21/4/19

Σλάβοϊ Ζίζεκ: Μέγα τραγωδία (mega tragedy) για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ

Σλάβοϊ Ζίζεκ: Μέγα τραγωδία για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ
Του Γιάννη Μαντζίκου
Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως την απόλυτη τραγωδία (σ.σ. χρησιμοποιώντας τον όρο «mega tragedy») ο γνωστός αριστερός διανοητής και υποστηρικτής κατά το παρελθόν του Αλέξη Τσίπρα, Σλάβοϊ Ζίζεκ τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τορόντο του Καναδά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εφάρμοσε κατά γράμμα τα μνημόνια και τα προγράμματα λιτότητας.
Συγκεκριμένα, μετέχοντας σε φιλοσοφικό ντιμπέιτ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για μια ακόμη φορά στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την αλλαγή στηλιτεύοντας το γεγονός ότι προχώρησε στην πιστή εφαρμογή των μνημονίων, που είχε υποσχεθεί ότι δεν θα εφάρμοζε, και στην απόλυτη τήρηση των προγραμμάτων λιτότητας.
Μιλώντας για μαρξισμό και τα κινήματα αλλαγής και διαμαρτυρίας παρέπεμψε στην υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, σημειώνοντας «Κοιτάξτε τι συνέβη. Τους ψήφισαν για να φέρουν την αλλαγή, αντί αυτού όμως, εκτέλεσαν κατά γράμμα τα προγράμματα λιτότητας».
Η αναφορά του Σλάβοϊ Ζίζεκ έγινε κατά την διάρκεια της λεγόμενης «μητέρας των φιλοσοφικών μαχών» ανάμεσα στον διάσημο συντηρητικό αναλυτή Τζόρνταν Πίτερσον και τον ίδιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σλοβένος ψυχαναλυτής και φιλόσοφος έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα για την στήριξη του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2013 έλεγε «αν δεν υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη δική μου άποψη το δημοκρατικό μέλλον πρέπει να έχει ως εξής: όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν εισιτήριο πρώτης θέσης χωρίς επιστροφή στα γκουλάγκ».
Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σλάβοϊ Ζίζεκ μιλάει για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2016 κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ιστοσελίδα Open Democracy έλεγε «ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε παραδειγματικά αυτή την αληθινή τραγωδία: την μια μέρα κερδίζει, και την επόμενη μέρα παραδίνεται. Δεν είναι μια «προδοσία», αλλά μια πραγματική τραγωδία - ένα ριζοσπαστικό αδιέξοδο»
Δείτε όλο το ντιμπέιτ εδώ
Πηγή: Λίμπεραλ

1 σχόλιο:

 1. Αγαπητέ κ. Σλάβοϊ Ζίζεκ
  σας γράφω από τα γκουλάγκ που με στείλατε επειδή αμφισβήτησα μαζί με τόσους άλλους σκεπτόμενους Έλληνες την κούφια αριστεροσύνη του φίλου σας, που τότε μας τον παρουσιάζατε ως απελευθερωτής της Ελλάδας και της Ευρώπης και τώρα ξέπεσε και πάλι για εσάς και τους ομοίους σας σε mega tragedy. Αλήθεια πότε λέτε την αλήθεια;
  Κι αν λέτε τώρα την αλήθεια σκεφτήκατε την δική σας ευθύνη και τόσων άλλων μεγαλοσχημόνων βεβαίως, που μας βομβαρδίζατε ανελέητα με αφορισμούς και καταδικαστικές χωρίς δίκη αποφάσεις που μας έστειλαν στα γκούλαγκς; Μήπως γι αυτό το λάθος (;) σας, οφείλετε στην Ελλάδα και στον λαό της που μας παραπλανήσατε, μια σεμνή συγνώμη;
  Αν όμως λέγατε τότε την αλήθεια και πέσατε τόσο πολύ έξω, μήπως είναι καιρός να πάψετε να μιλάτε για πράγματα που δεν ξέρετε και να πάψετε επίσης να κακοποιείτε την φιλοσοφία που καμιά σχέση δεν έχει με τον τσαρλατανισμό σας και να αφήσετε τις δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού να συνεχίσουν τον διαχρονικό αγώνα τους προς την κοινωνική ισότητα, την άμεση δημοκρατία και τον οικουμενικό ουμανισμό;
  Με την προσήκουσα τιμή.
  Κώστας Λάμπος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.