17/4/19

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων στην Κύπρο: Total - Eni, Noble, ExxonMobil: Ήρθαν όλοι για σχεδιασμούς

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων η παρούσα, σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και το ξεκαθάρισμα επόμενων βημάτων για τα κοιτάσματα. Στην Κύπρο βρίσκονται ταυτόχρονα αυτή την εβδομάδα για ξεχωριστές διαπραγματεύσεις, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των Total - Eni, της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη» υπό τη Noble, αλλά και ο νέος αντιπρόεδρος της ExxonMobil.
Από τη Δευτέρα, στο υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησαν αλλεπάλληλες πολύωρες διαπραγματεύσεις με υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των Total και Eni, που γίνονται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο, αφορά τις διαπραγματεύσεις για τους τελικούς όρους του συμβολαίου ανάθεσης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στο τεμάχιο 7. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία προτείνει «επιθετικό» πρόγραμμα γεωτρήσεων στο εν λόγω τεμάχιο, με ένταξη των γεωτρήσεων αυτών στο πρόγραμμα που διαμορφώνεται για την περίοδο τέλος 2019–2020, όπου ήδη είναι προγραμματισμένες τέσσερις γεωτρήσεις. Η κυπριακή πλευρά, μεταξύ άλλων πιέζει για αύξηση του «πριμ» που θα δώσει η κοινοπραξία στην Κυβέρνηση με την υπογραφή των συμβολαίων.  
Επίσης, φαίνεται να ολοκληρώνονται και οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει την αλλαγή στα δικαιώματα του τεμαχίου 8 που τώρα κατέχει η Eni, ώστε να συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό σε αυτό και η Total. Και σε σχέση με το «8» υπάρχει πρόγραμμα γεωτρήσεων. 
Εντατικές και δύσκολες είναι και οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χθες με την ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της κοινοπραξίας Noble - Shell - Delek, με σκοπό τη συμφωνία σε αλλαγές στο συμβόλαιο εκμετάλλευσης και διαμοιρασμού των εσόδων για το κοίτασμα «Αφροδίτη», ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξή του και οι εξαγωγές προς την Αίγυπτο. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές δεν είναι μακριά στις θέσεις τους όπως διαμορφώθηκαν μέσα από προηγούμενες διαπραγματεύσεις, αλλά και σειρά τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν για διευκρινίσεις λεπτομερειών. 
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, στην Κύπρο βρίσκεται από τη Δευτέρα για σειρά επαφών κυρίως ενημερωτικού χαρακτήρα, ο νέος αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τη Μεσόγειο, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, Ντον Μπάγκλεϊ, που ανέλαβε προ ημερών τη θέση αυτή αντικαθιστώντας τον Τρίσταν Άσπρεϊ. 
Το γεγονός ότι η επίσκεψη και παραμονή του στην Κύπρο είναι μια από τις πρώτες ενέργειές του μετά την ανάληψη της θέσης, δείχνει και τη σημασία που αποδίδει στο πρόγραμμα της ExxonMobil σε σχέση με την Κύπρο. Ήδη, συναντήθηκε με την κρατική ηγεσία του τομέα, όπως και με εκπροσώπους υπηρεσιών κ.α.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.