέργεια με τις εκεί διπλωματικές αρχές. Η Τουρκία από την άλλη, αν και σε δυσμενή θέση, προσπάθησε να απαντήσει με την τακτική της άρνησης αρχικά από το επίσημο τουρκικό κράτος, της μετάπτωσης μετά στη θέση περί σφαγών που όμως γίνονταν "εν αμύνη" (εξ ου και το μουσείο τουρκικής γενοκτονίας από τους Αρμένιους στο Igdir, κατά την πάγια τουρκική τακτική) και της αμφισβήτησης σε επιστημονικό επίπεδο, από φαινομενικά ανεξάρτητους ξένους καθηγητές (το Justin McCarthy και το Heath Lowry), που για τον καλόπιστο ξένο είναι αντικειμενικοί, ενώ για τον καχύποπτο ερευνητή, είναι προφανές πως έχουν άμεση σχέση με το τουρκικό κράτος. Το τουρκικό κράτος, δεν κάθεται. Όπως δεν καθόταν και το σκοπιανό κράτος. Έριχναν και ρίχνουν χρήματα στις εθνικές τους υποθέσεις. Χρήματα και ανθρώπους.

      Αυτό είναι το πεδίο μάχης, αυτά τα όπλα χρησιμοποιεί ο εχθρός. Είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς από το πουθενά κυριολεκτικά, να περάσει ο κ. Μαριάς ψήφισμα για αναγνώριση γενοκτονίας από το ευρωκοινοβούλιο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, όταν στο εξωτερικό δεν υπάρχει γνωστό θέμα γενοκτονίας των ποντίων, πέρα από κάποιους κλειστούς κύκλους λογίων-μελετητών. Ας μου συγχωρεθεί ο κυνισμός, αλλά περισσότερο το βλέπω ως πολιτικά χρήσιμο για τον κ. Μαριά, το να κάνει τέτοια απόπειρα 1 μήνα πριν τις ευρωεκλογές, παρά ρεαλιστικό. Βέβαια θα πει κάποιος πως κάνω δίκη προθέσεων και θα έχει δίκιο και ανεξαρτήτως προθέσεων, καλό ήταν που ακούστηκε ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, οπότε καλά έκανε ο κύριος Μαριάς και κάκιστα έκαναν τα ελληνικά κόμματα που απείχαν, πράγμα όμως που δείχνει και την αδυναμία του ελληνικού εγχειρήματος.

      Το να περιμένει κανείς, να αναγνωριστεί γενοκτονία, χωρίς να πρωτοστατεί το ελληνικό κράτος, είναι σα να περιμένει κανείς να κερδίσει πόλεμο, χωρίς αξιωματικούς, ελπίζοντας πως θα τον κερδίσουν ασυντόνιστοι στρατιώτες από μόνοι τους. Στα όπλα που χρησιμοποιεί η Τουρκία και η Αρμενία, τι αντιτάσσει η Ελλάδα; Τον κ. Μαριά απλά; Και περιμένει κανείς διαφορετικό αποτέλεσμα, ακόμα περισσότερο όταν οι περισσότεροι Έλληνες ευρωβουλευτές δε στηρίζουν αυτό το εγχείρημα; Δικαίως ο ξένος ευρωβουλευτής, σκέφτεται πως σε αυτό το ψήφισμα, δε συμφωνούν οι ίδιοι οι Έλληνες, εγώ που δεν έχω ιδέα ότι υπήρξε τέτοια γενοκτονία, πώς να ψηφίσω υπέρ;

      Διαγραφή
    3. Μέρος 3ο

      Στην Ελλαδα δυστυχώς, πολλά γίνονται για το θεαθείναι, γιατί ο ψηφοφόρος, δεν κοιτάζει να δει τα απτά αποτελέσματα ούτε τις πράξεις, αλλά αρκείται στις προφορικές κορώνες που δεν κοστίζουν τίποτα και αρκούν για να πάρουν την ψήφο. Η Ελλάδα τρέμει και τον ίσκιο της, να μην κακοκαρδίσει την Τουρκία. Η μόνη ελληνική πολιτική είναι ο κατευνασμός. Η Αρμενία, μια μικρή και φτωχή χώρα, άντεξε χρόνια ολόκληρα με κλειστά σύνορα προς Τουρκία, επειδή αρνούνταν να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Περιμένει ειλικρινά κανείς, τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα που έχουν εγκαθιδρύσει την πολιτική άνευ όρων κατευνασμού, να στενοχωρήσουν την Τουρκία με σοβαρή επιχείρηση αναγνώριση γενοκτονίας; Ή ότι θα εκλεγεί ο κύριος Καιρίδης (αλήθεια, ως ζηλωτής του θέματος, πόσα άρθρα ή βιβλία έχει γράψει ως σήμερα, σαν πανεπιστημιακός, για να προωθήσει έστω στους ακαδημαικούς κύκλους το θέμα;) και ως εκ θαύματος, ο κ. Μητσοτάκης ξαφνικά θα βάλει μπρος εκστρατεία αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας, αντίστοιχης σε έκταση και σοβαρότητα με την αρμενική; Ακούσατε τον κύριο Μητσοτάκη να ανακοινώνει τέτοια πρόθεση; Την κρίνετε πιθανή; Δε ρωτώ για τον κ. Τσίπρα...

