18/4/19

Τί αποκάλυψε η “καμπάνα” των Ευελπίδων στο West Point;


Η πρόσφατη συμμετοχή για πρώτη φορά ομάδος Ευελπίδων σε διαγωνισμό δεξιοτήτων προηγμένου επιπέδου στις ΗΠΑ, αποκάλυψε κάτι που ενώ είναι αισθητό από την πλειοψηφία των μονίμων στελεχών, αντιμετωπίζεται περίπου αδιάφορα. Όπως αναφέραμε στο αρχικό μας σημείωμα, την μικρότερη ευθύνη για την χαμηλή επίδοση φέρουν οι Ευέλπιδες, που με ζήλο ενεπλάκησαν εθελοντικώς στην πρόκληση. Δεδομένου ότι το περασμένο έτος, ομάδα εκπαιδευτών της ΣΣΕ είχε μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να παρακολουθήσει την διαγωνιστική διαδικασία, να την “μελετήσει” και να προετοιμάσει αναλόγως την ελληνική ομάδα, είναι σαφές ότι υπάρχει ένα δομικό σφάλμα στον όλο μηχανισμό.
Η ευθύνη του Αρχηγού της Σχολής είναι μεγάλη, επειδή οφείλει να αναδείξει στους προϊσταμένους του συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα, τις ελλείψεις στην εκπαίδευση που εντοπίσθηκαν. Όλοι οι συμμαθητές του πρέπει να τον βοηθήσουν σε αυτό. Οι δε προϊστάμενοι και η Διοίκηση της Σχολής, έχουν την ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη να εργαστούν με την δέουσα προσοχή και να δώσουν την λύση, η οποία θα πρέπει να ξεκολλήσει πραγματικά την αντίληψη περί στρατιωτικής εκπαιδεύσεως όχι μόνο στην ΣΣΕ αλλά συνολικώς στον Ελληνικό Στρατό.

Για τη συνέχεια Doureios

9 σχόλια:

  1. Άνευ ουσίας για τν άμυνα της χώρας και τις ικανότητες των ευελπίδων ο διαγωνισμός.Απλα ενα παιχνίδι ειναι.Μη το κάνουμε και περισσότερο απο οτι ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. If it's a game then let's stop wasting taxpayers money for sending them to the US to play.

      Διαγραφή
    2. Κάτι τέτοια έλεγαν και οι Γάλλοι πριν τον Β'Παγκόσμιο πόλεμο και του πήραν παραμάζωμα οι Γερμανοί.

      Διαγραφή
  2. Σκέφτομαι, δευτερεύοντα καθήκοντα σε σχέση με την στρατιωτική τέχνη πρεπρένα την αναλαμβάνουν οι αξιωματικοί; ή
    μήπως απλοί υπάλληλοι;Σισσιτιάρχης για παράδειγμα να είναι πολιτικός υπάλληλος.
    Και κάτι άλλο:δεν κάνουν για ιαξιωματικοί όσοι πιάνουν τις βάσεις στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
    Οι καλοί βαθμοί είναι βεβέβα αναγκαία και ικανή συνθήκη αλλά δεν φθάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο επόμενος υπουργός πρέπει να να προχωρήσει σε θεραπεία του προβλήματος.

    Και αν πει όχι η διοίκηση
    του στρατεύματος, ας την παραμερίσει.Ας φέρει Αμερικάνους να προτείνουν.
    Και γιατί όχι και Ισραηλινούς.

    Σε οποιοδήποτε οργανισμό οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι μικρές και συνεχείς.
    Εδώ μαθαίνουμε (ή μάλλον συνειδητοπιούμε) ότι ο Ελληνικός Στρατός βασίζεται στην εμπειρία και παράδοση,η οποία δεν υπάρχει γιατί έχει πολλά χρόνια να πολεμήσει.
    Τυφλὸς δὲ τυφλὸν εὰν οδηγεί, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται

    Και κάτι άλλο:ο Ελληνικός Στρατός συμμετέχει σε διάφορες πολεμικές αποστολές αλλά του ανατίθονται βοηθητικά καθήκοντα,και αυτό ευχαριστεί τους πάντες.

