12/4/19

Stratfor : Η μάχη της Τρίπολης και ο κίνδυνος νέου εμφυλίου στη Λιβύη

Τα στρατόπεδα που συγκρούονται στην πρωτεύουσα της χώρας και η στάση των διεθνών δυνάμεων. Οι αλλαγές στρατοπέδων μεταξύ των αντιμαχόμενων και η αχχίλειος πτέρνα του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού».

Η σύγκρουση στη Λιβύη έχει περάσει σε νέα φάση. Ο στρατηγός Khalifa Hifter έστειλε τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» (LNA) του σε μια επίθεση στην Τρίπολη, πυροδοτώντας ανοικτό πόλεμο με την ανταγωνιστική «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.
Μετά την ανακοίνωση του Hifter στις 4 Απριλίου για την επίθεση στην Τρίπολη, ο LNA γρήγορα πήρε τον έλεγχο της Γκαριάν, μιας πόλης 80 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα και του Διεθνούς Αεροδρομίου της Τρίπολης. Η προέλασή του όμως γρήγορα βάλτωσε και σε επακόλουθες μάχες έχασε τον έλεγχο του αεροδρομίου από πολιτικοφυλακές της GNA.
Με την προέλαση να έχει σταματήσει, είναι απίθανο οι δυνάμεις του Hifter να καταφέρουν σύντομα να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας, κάτι που δίνει υψηλή πιθανότητα η μάχη να μετατραπεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Σύμφωνα με το Stratfor, αυτά είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε καθώς η μάχη συνεχίζεται.

Για τη συνέχεια Euro2Day 

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.