      Οπότε, έχει δίκιο ο κύριος Δημήτρης, καλά τα ευχολόγια, αλλά πόλεμο με ευχές και χωρίς να τον κηρύξεις, δεν κερδίζεις. Δυστυχώς, αν η Ελλάδα ήταν σοβαρή σαν την Τουρκία, και μόνο από τα δεκάδες δις που έδωσε από το 1974 σε εξοπλισμούς, θα μπορούσε να έχει ζητήσει ανταλλάγματα ως προς το θέμα της γενοκτονίας, ακριβώς όπως κάνει η Τουρκία. Αλλά όταν δεν υπάρχει βούληση, δεν υπάρχει στρατηγός και άρα ούτε στρατηγικό σχέδιο και φυσικά ούτε αποτέλεσμα. Ακόμα και αν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, υπερψήφιζαν (που θα έπρεπε να το είχαν κάνει) την προσπάθεια του κ. Μαριά, το σχέδιο ήταν καταδικασμένο εξ αρχής, γιατί απλά, δεν είναι ευρέως γνωστό στο εξωτερικό ότι υπάρχει θέμα γενοκτονίας. Οι Αρμένιοι εργάστηκαν για δεκαετίες, το έκαναν γνωστό και κατάφεραν να γίνει αποδεκτό ως ιστορική αλήθεια. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πολύ, πολύ μακριά και όσο περισσότερο το αφήνει, τόσο δυσκολότερο γίνεται και ακούγεται στον ξένο πολιτικό, περισσότερο σαν ελληνικό γινάτι για πολιτικές σκοπιμότητες (γιατί γνωρίζουν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κακές), παρά σαν ιστορική πραγματικότητα.

      Το συμπέρασμα είναι πως η Ελλάδα ως πολιτικό σύστημα χρησιμοποιεί την ποντιακή γενοκτονία για εσωτερική κατανάλωση και τίποτα παραπάνω (να βγάλουμε και ένα λόγο 1 φορα το χρόνο σε ένα ποντιακό σωματείο, να καρπωθούμε το χειροκρότημα και καμιά ψήφο, να νιώσουν και οι Πόντιοι ότι ποιος ξέρει τι κάνουμε, κι όλοι ευχαριστημένοι).

      Διαγραφή
    4. Μια υποκλιση κ.Ουρακολουμ...επιτρεψτε μου....Κριμα που ειστε στην Ιταλια...κριμα για την Ελλαδα...οχι για σας.Αν ειστε εντελως τρελος....και αποφασισετε να ελθετε πισω για κσποιο χρεος πουχετε ..για τους προγονους μας...σας....πχ...τοις κεινων ρημασι εντεταλμενος και των θεων...θα σας ακολουθησω....
      ( ειναι τρομακτικη η διαφορα πουχετε ...απο πολλους Αγγλοσπουδαγμενους..!! Χαωδης...)

