26/5/19

Ιστορικό συμπόσιο στη Βοστόνη για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Φωτογραφικό στιγμιότυπο στο κυβερνείο με τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο
Ένα ιστορικό συμπόσιο διοργάνωσε ο Σύλλογος «Παναγία Σουμελά» Βοστόνης, στις 20 Μαΐου στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το συμπόσιο άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Γιαλτουρίδης, ο οποίος φρόντισε για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και για τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών και πολιτικών της Μασαχουσέτης.
Ακολούθησε η υπογραφή και η παρουσίαση της Διακήρυξης της Κοινοπολιτείας της Μασαχουσέτης για τη Γενοκτονία.
Η παρουσίαση έγινε από τον πολιτειακό βουλευτή Paul McMurtry, ενώ παρών ήταν και ο πολιτειακός βουλευτής Jeffrey N. Roy (sponsor of House bill on Genocide education – σπόνσορας του νομοσχεδίου για την εισαγωγή της ιστορίας των γενοκτονιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, που επιτρέπει τη συμπερίληψη και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ως μέρος της ιστορίας), καθώς και ο Ελληνοαμερικανός πολιτειακός γερουσιαστής Bruce Tarr. Τo συμπόσιο χαιρέτισε με θερμότατα λόγια ο επίσης Ελληνοαμερικανός βουλευτής της πολιτείας Ted Speliotis, που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων.

Η Διακήρυξη
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι ομιλητές, οι οποίοι κατά διαδοχή και θεματολογία ήταν:
  • Η Θία Χάλο, συγγραφέας του βιβλίου Ούτε το όνομά μου, Γενοκτονία και επιβίωση – Μια αληθινή ιστορία του Πόντου, η οποία μίλησε για το ιστορικό υπόβαθρο της Γενοκτονίας, με θέμα «Από τα Βαλκάνια στην Ανατολία: Από τα πογκρόμ στην Γενοκτονία».
  • Ο καθηγητής Ιστορίας δρ Robert Shenk, συγγραφέας του βιβλίου Ο Αμερικανικός Στόλος στη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος αναφέρθηκε στα ημερολόγια των κυβερνητών των αμερικανικών πολεμικών πλοίων που περιπολούσαν στις ακτές του Πόντου από το 1921 έως το 1922 και σε αναφορές και διαμαρτυρίες των Αμερικανών αξιωματούχων.
  • Η ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας Φανούλα Αργυρού (από το Λονδίνο) για το ρόλο των ευρωπαϊκών δυνάμεων και της Σοβιετικής Ένωσης στη Γενοκτονία, με αναφορές και μαρτυρίες των τουρκικών εγκλημάτων από βρετανικά έγγραφα στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο.
  • Ο δημοσιογράφος δρ Alon Ben-Meir, Αμερικανός ειδικός σε θέματα πολιτικής της Μέσης Ανατολής –αν και ασθένησε και βρισκόταν σε νοσοκομείο, εντούτοις το κείμενό του, για την ψυχολογική διάσταση και τα κίνητρα για τη Γενοκτονία από ιστορική σκοπιά, διαβάστηκε από τον Γιώργο Γιαλτουρίδη.
  • Ο Σταύρος Καλεντερίδης από την Αθήνα, ειδικός σε θέματα Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας, ο οποίος μίλησε για την άρνηση της Τουρκίας για τα εγκλήματά της, καθώς και για το ιστορικό βάρος της προώθησης του θέματος της Γενοκτονίας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε ειρηνική συμβίωση.
  • Η Νίνα Γκατζούλη, συνταξιούχος καθηγήτρια Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο New Hampshire και επικεφαλής του προγράμματος Μελετών Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, η οποία μίλησε για τη διαδικασία της Εθνικής Μηχανικής και τα κοινωνικο-δημογραφικά αποτελέσματα της ανταλλαγής πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης.
  • Ο πολιτειακός γερουσιαστής από το Rhode Island Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες για αναγνώριση της Γενοκτονίας και ψηφισμάτων σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες (50) και στο Κογκρέσο.

Ο Γ. Γιαλτουρίδης (Δ) παραλαμβάνει τη Διακήρυξη από τον P. McMurtry. Δίπλα τους οι J. N. Roy και T. Speliotis
Το συμπόσιο έκλεισε με ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του πάνελ και του ακροατηρίου, που συντόνισε ο καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Boston University Lou Ureneck, ο οποίος έγραψε το βιβλίο Τhe Great Fire (Η Μεγάλη Φωτιά) για την καταστροφή της Σμύρνης και στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρεται στην προσπάθεια Αμερικανών για τη διάσωση θυμάτων της πρώτης γενοκτονίας του 20ού αιώνα. Αξίζει να τονιστεί ότι των διεργασιών του συμποσίου προηγήθηκε μια εκτενής και ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο νεοκλασικό κτήριο, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, από το προσωπικό του κυβερνείου.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.