    Οι γείτονες απέναντι, προφανώς κι εκείνοι ακολουθούσαν παρόμοιες τακτικές και συνήθειες•τα είδαμε τα αποτελέσματα τους.Τα σπάσανε τα μούτρα τους στην Συρία.Κάθε μέρα γυρίζουν γεμάτα φέρετρα στην Τουρκία.

    Εξάλλου,δεν χρειάζεται tests από την Αμερική για να καταλάβουμε τι παίζει με το Στρατό•όσοι κάναμε πραγματική θητεία τα γνωρίσαμε,τα καταλάβαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντίθετα εγώ πιστεύω οτι ένας τέτοιος διαγωνισμός ,αν μη τι άλλο, αποκαλύπτει τα προβλήματα στη λειτουργία ενός συστήματος.Οπως ένας στρατηγός αναζητάει μια αληθοφανή και απαιτητική άσκηση για να εντοπίσει το επίπεδο και τις αδυναμίες του μηχανισμού του,έτσι ήρθε και αυτή η άσκηση να ξεγυμνώσει την ελληνική πραγματικότητα.Μόνο που εδώ τα πράγματα είναι χειρότερα...γιατί φαντάζομαι οτι η σχολή δεν έστειλε τους τελευταίους,ούτε το μέσο όρο.Δεν φαντάζομαι να θέλανε να γίνουνε ρεζίλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν η ΣΣΕ τα τρία προηγούμενα χρόνια τα έδινε όλα στην """ΕΞΩΣΤΡΈΦΕΙΑ""", με ακούραστο μηχανοδηγό τον περίφημο Μπάμπη συνεπικουρούμενο από τον πολυταξιδεμένο Αλκη, μην περιμένεις επιδόσεις των Ευέλπιδων σε στρατιωτικά θέματα. Τους απασχολούσαν άλλα θέματα, πολιτιστικά.
    Αντικειμενικά τώρα.
    Τη δεκαετία του '80, κάποιοι η της κλαδικής του πασοκ στην ΠΑ, είχαν τη φαεινή ιδέα να μεταθέσουν ως εκπαιδευτές άρτι ορκισθέντες ανθυποσμηναγούς. Δηλαδή, να εκπαιδεύσουν τους μέχρι χθές τριτοετείς τους. Με το πέρασμα των χρόνων, διαπιστώθηκε μιά δραματική αύξηση των ατυχημάτων της ΠΑ. Κάποιοι βάλαν την κεφάλα τους κάτω, και δεν άργησε να βγεί μιά απόφαση που άλλαξε άρδην την εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτές θα πρέπει να προέρχονται από τις Πολεμικές Μοίρες, και να έχουν συγκεκριμένα προσόντα για να οριστούν ως εκπαιδευτές. Ωρες σε μαχητικό, μεταδοτικότητα, τυποποίηση, και μιά σειρά άλλων που δεν χρειάζεται να γράφουμε. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις διεθνής ασκήσεις που παίρνει μέρος η ΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειχα κολητα...εναν γειτωνα..υψηλοβαθμο Αμερικανο αξιωματικο.Τον φυλαγαν πολυ ..φρουρα και καμερες παντου.Τοσο δειλο αξιωματικο δεν ειχα ξαναδει.!!...Τι να πρωτοπω ?? ( Γουεστ Ποιντ...)...Εντυπωσιατηκα πολυ...Ενα μονο θα πω..." εβαζα μπρος την ....ηλεκτρικη (αθορυβη σχετικα ) ...μηχανη του γκαζον...και πανικοβλητος αν ηταν καπου στον κηπο του....ετρεχε μεσα ..κι εβγαινε μετα μιση μερα !!! Και αν και ειχε συνηθισει τον ηχο ...κι εβλεπε τι κανω απ την βεραντα....!!! Αυτοι κανουν τα τεστ ???? Τρια πουλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε χωριό έχει τον τρελλό του. Αλλά δεν κάνουν αυτοί τα τέστ.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.