      Διαγραφή
    5. Πιστεύω ότι ο κος Οράκουλουμ αν και ομιλεί ορθώτατα,πέφτει στην ίδια παγίδα όπως πάμπολοι(γιά να μην πω,ΟΛΟΙ) συμπατριώτες μας:
      Καταφέρεται κατά της ανικανότητας του νεοελληνικού κράτους,ενώ θα έπρεπε γιά να είναι πιό εύστοχος,να αναλογιστεί το μέγεθος της επίδρασης των αγγλοσαξώνων στην νεοελληνική πολιτική σκηνή.
      Παράληψη,καταλαβαίνω,ουσιωδέστατη όμως.
      Αναλογίζεται αλήθεια κανείς,το ότι η Αρμενία επί πολλών ετών βρισκόταν κάτω από την Σοβιετική επιρροή;
      Και ότι μετά το '90 ουσιατικά παρέμεινε κάτω από την επίδραση και κάλυψη της Ρωσίας;
      Είναι όλα θέμα επιρροών κε Οράκουλουμ,αντίστοιχες με αυτές που επιδρούν και στην δική σας σκέψη.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Μάριε, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοείτε. Αν εννοείτε πως η Ελλάδα λόγω εξωτερικών πιέσεων δεν προχώρησε στη διεθνοποίηση του θέματος, δε συμμερίζομαι την άποψη, γιατί 1) δε νομίζω πως χολοσκάει καμία ξένη χώρα για το θέμα αυτό, 2) έστω μια ελληνική κυβέρνηση θα είχει "αποσκιρτήσει" (πχ, οι ΗΠΑ θέλαν και το 2008 τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν υπέκυψε η τότε κυβέρνηση).
      Αν πάλι εννοείτε πως δεν το κάναμε γιατί φοβόμασταν την Τουρκία, αυτό είναι πιο πιθανό. Αλλά νομίζω πως είχαμε μια περίοδο μέχρι το 1996, που οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν ούτως ή αλλως εχθρικές και στρατιωτικά η Ελλάδα δε φοβόταν τόσο, που αν ήθελε, θα μπορούσε να έχει κινητοποιηθεί. Αλλά πάλι, δεν πιστεύω στην ανικανότητα, αλλά στην έλλειψη βούλησης, ενός ιδιαίτερα σάπιου πολιτικού συστήματος, που έχει βρει μια κατάσταση που διαχειρίζεται και που εξυπηρετείται από αυτήν.
      Γενικά, δε μου αρέσει να ρίχνω όλες τις εθνικές αποτυχίες στους "ξένους", όπως είναι πάγια ελληνική τακτική προκειμένου να μην αναγνωρίζονται οι εσωτερικές ευθύνες και να μην αλλάζει τίποτα. Δυστυχώς, πιστεύω πως οι Έλληνες σαν έθνος, πλέον έχουν περάσει το σημείο μη επιστροφής, το μέλλον θα είναι δημογραφικά αμείλικτο, οι κύριες πολιτικές δυνάμεις έχουν εδώ και καιρό συμφιλιωθεί με την ιδέα της αντικατάστασης πληθυσμού και τα υπόλοιπα εθνικά προβλήματα θα "λυθούν" ως φυσική συνέπεια της εθνοτικής αλλαγής. Άρα και το θέμα της ποντιακής γενοκτονίας. Δεν ίδρωσαν οι πολιτικοί να το διεθνοποιήσουν όταν η Ελλάδα είχε ακόμα ισχυρές ένοπλες δυνάμεις απέναντι στην Τουρκία και συμπαγή ελληνικό πληθυσμό, θα ιδρώσουν τώρα, που η Τουρκία στρατιωτικά γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο και που, όπως δήλωσε ο κ. Βίτσας, το 20% του πληθυσμού της Αθήνας είναι αλλοδαποί; Τι τον νοιάζει τον "Αθηναίο" από το Ισλαμαμπάντ η ποντιακή γενοκτονία; Για έναν πολιτικό αξίζει περισσότερο να ξοδέψει δυνάμεις για τον προσεταιρισμό αυτών των νέων ψηφοφόρων, παρά για την ποντιακή γενοκτονία. Φυσικά αυτό δε μπορεί να το πει κανείς. Μπορεί όμως να συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε πάντα. Φιέστες για εσωτερική κατανάλωση.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Δημήτρη, σας ευχαριστώ για τα λόγια σας, αλλά τι είμαι για να με ακολουθήσετε; Ούτε είμαι πολιτικός ούτε έχω σκοπό να γίνω. Και να είχα, στην Ελλάδα δε θα ευδοκιμούσα. Σας διαβεβαιώνω, πως το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, μου προκαλεί αηδία και απελπισία ταυτόχρονια, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί το συμπέρασμα είναι πως υπάρχει έτσι όπως είναι, λόγω έλλειψης παιδείας του ψηφοφόρου. Στα μάτια μου, υπάρχουν απο εντελώς παράλογα, ουτοπικά κόμματα ή πολιτικές προτάσεις, μέχρι πολιτικούς που είναι πασιφανές πως είναι θεατρίνοι χειρίστου είδους και όμως, εκλέγονται! Επίσης, το επίπεδο των μελών της ελληνικής βουλής, πέφτει σταθερά με τα χρόνια, με αποκορύφωμα, την τωρινή κυβέρνηση, που ακόμα θυμάμαι με φρίκη την πρώτη ομαδική φωτογραφία τους, που έδειχνα σε εδώ φίλους για να καταλάβουν και μόνο από τα πρόσωπα και την αμφίεση, με τι κυβέρνηση είχε μπλέξει η Ελλάδα.
      Είναι επίσης απελπιστικό το να διαβάζει κανείς πολλά σχόλια αναγνωστών σε ελληνικές εφημερίδες, που ακόμα δεν έχουν καταλάβει πως τα κόμματα στην Ελλάδα είναι αρχηγοκεντρικά και ότι οι υπόλοιποι βουλευτές, απλά είναι σαν τα πρόβατα που ακολουθούν τον τσοπάνη, ακόμα κι αν τους λέει να κάνουν τα αντίθετα από αυτά που οι ίδιοι έταζαν προεκλογικά στους ψηφοφόρους τους. Αυτο το εκμεταλλεύονται κατά κόρον οι Έλληνες αρχηγοί κομμάτων. Δηλαδή βάζουν έναν πιο "σκληρό" βουλευτή, να λέει αυτά που θέλουν να ακούσει το 25%, βάζουν έναν πιο "προοδευτικό" να λέει αυτά που θέλει ένα άλλο 25% και στην πραγματικότητα αυτοί πράττουν αυτό που έχει σχεδιάσει ο αρχηγός, που είναι εντελώς ασύμβατο με τα όσα δηλώνουν και οι μεν και οι δε, αλλά ο ψηφοφόρος νιώθει ότι επειδή ένα στέλεχος λέει αυτά που του αρέσουν, υλοποιείται η πολιτική που επιθυμεί ο ίδιος, αν και αυτό δε συμβαίνει στην πραγματικότητα.
      Όταν εχεις ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου εκτός Ελλάδας, ακόμα κι αν έχεις γνωρίσει ένα θεότρελο πολιτικό σκηνικό όπως το ιταλικό, που κόμματα εμφανίζονται και εξαφανίζονται συνέχεια, ανεβοκατεβαίνουν σε κυβερνήσεις κλπ, όπου όμως οι πολιτικοί είναι σε μεγάλο μέρος πιο σοβαροί και πάντως δε μοιάζουν με απατεώνες που υποτιμούν τη νοημοσύνη σου, το να βλέπεις την Ελλάδα, της σήψης και των οικογενειών που κυβερνούν πάντα οι ίδιες την Ελλαδα και με τα ίδια επιχειρηματικά ονόματα πίσω τους, χωρίς καν να το κρύβουν, είναι αποκαρδιωτικό. Και ακόμα περισσότερο, ύστερα από ένα σημείο, συνειδητοποιείς, πως πλέον είσαι ξένο σώμα, πως δε μπορείς ούτε να καταλάβεις, αλλά ούτε και να απευθυνθείς με λογική στον παλιό σου συμπατριώτη ψηφοφόρο. Γιατί εσύ βλέπεις έναν πολιτικό να μιλάει στην τηλεόραση και σου έρχεται αηδία από την απατεωνία που αναδύει ο λόγος του, ο λαικισμός, τα ψέματα. Και όμως, ο άλλος απέναντι ζητωκραυγάζει και τον ψηφίζει. Δεν το λέω για να υποτιμήσω κανέναν, ούτε με έπαρση. Από κάποιο σημείο και μετά, συμβαίνει αυτό που έγραφε ο Κάφκα σε ένα από τα λιγότερο γνωστά αφηγήματά του, για έναν Γερμανό μετανάστη στη Ρωσία, που με τον καιρό, ο ίδιος ένιωθε πως δεν ήταν πια ούτε το ίδιο με τους Ρώσους, αλλά ούτε με τους Γερμανούς.
      Εγώ στο μικρό βαθμό που μπορούσα, όπου μπορούσα, υποστήριζα τις ελληνικές θέσεις, σε 2 γλώσσες. Αλλά η Ελλάδα δε μπορεί να σωθεί "από έξω". Ή θα σωθεί από μέσα ή δε θα σωθεί. Και φοβάμαι πως δε θα σωθεί. Θα υπάρχει μια χώρα Ελλάδα, αλλά όπως έγραφε ο Τόυμπυ, τα μεγάλα έθνη, κάποια στιμγή αυτοκτονούν. Και φοβάμαι πως ζούμε την αυτοκτονία των Ελλήνων ως έθνος. Αλλά γίνεται αργά, σιγά σιγά και θα ναι γλυκός ο θάνατος. Σε 100 χρόνια, από το ομόγλωσσον, το όμαιμον και το ομότροπον, θα έχει μάλλον μείνει μόνο το ομόγλωσσον και αυτό σχετικό θα είναι. Εις το επανιδείν.

