11/4/19

“Φίμωτρο” στον Ασάνζ των Wikileaks! Ποιος είναι και γιατί όλοι οι “μεγάλοι” τον θέλουν φυλακή

“Είναι ανησυχητικό ότι μια μικρή ομάδα ακτιβιστών δημοσιοποιεί περισσότερες πληροφορίες απ΄ ότι τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως”, έλεγε ο εμπνευστής και ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιας Ασάνζ, σε μια ομιλία του στο TED. Αυτός είναι και ο λόγος όλων των περιπετειών του, που σήμερα κατέληξαν στη σύλληψή του στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση του Ισημερινού τον έδωσε στους Βρετανούς και οι ΗΠΑ είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ζητήσουν την έκδοσή του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έκδοση του ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσε η αστυνομία, μετά την σύλληψή του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, για δεύτερη φορά για λογαριασμό των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10.53 μετά την άφιξή του στο αστυνομικό τμήμα του κεντρικού Λονδίνου», ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Πρόκειται για αίτημα έκδοσης στο πλαίσιο του κεφαλαίου 73 του Πρωτοκόλλου Εκδοσης. Θα προσαχθεί κρατούμενος στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα δικαιώματα του συλληφθέντος στο Λονδίνο ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα γίνουν σεβαστά.
«Εάν οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ίδιος έχει συλληφθεί στο Λονδίνο. Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα. Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι όλα του τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά», δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Ρωσία προτίθεται να παράσχει στον Ασάνζ πολιτικό άσυλο.
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι δεν έλαβε από τον Άσάνζ κανένα αίτημα για πολιτικό άσυλο.
Στη σύλληψη του Ασάνζ αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ισημερινού να άρει το άσυλο του ιδρυτή του WikiLeaks, η Ζαχάροβα σε ανάρτηση της στην ιστοσελίδα της στο Facebook έγραψε ότι «Το χέρι της ‘δημοκρατίας’ σφίγγει τον λαιμό της ελευθερίας».
Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στην Μόσχα, σχολιάζοντας την σύλληψη του Ασάνζ, υπενθύμισε τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Σημαντική πληροφορία για τους δημοσιογράφους, που γράφουν για την σύλληψη του Ασάνζ από τον Ισημερινό: ο ΟΗΕ επίσημα έχει αποφασίσει, ότι ενδεχόμενη σύλληψη του θα ήταν αυθαίρετη και θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μέχρι και πρόσφατα, μέσω των οποίων ζητούσε την απελευθέρωση» του Ασάνζ, έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter . Στη δήλωσή του αυτή ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις που έκαναν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, μέσω των οποίων καλούσαν το Λονδίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον Ασάνζ να εγκαταλείψει ελεύθερα την πρεσβεία του Ισημερινού.
Wikileaks: Αποκαλύψεις από το 2006
Ο Ασάνζ και οι άλλοι ακτιβιστές που τον ακολουθήσαν , ίδρυσαν τα Wikileaks το 2006. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους είχαν στη διάθεσή τους περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα..
Τον Απρίλιο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο από ένα περιστατικό του 2007 οπότε και Ιρακινοί άμαχοι πολίτες θανατώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, σε μια ιστοσελίδα που καλείται Collateral Murder. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το WikiLeaks δημοσίευσε το «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Αφγανιστάν» («Afghan War Diary»), μια συλλογή περισσότερων από 76.900 έγραφα σχετικά με τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν τα οποία μέχρι τότε δεν ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Τον Οκτώβριο, η ομάδα δημοσίευσε ένα πακέτο περίπου 400.000 εγγράφων υπό τον τίτλο «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ» («Iraq War Logs») σε συντονισμό με μεγάλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΜΜΕ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, την 28η Νοεμβρίου, το WikiLeaks ξεκίνησε να δίνει στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα, με την Αμερικανική Κυβέρνηση να κάνει λόγο για «επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας».

6 σχόλια:

  1. Και να τον φυλακίσουν οι Αμερικανοί το μόνο που θα καταφέρουν είναι να συνεχίσουν άλλοι στη θέση του. Ήδη υπάρχουν.Όλα αυτά από ένα σημείο και μετά δεν τα έκανε μόνος του. Το φυτώριο βγάζει χιλιάδες ασυμβίβαστους.Ολόκληρη στρατιά πάνω σε πληκτρολόγια. Αν τον "αυτοκτονήσουν" κιόλας θα γίνει η χάκερ έκδοση του Τσε Γκεβάρα.
    Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει ήδη μια θέση στην παγκόσμια ιστορία και είναι σύμβολο των ελεύθερων χάκερς που πολεμούν φασιστικά κράτη ακόμα κι όταν αυτά έχουν τον μανδύα μιας δήθεν δημοκρατίας.

