22/4/19

Handelsblatt: Το φλερτ ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο, οι S-400 και το ρίσκο

Handelsblatt: Το φλερτ ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο, οι S-400 και το ρίσκο
Aλλαγή ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο διαβλέπει σε άρθρο της η Handelsblatt καθώς η κρίση που έχει δημιουργήσει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η επιμονή της Άγκυρα να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 οδηγεί στην ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο.
Ταυτόχρονα όμως εφιστά και την προσοχή άλλων σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση στην κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για την υπόθεση των S - 400 τότε η αντίδραση της Άγκυρας μπορεί να είναι απρόβλεπτη.«Το γεωστρατηγικό βάρος της Ελλάδας ενισχύεται λόγω της ρήξης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Αυτό όμως σημαίνει και νέους κινδύνους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσιες του Αμερικανού Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για «νέα εποχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο» καθώς και στην επίσκεψη στον Πειραιά του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Mitscher ο κυβερνήτης του οποίο επεσήμανε ότι «η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια σε αυτή την εξαιρετική σημαντική περιοχή».
Σύμφωνα με την Handelsblatt πρόκειται για κινήσεις που «σηματοδοτούν αλλαγή παραδείγματος στην ανατολική Μεσόγειο καθώς την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας έχουν μπει στον "πάγο", η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει ολοένα και θερμότερα την Ελλάδα και την Κύπρο ως εταίρους στην περιοχή».

Η Handelsblatt σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε με την παραγγελία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 σοβαρή κρίση στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων απειλεί να σταματήσει την παράδοση F-35.

Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι πέρα από τους S-400, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ενοχλημένες και από την επιθετική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί μόνο τα σύνορα στο Αιγαίο», εξηγεί η εφημερίδα. «Η Τουρκία, που κατέχει από το 1974 με 35.000 στρατιώτες το βόρειο τμήμα της Κύπρου, εγείρει αξιώσεις και για τον ορυκτό πλούτο ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου που είναι μέλος της ΕΕ και όπου κάνει μεταξύ άλλων γεωτρήσεις ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος Exxon Mobil. "Kαθιστούμε σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο", διεμήνυσε ο ο Ρ. Μενέντεντεζ» σύμφωνα με την Handelsblatt.
Παράλληλα επισημαίνεται η φιλοαμερικανική στροφή του Αλέξη Τσίπρα. «Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας είναι πλέον τόσο στενές όσο ήταν τη δεκαετία του 1960, πριν το κύμα αντιαμερικανισμού που προκάλεσε στην Ελλάδα το υποστηριχθέν από τις ΗΠΑ πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Κατά ειρωνικό τρόπο η προσέγγιση Αθήνας-Ουάσιγκτον γίνεται υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ως αρχηγός της αντιπολίτευσης κατήγγειλε με σφοδρότητα τον "αμερικανικό ιμπεριαλισμό" - άλλο ένα παράδειγμα της εκπληκτικής μεταμόρφωσης του Τσίπρα από ακροαριστερό αντάρτη σε νηφάλιο πραγματιστή πολιτικό».
Πηγή: Λίμπεραλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.