      Διαγραφή
    8. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημά σας κε.
      Οτι δεν καταλαβαίνετε και επιπλέον θίγεστε.
      Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να ξαναδιαβάσετε όσα έγραψα και θα διαπιστώσετε ότι δεν έγραψα πουθενά γιά φόβο απέναντι στην τουρκία.
      Εγραψα μόνο γιά εγγλέζικες επιρροές στην νεοελληνική πολιτική και φοβάμαι και καθημερινή σκέψη.
      Καλά τόσο τσιμέντο;

      Διαγραφή
    9. Κ.Ουρακολουμ νομιζω οτι ο Μαριος εννοουσε οτι καταλαβα εγω...δηλ. την σαξωνικη νοοτροπια ...δουλων Σαξωνων και το συστημα τους ολο εδω..Επειδη αυτο ηθελα να επισημανω κι εγω...φροντισα πριν να σας πω για την χαωδη διαφορα σας στον τροπο σκεψης κι εκφρασης απ τους σαξωνικα σπουδαγμενους Ελληνες....Υπαρχει αυτη.Ειναι συντριπτικα ανωτερη η Ιταλικη.Κανει μπαμ.Λογω ιστορικων καταβολων.Εργο στον σινεμα.να δεις ...υπαρχει διαφορα κλασεως..υπερ Ιταλων....Στην σκεψη το ιδιο.Στην κουλτουρα το ιδιο κλπ....Ειπα θα σας ακολουθησω σαν φιλοσοφο...στο ιδιο μονοπατι παμε...Εχουμε βεβαια μια δια
      φορα μικρη.(λογικο).Παρ ολη την θλιψη...την αφορητη ομολογω για ολα.....εγω ειμαι Αισιοδοξος !!! Δεν θεωρω ουτε την υστατη ωρα...και λεπτο ...οτι χαθηκε το παν.Λογω χαρακτηρα ..αλλα και μιας προσωπικης ερμηνειας που εχω υφανει ...γυρω απ τους φυσικους νομους οπως τους εμαθα εγω...και τους ερμηνευσα στο βαθος τους.Δινοντας σας μια μονο ενδειξη ...: ειμαι ανοιχτος και στις απιθανες πιθανοτητες...στα παντα...διοτι κι αυτες υπαρχουν στο φασμα .Κι αυτες φερνουν την απροσδιοριστια του λεγομενου μελλοντος.Απεχθανομαι τις οικονομικιστικες λογικες των προσθεσεων λογικων δηθεν παραμετρων ξερων .Αν οδηγουσαν αυτες την φυση...θα ξεραμε το μελλον...Αστειο δεν ειναι ?? Αλλαζονικο και υπερφιαλο ?? Οχι λοιπον ....η χωρα εχει ελπιδα...ο ανθρωπος ειναι και ...υπερβατικο ον...Δεν ειναι αλγοριθμος .Εχει και Θεο !!! Δεν χωρα ο Θεος σε αλγοριθμους !Αρα παιζει ολο το φασμα...με ολες τις πιθανοτητες ανοιχτες ! Οσο πιθανο το πιθανο ...τοσο και το απιθανο !!
      Εχεις κλαση παντως...ομολογω εισαι καλυτερος απο μενα ......