    Ο Ασάνζ είναι κόκκινο πανί για κάποιους διότι μετέτρεψε το πλεονέκτημα του ισχυρού με μειονέκτημα του και την αδυναμία του μέσου ανθρώπου, σε πλεονέκτημα. Το Παγκόσμιο δίκτυο βρίσκεται μέσα σε κάθε σπίτι και σε κάθε κινητό τηλέφωνο.Έχουν τον έλεγχο και θέλουν ακόμα περισσότερο έλεγχο. Ο Ασάνζ μέσω του δικτύου βρέθηκε μέσα στα υπουργεία τους, τις υπηρεσίες τους και τις βρωμιές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που είναι τα μέσα ενημερώσεις , καλά που υπάρχουν οι ακτιβιστές και μαθαίνει ο κόσμος κάτι εκ το προτέρων .
    Του Ασάνζ δεν θα του κάνουν τίποτα , έχουν γίνει ξεφτίλα όλα τα μέσα ενημερώσεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προκειται για ανθρωπιστικη συλληψη για την προασπιση της ελευθεριας του λογου. Οχι οπως στις δικτατοριες τυπου-Μαδουρο.....Εδω επιτρεπεται να λες οτι δεν ενοχλει (κι εκει το ιδιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τους στοίχισε πολύ των Αμερικανών η διαρροή των 'δραστηριοτήτων' τους στον πόλεμο του Ιράκ. Βγήκαν στη φόρα οι βρωμιές τους..
    'Όλως τυχαίως' αμέσως μετά την δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων (2 μήνες μετά), ενώ ο Ασάνζ είχε διαφύγει, 2 γυναίκες στη Σουηδία τον μήνυσαν για 'βιασμό και κακοποίηση' (μας θυμίζει κάτι; όπως π.χ. την περίπτωση Στρος Καν; τι να πούμε για αυτό, ότι απροκάλυπτα 'κατασκευάζουν ενόχους';.. θα έπρεπε μάλλον να βρουν κάτι πιο 'πρωτότυπο'..), με αποτέλεσμα μια μακροχρόνια εμπλοκή, με διεθνή εντάλματα σύλληψης, και διαταγές έκδοσης που θα κατέληγαν στην παράδοσή του στους Αμερικανούς, και τον ανάγκασαν να ζητήσει άσυλο..
    Σήμερα απειλείται ακόμα και η ζωή του, αφού στην Αμερική υπάρχει Νόμος για 'κατασκοπεία' που επιτρέπει μέχρι και τη θανατική ποινή. Οι κατηγορίες που ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι ότι συνωμότησε με την Τσέλσι Μάνινγκ στέλεχος του Αμερικανικού Στρατού, και έσπασαν τους κωδικούς πρόσβασης του κεντρικού κυβερνητικού υπολογιστή.
    Δεν τους συμφέρει όμως ούτε να τον εκτελέσουν, ούτε να τον 'αυτοκτονήσουν'.
    Απλά θα τον κάνουν ήρωα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρια ...μπορει ναναι και τελειως αναποδα ολα.Οχι οτι φαινεται.Ασχετα με την συλληψη , αλλα για τον ρολο που επαιξε.Μην σπευδουμε..Ηδη υπαρχουν.πολλες υπονοιες οτι κατι αλλο ηταν...πχ.ολες οι.χρηματικες αμοιβες και δημοσιευσεις του...εγιναν στον.τυπο που ελεγχει η οικογενεια Ροτσιλντ...Ταιμς..Εκονομιστ...Γκαρντιαν...κλπ. Μια ανεψια της οικογενειας πληρωσε την εγγυηση του σε δικη λιγο παλιοτερα....ο κυριος δικηγορος του..και αλλοι..εργαζονται για την οικογενεια.χρονια...παλαιοτερα ειχε δηλωσει ισραηλινος πολιτικος οτι οι αποκαλυψεις του βοηθουν το Ισραηλ...ποικιλοτροπως στην Μ .Ανατολη και εντος των κρατων της Δυσης...αποκαλυψεις για το Ισρσηλ δεν εγιναν ποτε....Καποιοι ειπαν κατι για ...Μοσαντ γκεημ....κλπ...Συμπερασμα..ας μην σπευδουμε..Γινονται πολλα...ακομη και σαν αφορμη για μετρα κατα του ελευθερου λογου...κι ολων των χακερς που δεν ελεγχονται...Ακουστηκε οτι καπου κι ο Σορος ειχε σχεση...Τελος παντων...θα δειξει...Παντως δεν ειναι οτι φαινεται...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.