14/5/19

Η επιστροφή της Ιντλίμπ υπό συριακό έλεγχο δεν είναι μάλλον για αύριο (1/2)

Elijah J. Magnier :  @ ejmalrai
Τα αποτελέσματα της 12ης συνεδρίασης της διαδικασίας της Αστανά που πραγματοποιήθηκε στο Nour Sultan στο Καζακστάν ήταν γενικά θετικά για τις ενδιαφερόμενες χώρες. Ωστόσο, σημειώθηκε μικρή πρόοδος όσον αφορά την επιστροφή της πόλης Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία, στον έλεγχο της κυβέρνησης της Δαμασκού. 
Η Συνταγματική Επιτροπή (οι διάφοροι συμμετέχοντες στην διαδικασία της Αστανά) αντάλλασσε πολλά σχετικά με την εξουσία και τα συνταγματικά δικαιώματα του Προέδρου, ιδίως όσον αφορά την εξουσία λήψης αποφάσεων και τον έλεγχό του επάνω στις υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσιών ασφαλείας. 
Εντούτις, η Ιντλίμπ θα περιμένει την επανεξισορρόπηση των δυνάμεων μεταξύ των βασικών παραγόντων στη Μέση Ανατολή - και ειδικότερα την πραγματική αλλά αργή επιθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας. 

Είναι πράγματι πολύ απίθανο ότι η Ρωσία και ο συριακός στρατός θα συμμετάσχουν σε μια σημαντική μάχη για την ανάκτηση της Ιντλίμπ τον επόμενο μήνα, παρόλο που η ρωσική Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη. γραμμή υπεράσπισης των τζιχαντιστών κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης και δημιουργεί ένα ευρύτερο πλαίσιο ασφάλειας για την αποφυγή οποιουδήποτε βομβαρδισμού της στρατιωτικής βάσης της στο Hmeymeem.

Τρεις από τους βασικούς παράγοντες στο Λεβάντε, Μόσχα, Τεχεράνη και η Δαμασκός, κατανοούν τη σημασία, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, του ρόλου της Τουρκίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στη μέση των δύο υπερδυνάμεων (Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών) που αντιτίθενται στην Μέση Ανατολή, αμφότερες με  δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας. 
Θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ αφενός των επιχειρηματικών οφελών αντιθέτοντας στο αμερικανικό στρατόπεδο, και αφετέρου της θέσης του μέλους του ΝΑΤΟ και των σχέσεων του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει ότι η ένταξη του στο ρωσικό στρατόπεδο θα του χάρισε την εχθρότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, γνωρίζει επίσης ότι η Ρωσία και το Ιράν έχουν γίνει αξιόπιστες δυνάμεις μακροπρόθεσμα, πλήρως παρούσες στη Συρία και ικανές να τονώσουν τη τουρκική οικονομία πολύ καλύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα αυτά εξυπηρετούν επίσης τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της Συρίας, οπότε θα επαναληφθεί αργά ή γρήγορα ένας φιλικός διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή είναι περίπλοκες και διαπλεκόμενες, αλλά η πρόχειρη πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τη Συρία, δεν επιτρέπει, δυστυχώς, τα άλλα μέρη να οργανωθούν και ακόμη λιγότερο να προβλέψουν το επόμενο βήμα και ποια κατεύθυνση θα πάρει ο πρόεδρος Τραμπ. 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η Ιντλίμπ είναι υπό τον έλεγχο της Αλ-Κάιντα, αλλά, παραδόξως, επιμένουν να αποτρέψουν την ελίτ του συριακού στρατού και τους συμμάχους της – που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη και τις γύρω περιοχές της - να επανακτήσουν την περιοχή και να εξαλείψουν τους τζιχαντιστές.

Ο πρόεδρος Τραμπ κάνει το αντίθετο, για άλλη μια φορά, απ’ αυτό που σχεδίαζε να κάνει στη Συρία (όπως και για πολλά άλλα πολιτικά ζητήματα), όταν την χαρακτήρισε «χώρα άμμου και θανάτου». Έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Λεβάντε. Αλλά έχει αλλάξει γνώμη και έχει κρατήσει εκατοντάδες στρατιώτες στη Συρία χωρίς χρονοδιάγραμμα απόσυρσης - και δεν θέλει ο συριακός στρατός να απελευθερώσει το βόρειο τμήμα της χώρας, ακόμα και το κομμάτι ελεγχόμενο από τους τζιχαντιστές.

Οι συριακές δυνάμεις γύρω από την Ιντλίμπ περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στην υπεράσπιση των προηγουμένως απελευθερωμένων περιοχών. Έχουν  τακτικά απώλειες (200 στρατιώτες και αξιωματικοί σκοτώθηκαν μετά τη ρωσοτουρκική συμφωνία) λόγω επιδρομών της Αλ Κάιντα και σποραδικών βομβιστικών επιθέσεων στο Χαλέπι.

 Οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις ανταπέδωσαν με εκτεταμένους βομβαρδισμούς των περιοχών που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές μετά από κάθε παραβίαση της γραμμής χωρισμού (ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τη ρωσική στρατιωτική βάση Hmeymeem και κατά συριακών ηλεκτρικών υποδομών στην ακτή). 
Πολλά χωριά και μια στρατηγική θέση (Qal'at al-Madiq) έχουν απελευθερωθεί από το συριακό στρατό τις τελευταίες ημέρες.

Οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και οι μαχητές του Τουρκμενιστάν δεν ενοχλούνται από τις τουρκικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή. 
Δεν τους υποχρεώνουν να σέβονται αυτό που υποτίθεται ότι είναι η τουρκορωσική "γραμμή οριοθέτησης" κατά μήκος της ζώνης αποκλιμάκωσης 1 που δημιουργήθηκε πέρυσι. 
Αντιμέτωπα με τη συντριπτική δύναμη των τζιχαντιστών, τα στρατεύματα της Άγκυρας που αναπτύχθηκαν στην περιοχή δεν μπόρεσαν να αντιταχθούν στις παραβιάσεις κατά του στρατοπέδου τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρείται ανίκανος να ελέγξει την Αλ Κάιντα. 
Οι άλλες χώρες απέρριψαν την πρόταση της Τουρκίας να αλλάξει το όνομά της και να ενσωματωθεί σε άλλες "ομάδες ανταρτών". 

Η αποτυχία αυτή θέτει τον Ερντογάν σε δυσάρεστη θέση, στο μέτρο που δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε με τη Ρωσία και δεν κατάφερε να ελέγξει την Ιντλίμπ.


Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


Συνέχεια: Η επιστροφή της Ιντλίμπ υπό συριακό έλεγχο δεν είναι μάλλον για αύριο (2/2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.