      Διαγραφή
    10. Κύριε Μάριε, δεν ξέρω πώς συμπεράνατε ότι εθίγην, ίσως να πρόκειται για ψυχολογική προβολή, αλλά νομίζω πως θα έπρεπε να είστε πιο επιεικής με τους συνομιλητές σας του διαδικτύου και ίσως λίγο πιο ευγενής και λόγω του ότι είναι συνομιλία με χρονοκαθυστέρηση και δι αλληλογραφίας και λόγω του ότι ενίοτε είναι και προχωρημένη η ώρα. Σαν μακρινοί απόγονοι αρχαίων ρητόρων και φιλοσόφων, θα έπρεπε να τιμούμε περισσότερο το "αγορά ζειν" Θα σας αναλύσω λοιπόν, το γιατί δεν σας κατάλαβα. Η αγγλοσαξωνική επιρροή, μπορεί να έχει διάφορες ερμηνίες. Πολιτισμική επιρροή σε ξενοσπουδασμένους ή ξενοαναθρεμμένους Έλληνες ηγέτες; Διπλωματική επιρροή - άσκηση πίεσης στους Έλληνες ηγέτες από ξένα κράτη; Και τέλος, με τον όρο αγγλοσαξωνική επιρροή, εννοείτε την ιστορικοφυλετική που αναφέρεται μόνο στους σύγχρονους Άγγλους ή αναφέρεστε στη σύγχρονη χρήση του όρου για τον αγγλόφωνο κόσμο, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ για παράδειγμα; Για να μην τα γράφω και τρώω χρόνο, διαβάστε καλύτερα τι εννοώ εδώ (contemporary meaning)
      https://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Saxons
      Εδώ έχει και χάρτη για τα "αγγλοσαξωνικά κράτη".
      https://it.wikipedia.org/wiki/Paesi_anglosassoni

      Η αμφιβολία μου έγκειται στο εξής. Αν εννοείτε πολιτισμική επιρροή στους Έλληνες ηγέτες, δεν ήμουν σίγουρος ότι ήταν αυτό, γιατί αν πάρουμε από το 1981, ο Παπανδρέου ήταν αμερικανοσπουδασμένος, ο Σημίτης γερμανοσπουδασμένος, ο Καραμανλής ελληνοσπουδασμένος (1 χρόνο μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ είναι μηδαμινή πολιτισμική επιρροή), ο ΓΑΠ αμερικανοτραφής, ο Τσίπρας γαλουχημένος στο ΚΚΕ, και σπουδασμένος σε Βουλγαρία και Ελλάδα. Οπότε είτε περιοριζόμενος στην Αγγλία είτε στα ευρύτερα αγγλοσαξωνικά κράτη, δεν έβρισκα κοινή καταβολή.
      Αν πάλι εννοούσατε την αγγλική διπλωματία, αυτή έχει ατονήσει από το πρώτο μισό του εμφυλίου. Αν πάλι εννοούσατε την αμερικανική διπλωματία, αυτή όντως είναι ενεργή από το 2ο μισό του εμφυλίου μέχρι σήμερα, αλλά 1) και ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής δεν είχαν ιδιαίτερα θερμές σχέσεις, 2) οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει σημεία εναντίωσης στη διεθνοποίηση της γενοκτονίας, μάλιστα 49 από τις 50 πολιτείες ΗΠΑ ανανγωρίζουν την αρμενική γενοκτονία.
      Επίσης δεν είμαι γνώστης της εσωτερικής αρμενικής πολιτικής, οπότε δεν κατάλαβα τι εννοούσατε ως "ρωσική κάλυψη" και πριν ακόμα, το "πλεονέκτημα" του να είναι υπό σοβιετική κάλυψη. Αν μη τι άλλο, η Αρμενία ανανγώρισε την ίδια της τη γενοκτονία το 1988, ίσως επειδή ο Γκορμπατσώφ είχε στο μεταξύ ανέβει στην ηγεσία του ΚΚΣΕ και φυσούσε άνεμος αλλαγής και "ελευθερίας". Ίσως χωρις τη σοβιετική επίδραση, οι Αρμένιοι να είχαν αναγνωρίσει και διεθνοποιήσει την ίδια τους τη γενοκτονία πολύ νωρίτερα. Επιπλέον, δεν καταλαβαίνει τι άλλη κάλυψη εννοείτε πως προσέφερε η (μετασοβιετική) Ρωσία στην Αρμενία που τη βοήθησε. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ, είναι ότι εννοείτε τη στρατιωτική ασφάλεια έναντι της Τουρκίας (γιατί η Αρμενία ήδη υπέφερε από τουρκικό οικονομικό εμπάργκο). Οπότε υπέθεσα πως υποννοούσατε πως εμείς δεν είχαμε αντίστοιχη στρατιωτική ασφάλεια έναντι της Τουρκίας.
      Για όλα τα παραπάνω είμαι "τσιμέντο". Είναι η 2η φορά που δέχομαι ad hominem επίθεση σε αυτό το ιστολόγιο, χωρίς να έχω επιτεθεί σε κανέναν και είναι και αυτό μια απόδειξη των όσων προανέφερα για τα περί παιδείας και σχολιασμού σε ελληνικές εφημερίδες. Μπείτε αν θέλετε κάποια φορά να διαβάσετε την κοσμιότητα σχολίων αντίστοιχων ιταλικών ή ακόμα και...αγγλοσαξωνικών ΜΜΕ και ίσως θα δείτε πως δε φταίνει πάντα οι επιρροές από έξω, αλλά ενίοτε και από μέσα. Δεν έχω τίποτα άλλο χρήσιμο να γράψω και δε θα σας ενοχλήσω σύντομα ξανά.

