Reuters/THOMAS PETER
Στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων επανέρχεται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Υπό τον τίτλο «Η Γερμανία δεν κατέβαλε πολεμικές οφειλές» η εφημερίδα αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή την απόφαση της ελληνικής Βουλής να διεκδικήσει πλέον επίσημα η Ελλάδα πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία.
Το δημοσίευμα εστιάζει στις εκτιμήσεις του ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ, ομότιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος συμβουλεύει την ελληνική πολιτεία να επικεντρωθεί όχι στις επανορθώσεις εν γένει, αλλά στο ζήτημα του κατοχικού δανείου.
«[…] Η Αθήνα έχει προαναγγείλει επανειλημμένως προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που το Βερολίνο συνεχίσει να απορρίπτει διαπραγματεύσεις. Πρώτος σταθμός θα ήταν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Φλάισερ προτείνει μια διαφορετική στρατηγική: οι Έλληνες θα έπρεπε να εστιάσουν στην αξίωση για επιστροφή του κατοχικού δανείου.
Σε αντίθεση με τις επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο δεν θα δημιουργούσε προηγούμενο. Σε περίπτωση υπαναχώρησης της Γερμανίας, το Βερολίνο δεν θα έπρεπε να αναμένει άμεσα περαιτέρω αξιώσεις άλλων χωρών».
Όπως αναφέρει η ΝΖΖ, «βάσει σημερινής αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τον κ. Φλάισερ, το ποσό κυμαίνεται στα 10 δις ευρώ. Με την πρόταση αυτή ο Χάγκεν Φλάισερ προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ελλάδα. Εκεί διατυπώνονται, ειδικά ενόψει εκλογών, μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις».
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να κάνει τώρα ένα βήμα προς την Ελλάδα. «Θα ήταν παράλογο να επαναλαμβάνει σήμερα η δημοκρατική Γερμανία ότι το θέμα έχει διευθετηθεί οριστικά, όταν οι Ναζί είχαν αναγνωρίσει τότε έναντι της Ελλάδας το δάνειο […]».
Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία;
Με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung εξετάζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές των συμμετεχουσών χωρών και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πλην μίας, καμία χώρα δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. «[…] H Βόρεια Μακεδονία έχει μια κυβέρνηση προσανατολισμένη σε μεταρρυθμίσεις που προχώρησε σε θαρραλέους συμβιβασμούς για το όνειρο της Ευρώπης και η οποία άλλαξε μάλιστα την ονομασία της για να διευθετήσει μια παλιά διαμάχη με τη χώρα μέλος της ΕΕ Ελλάδα. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ήταν η κατάλληλη αναγνώριση αυτού του θάρρους. Η πορεία θα δείξει πού θα καταλήξουν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Ούτως ή άλλως θα είναι μακρές».
Το δημοσίευμα εστιάζει περισσότερο στην περίπτωση της Σερβίας, εκτιμώντας ότι δεν είναι κατάλληλη υποψήφια προς ένταξη χώρα, αλλά ούτε και για περαιτέρω προσέγγιση με την ΕΕ. Και αυτό κυρίως λόγω της αδιαφορίας ή και απορριπτικής στάσης των ίδιων των Σέρβων έναντι της Ένωσης, την οποία ο σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς αποδίδει στο γεγονός ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών αναγνώρισαν προς 10ετίας το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.
Το αρνητικό αυτό κλίμα έναντι της ΕΕ τροφοδοτούν όμως συνεχώς τα φίλα προσκείμενα στον Βούτσιτς μέσα ενημέρωσης που δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτίθενται «καθημερινά και συστηματικά» εναντίον της Ευρώπης, επισημαίνει η FAS.
«[…] Γιατί να δώσει η ΕΕ πολιτική συμμετοχή σε μια χώρα όπου οι επιθέσεις εναντίον της ίδιας της Ένωσης θεωρούνται αναγκαίο εργαλείο για τη διασφάλιση της εξουσίας; Όποιος θέλει τη Σερβία στην ΕΕ πρέπει να γνωρίζει ότι θα έφερνε στην Ένωση άλλη μια Ουγγαρία. Μια χώρα όπου κερδίζονται πλέον εκλογές με επιθέσεις εναντίον της ΕΕ. Ένα τέτοιο μέλος θα αποδυνάμωνε την ΕΕ. Γι΄ αυτό και ισχύει: αυτή η Σερβία ανήκει στην Ευρώπη, αλλά όχι στην ΕΕ. Τουλάχιστον όχι σήμερα και όχι αύριο».
Ναυτεμπορική
η Σερβία ανήκει στην ΕΕ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΔώστε της πίσω το Κοσσυφοπέδιο το οποίο της ανήκει ούτως η άλλως
H Σερβία δεν είναι μέλος τής ΕΕ, αν αυτό εννοείς με την λέξη "ανήκει".
Διαγραφή