22/4/19

FT : Το τέλος του «έρωτα» Γαλλίας-Γερμανίας και το μέλλον της Ε.Ε.

Tα συμφέροντα των δύο χωρών αποκλίνουν, δυσχεραίνοντας την εξεύρεση κοινών λύσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς αλλάζουν τα δεδομένα η διάδοχος της Μέρκελ και η εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ. Ο κίνδυνος νέας κρίσης.

Στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας κυριάρχησε το Brexit. Ίσως όμως μείνει στην ιστορία για τα ορατά σχίσματα στις γαλλογερμανικές σχέσεις.
Η άρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν να αποδεχτεί την πλειοψηφική θέση της οποίας ηγήθηκε η Γερμανία για μια μακρά παράταση του Brexit είναι, ίσως, το πιο καθαρό σημάδι για το τέλος του έρωτα μεταξύ των δυο χωρών. Η ασυμβίβαστη θέση του γάλλου προέδρου έπιασε τους περισσότερους γερμανούς πολιτικούς παρατηρητές απροετοίμαστους. Κάποια μέλη της ακολουθίας της Άγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες εξέφρασαν ασυγκράτητη οργή για την «ανταρσία» Μακρόν. Πώς τολμά;
Εκείνο το οποίο δεν αντιλαμβάνεται η Γερμανία είναι πως ο κ. Μακρόν δεν οφείλει κάτι στη γερμανίδα καγκελάριο. Κατάφερε να βάλει στην άκρη το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων του για την ευρωζώνη. Αυτό που έμεινε – ένας μικρός μηχανισμός δαπανών στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. – αμφισβητείται τώρα από την Ολλανδία.
Στις αρχές της προεδρικής του καμπάνιας, ο κ. Μακρόν ήταν περικυκλωμένος από συμβούλους οι οποίοι είχαν στενούς δεσμούς με τη Γερμανία. Πρόκειται για ορισμένους από τους πιο γερμανόφιλους ανθρώπους στη Γαλλία. Πολλοί μιλάνε άπταιστα γερμανικά και έχουν αναπτύξει πολλές προσωπικές σχέσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων.

για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.