      Διαγραφή
  3. Αυτο είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο άπτεται του πατριωτισμού των Ελλήνων !!!! Και τι εννοώ όταν λέω ότι έχει σχέση με τον πατριοτησμο !!
    Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα! !!!Εδώ τα άτομα που κυβερνούν δεν τους ενδιαφέρει αν αύριο αποκοπή η χώρα και χάσουμε Μακεδονία, νησιά, Θράκη! !Και αυτό διότι υπάρχει έλλειψη πατριωτισμού! !!!!! Οταν το Ποντιακό στοιχείο είναι καθαρά ένα αρχαίο ελληνικό φίλο πως είναι δυνατόν να αγγίξει αυτούς τους ανθρώπους !!!!! Ένας πατριώτης πάντα σκοπό έχει να ενώσει όλους και όχι να αδιαφορεί !!!!
    Κάτι τέτοιο διακατέχει τον Έλληνα! !! Αδιαφορία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι περισσότεροι κατοικοι της Αθηνας αδιαφορούν για τηυν υπολοιπη Ελλάδα

      Διαγραφή
  4. 1)Από άθεους, εθνομηδενιστές και αρνησίθρησκους, οι οποίοι διέγραψαν πρόσφατα την ιστορικά αποκλειστική Ελληνικότητα της Μακεδονίας, μοιράζοντας την με χώρα εχθρική πρός την Ελλάδα που έχει, κρυφά για την ώρα, εδαφικές διεκδικήσεις, περιμένετε ότι έχουν για το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων κάποιο ενδιαφέρον?
    Από ότι φαίνεται το μόνο τους ενδιαφέρον είναι για το πως θα σπάσουν τις ρίζες του Ελληνισμού, πως θα αφελληνίσουν και να αποχριστιανοποιήσουν την Ελλάδα, πως να διαφθείρουν περισσότερο τα χρηστά ήθη.
    2)Όσον αφορά την κεντροδεξιά είναι χλιαρή, δήθεν εξευρωπαϊσμένη, αδιάφορη, με λίγες εξαιρέσεις. Η παραποίηση άλλωστε της ιστορίας έχει αρχίσει πρίν από το Σύριζα, άς μην το ξεχνάμε, χάριν της δήθεν ειρήνης των λαών, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην διδάσκονται την αλήθεια.
    3)Όσον αφορά την Δύση, τώρα που φοβούνται ότι η Τουρκία θα αλλάξει γεωπολιτικό προσανατολισμό, μάλλον πρόσφατα ενδιαφέρθηκαν σοβαρά για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων.
    4)Παλαιές ιστορικές έχθρες και μάλιστα γενοκτονίες είναι αδύνατον να μετατραπούν σε φιλίες, άς το θυμόμαστε πάντοτε αυτό.
    Είναι σωστό να μαθαίνουμε την αληθινή ιστορία και πολύ καλά οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι θέττουν διεθνώς το θέμα.
    5)Μπορεί γενοκτονίες να επαναληφθούν? Ασφαλώς.
    Η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός, μετά από μία περίοδο πλασματικής καταναλωτικής ευμάρειας με δανεικά λεφτά, αποτέλεσμα μεγίστης πολιτικής ηλιθιότητος, κινδυνεύει από εδαφικό ακρωτηριασμό και ότι άλλο συνεπάγεται, δηλαδή εθνοκαθάρσεις, πρόσφυγες, κ.λπ. Είδαμε άλλωστε τι έγινε στην κατεχόμενη Κύπρο.
    Απειλούμεθα από γειτονικούς λαούς που μας βλέπουν σε γενική παρακμή και με άθλιες πολιτικές ηγεσίες, που προφανώς αναμένουν ευκαιρία να αρπάξουν περιοχές που μεθοδικά διεκδικούν, από τους "εκφυλισμένους και σε βαθύτατη παρακμή γραικούς".
    6)Όσο είναι καιρός πρέπει να αλλάξουμε, να διορθώσουμε πορεία.
    Την ηθική παρακμή, την εξαχρείωση των ηθών, τον εθνομηδενισμό και την αποστασία από τον Θεό, να μετατρέψουμε σε φιλοπατρία, σε πίστη στον Θεό και στήν πατροπαράδοτη υγιή ηθική με βάση τις ευαγγελικές εντολές.
    Μόνο έτσι θα αποφύγουμε μία νέα εθνική καταστροφή, ίσως ακόμα και νέες γενοκτονίες. Το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ασταθές, τα σύνορα επαναχαράζονται, πόλεμοι μαίνονται.

