23/4/19

FT : Η μεγάλη αυταπάτη με το Brexit και το χρονοδιάγραμμα

Γιατί ο Οκτώβριος δεν είναι το πραγματικό ορόσημο. Οι δυο κρίσιμες συνέπειες από την συμμετοχή της χώρας στις ευρωεκλογές. Η λάθος αντίληψη για το δεύτερο δημοψήφισμα, τα επιχειρήματα Μακρόν και η σκληρή πραγματικότητα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την παράταση του Brexit είναι η αυταπάτη για τον χρόνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο στην πραγματικότητα δεν έχει πέντε μήνες για να καταλήξει σε μια απόφαση. Στην πραγματικότητα το πραγματικό χρονοδιάγραμμα είναι μόλις λίγες εβδομάδες. Αν συνεχιστεί πέρα από τις ευρωπαϊκές εκλογές στα τέλη Μαΐου, μπαίνουμε σε ένα κόσμο με αβέβαια σενάρια.
Οι διαιρέσεις που αναδύθηκαν μεταξύ των ηγετών της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 10 Απριλίου είναι σοβαρές. Θα είναι, όμως λάθος, να χαρακτηρίσουμε το ντιμπέιτ ως ένα μεταξύ της Γαλλίας και των υπολοίπων.
Αρκετοί ηγέτες στήριξαν τον Εμμανουέλ Μακρόν. Όταν έρθει ο Οκτώβριος η απειλή δεν είναι ένα βέτο από τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά η μετατόπιση της επικρατούσας άποψης. Ο Χ. Μάας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σε συνέντευξη στους FT ότι πιστεύει πως η καταληκτική ημερομηνία του Οκτωβρίου είναι «σκληρή». Αυτό γίνεται μια ευρύτερα επικρατούσα άποψη στην Γερμανία. Ο κ. Μακρόν δεν είναι απομονωμένος. Το επιχείρημά του κερδίζει.
Το κεντρικό επιχείρημα του Γάλλου προέδρου κατά τη διάρκεια του δείπνου της 10ης Απριλίου ήταν ότι η Βρετανία δεν θα αποφασίσει τι θέλει αν δεν αντιμετωπίσει μια «σκληρή» προθεσμία. Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 ήταν μια «βαριά» απόφαση. Εθεσε στην Βρετανία την υποχρέωση να αποφασίσει μεταξύ της επικύρωσης μιας συμφωνίας αποχώρησης, της αποχώρησης χωρίς συμφωνία ή της ανάκλησης του Brexit.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.