27/4/19

Η θολούρα με τη διαχείριση Τσακαλώτου

Στην Οικονομική Καθημερινή 27-28/4/2019, σελ 1, γράφει ο Κ. Καλλίτσης:
"Το πώς δημιουργήθηκαν τα υπερπλεονάσματα είναι ένα σοβαρό θέμα που αναφέρεται στο παρελθόν. Υπάρχουν άλλα δύο θέματα, ωστόσο, που αφορούν το παρόν και το μέλλον."
Το δεύτερο είναι η φερεγγυότητα που απέκτησε η χώρα έναντι των αγορών "η εμπιστοσύνη που αποκατάσταθηκε εξαιτίας των υπερπλεονασμάτων ήταν (σκληρός μεν, αλλά αναγκαίος) όρος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας"
Το πρώτο όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. "Είναι πολύ θετικό το ότι, από τα 13 δισ που συγκεντρώθηκαν ως υπεραπόδοση, ως υπερπλεόνασμα, περισσότερα από 10 δισ παραμένουν στα κρατικά ταμεία".
Ο καημένος ο Παπαχελάς θα τραβάει τα μαλλιά του που φάτσα κάρτα στις σομόν σελίδες γράφει έγκριτος δημοσιογράφος του ο οποίος δεν έχει πάρει μυρωδιά πως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την αύξηση του δημόσιου χρέους. Το δε ακαθάριστο χρέος, έχει πάει στα ουράνια.
Η αύξηση του χρέους ήταν πέραν του μαξιλαριού. Αυτό σημαίνει πως τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο μεγάλα και «υπέρ» και εάν εμφανίζονται, δεν επαρκούν για την πληρωμή των τόκων, όχι για να «παραμένουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 10 δις». Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν καταγραφεί τα σχετικά με το χρέος μεγέθη από το επίσημο Δελτίο Δημόσιου Χρέους του ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ.

Ας συμπληρώσουμε πως στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2018, το ακαθάριστο χρέος προβλεπόταν να φθάσει 343 δις – έφθασε 359 δις! Στον πίνακα αφαιρούνται από το χρέος τα διαθέσιμα – το ύψος του μαξιλαριού ήταν 28.3 δις τον Δεκέμβριο.
Τι μας λέει ο πίνακας; Το εξής πολύ απλό: «κατά την τριετία των θηριωδών πλεονασμάτων, για να τα βγάλει πέρα ο διαχειριστής δανείστηκε 13.8 δις». Δηλαδή, όχι μόνο δεν περίσσεψαν πόροι, αλλά τα πλεονάσματα δεν έφθασαν ούτε για τους τόκους.
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως το δημόσιο χρέος (χωρίς το ενδοκυβερνητικό χρέος δηλαδή – δάνεια από φορείς του δημοσίου) αυξήθηκε κατά 17.1 δις το 2018. Για το μαξιλάρι εντός του 2018 αναλήφθηκε δημόσιο χρέος 14.4 δις (11.4 δις ESM και 3 δις το επταετές ομόλογο Φεβρουαρίου 2018). 
Δηλαδή, μόνον για το 2018, πέραν του μαξιλαριού, υπήρξε πρόσθετος εξωτερικός δανεισμός 2.7 δις. 
Η αύξηση του ακαθάριστου χρέους προκαλεί ίλιγγο: 30.2 δις, από 328.7 δις σε 358.9 δις.
Ερχόμαστε στο αγαπημένο πασπαρτού της τσακαλώτειας διαχείρισης, τα repos δημοσίου. Δηλαδή, τον υποχρεωτικό δανεισμό από φορείς του δημοσίου, ΟΤΑ, Ταμεία, Πανεπιστήμια, κλπ. Την τριετία τα repos αυξήθηκαν κατά 14.5 δις, ενώ μόνο το 2018 αυξήθηκαν κατά 9.6 δις.
Λυπάμαι που πρέπει να ενημερώσουμε τον κ. Καλλίτση και τη διεύθυνση της εφημερίδας πως, αυτό που προσπερνάται με χαρακτηριστική άνεση "Το πώς δημιουργήθηκαν τα υπερπλεονάσματα είναι ένα σοβαρό θέμα που αναφέρεται στο παρελθόν." είναι το ζήτημα ουσίας – για όσους βέβαια κάνουν τον κόπο να ψάξουν τι είναι αυτά που λέει ο Τσακαλώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.