    "Οι καιροί ου μενετοί".
    (Οι καιροί [ή οι ευκαιρίες] δεν περιμένουν).
    Θουκυδίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσυ αψογος Φωτη....δεν χρειαζεται κατι αλλο..Εκτος απ την πυροδοτηση του πυραυλου...που επειγει....Οι εχοντες ωττα .ακουειν ...ας ακουσουν...κι οι εχοντες ματια ας δουν...( ας πουμε και κατι ευθυμο.)....Αν δεν ...δουν θα τα παρουν τα ματακια στο ...χερι....

      Διαγραφή
  5. A lot of ink gentlemen.

    How many Greeks have taken their kids out of school as a result of the fabrication of our history reflected on the new books? None

    How many refuse service to government officials for selling out Macedonia? None

    Have many have stopped paying taxes to a government that does NOT represent the interests of the people? None

    How many policemen have stood up to protect the Greek people from the hords of illegal immigrants? None

    How many judges have prepared lawsuits against a government of thieves and traotors? None

    300 traitors are responsible for all of the above, but still not one Greek to do the right thing. On what ground do you expect a change dear Savva?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρεπει να τελειωνουμε μ αυτο το στυλ του ανηλικου μαμοθρευτου αιωνιως κηδεμονευομενου κουτοπονηρου πολιτη.Ολα ετοιμα....απο εναν "μπαμπα"..κομματαρχη ..ηγετη...της πλακας...και μια παρεα γυρω μαυρων δορυφορων...Καθε φορα...αν δεν μας κανει ολα τα χατηρια..να αλλσζουμε μπαμπα ...ελπιζοντας οτι η λουφα μας θα συνεχιζεται επ απειρον.Οτι εχουμε παθει...ολα..ειναι μια αποτυχια ανδρειας...μια θηλικοποιηση ...συμπεριφορας.Στο πρωτο ποντικι...ανεβαινουμε στο τραπεζι..Ολοι μας φοβομαστε τα παντα.Μη χασουμε κατι.Σιγα τα ωα...Γινεται κατι στην ζωη χωρις ρισκο ??Μονο στον Παραδεισσ ισως..Απιστευτου χρωματος δικαιολογιες ακουγονται για την αποτυχια θαρους...περιτεχνες λογικοφανεις...οχι ομως λογικες.Ιδου τα αποτελεσματα.Ελπιζοντας ολοι οτι θα διατηρησουν σε νησιδες μικρες την ατομικη τους ακεραιοτητα...το βασιλειο τους περικλειστο απ το ρισκο...κι ασφαλες. Σαν το σταχυ που καμωνεται οτι ειναι πιο ισχυρο απ το δεμα...Δεν θα σωσει τιποτε..στον χρονο.Ειναι θεμα χρονου η καταστροφη του ...θαναι σε λιγο αν οχι τωρα.Αυτα τα αποτυχημενα κομματα τα ερασιτεχνικα σε βαθμο κακουργηματος ειναι ξοφλημενα...ειτε το πιστευουμε ειτε οχι..Η εμεις....Αλλα το δευτερο δεν ειναι δυνατον....Αρα μενει το πρωτο.Επειγει να εφευρουμε νεα...αφου διωξουμε αυτα και τους μηχανισμους τους..Φανταζεστε τι θα παθουν ολοι αυτοι οι ...σιγουρατζηδες ..οι αιωνιοι οπως νομιζουν ?? Αγκυλωση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δευτερος μετα τον Καιριδη ...ευρωυποψηφιος της ΝΔ...ειπε στην ευρωπαρουσιαση ..στον λαο χθες...τα κατωθι : " ειμαι καθηγητης στην....Οξφορδη...(τρια πουλια)...και θα εργαστω σκληρα (!) ...για την ...Ανοιχτη.κοινωνια (!!!!!!)..και εναντια στον....λαικισμο....( !!! )....Δεν εχει τελειωμο η σπορα του δρακοντα...πεταγονται απο παντου..τα ζιζανια ...θυελα....Ενας δεν σηκωθηκε να πει στον "Σαξωνα"..." αντε βρε Χατζατζαρη της ομιχλης "....Τι να θεραπευτει απ αυτο ??? Σαν αφωνοι χανοι ..ακουγαν...τον Καραγκιοζη..Μετα θα κλαινε...Μετα..!! Παντα μετα....προς το παρον ελπιζουν....οχι σωτηρια. ..αλλο....ψιχουλα απ το ...κεικ της νεας επιδρομης...Αν ειναι ετσι ...δεν βλεπω τον λογο οι αλλοι ολοι να μην αμυνθουν στην επιδρομη..Θα αμυνθουν πια....και θαχουν και τον Θεο μαζι τους...Το παραμυθι παρατραβηξε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Δημήτρη, δεν παρακολούθησα καν την ευρωπαρουσίαση, διάβασα μόνο ένα άρθρο. Κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ο κ. Ελευθεριάδης.

      https://www.tovima.gr/2008/11/25/opinions/ethnikismos-kai-ethniko-symferon/

      http://www.kathimerini.gr/988487/article/epikairothta/ellada/p-eley8eriadhs-ta-dhmoyhfismata-oplo-sta-xeria-twn-laikistwn

      Ανάλογα με το πού θέλει να πάει τη χώρα ο πρωθυπουργός (οσονούπω), διαλέγει και τους κατάλληλους ανθρώπους.

      Διαγραφή
    2. Ουτε με ενδιαφερει το ονομα του..αλλα οι προθεσεις τους..και του αρχηγου του .
      Ειναι εκπληκτικο τι λενε και νοιωθουν.Σαξωνικες τρυπες.Αλλαζονες...κιβδηλοι ..ψωριαρηδες κομπαζοντες. Επειδη δεν εχει καμμια αξια σαν ατομο...εκβιαζει θαυμασμο ..με το ονομα της Οξφορδης !! Τιποτε δικο του ....!! Σαν να λεω εγω .." ξερετε ποιος ειμαι εγω ?? Εχω Φεραρι απ εξω !!!" Κατσε καλα !!!!! Αλλα αυτο δεν ειναι δικη του αξια ...Ειναι της Φεραρι.Στην Ρουμανια πχ ...την οδηγουν και γυφτοι !! Ποιος σοφος ζητιανευει δοξα με ξενα ρουχα ?? Εδω εχουμε κυνικη σταση ζωης σαξωνικη...των ψευδοαξιων του θεαματος.Δεν τολμησε ο Αινσταιν να πει δοξαστε με...ειμαι στο Χαρβαρτ..!! Αντιθετως το Χαρβαρτ.δοξαστηκε που το διαλλεξε αυτος. Αυτοι οι αλλαζονες θα σωσουν την χωρα ??? Ελεος....Στον αιωνα τον απαντα.!!! Αν ο λαος θελει ...παγωνια...ας παρει ....κι αν δει φαγητο σφυρα μου....Θα μου πεις γιατι ελπιζω τοτε ?? Διοτι ολα παιζουν στο φασμα....ακομη κι ο θανατος των παγωνιων.!! Μη μου πεις οτι ειναι...αθανατα !!! Ειναι ???

      Διαγραφή
  8. Ακους κ.Ουρακολουμ ??? Της...Οξφορδης ...θα εργαστει ...για να ανοιξω...εγω κι εσυ ....τα ποδια !!!! Της γιαγιας του.....το τσιμπερι...! Κι εγω θα εργαστω για να γινει....ταραντελα....!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο κ.Νικος δεν θα προλαβαινει να στελνει email.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ουρακολουμ κατι ευθυμο..
    Αν θελεις να προσγειωσεις αλλαζονες στην.πραγματικοτητα ξερεις τι να τους ρωτας ??
    Ποσες περιφορες γυρω απ τον Ηλιο τους απεμειναν στην ζωη που μαξιμουμ ειναι 80 το πολυ...!!! Τρελενονται οταν συνειδητοποιουν τοσο μικρο αριθμο !!! Οπως και τι αντιπροσωπευουν στο συμπαν...Δεν λεμε για τα ...απροοπτα...στην περιφορα να φας κανενα μεταιωρο στο κεφαλι...η να πεσει πανω σου εκρηξη ηλιακου ανεμου...η καταιγισμος κοσμικων ακτινων...η.....η....η.....η.....ολο το φασμα ορατο κι αορατο...( κι εδω ...οι γραμμικες οικονομικες παραμετροι....τα φτυνουν ολα..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κ.Ουρακολουμ δεν σας μιλησα κοσμια εγω ?Στο ιστολογιο ειμαι κι εγω...κι αλλοι...καλυτεροι μου...Αρα δεν ειναι το ιστολογιο ο λογος...Μην θιγεστε τοσο ευκολα.Θυμωστε ...και πητε την αποψη σας...μαχητικα.Δεν ειναι τιμητικο να αποδρας...Να μαχεσαι ειναι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.