18/5/19

Η στατική φύλαξη ακυρώνει την αστυνόμευση


Το δόγμα της «ακίνητης αστυνόμευσης» υιοθετεί ολοένα περισσότερο η ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από τη διαπιστωμένη αδυναμία της να εντοπίσει και να συλλάβει τους πρωταγωνιστές των καταδρομικών επιθέσεων που εκδηλώνονται με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μέχρι πριν από περίπου δύο μήνες, στο κοινό σχέδιο φύλαξης της αμερικανικής πρεσβείας και της πρεσβευτικής κατοικίας υπήρχε η πρόβλεψη ένα τζιπ με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) να κινείται διαρκώς στο οικοδομικό τετράγωνο. Η λογική ήταν ότι, σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάποια ενέργεια, η ανταπόκριση της ΕΛ.ΑΣ. να είναι άμεση. Ωστόσο, μετά δύο περιστατικά με πρωταγωνιστές Τούρκους που πήδηξαν τον μαντρότοιχο και συνελήφθησαν στον περίβολο της πρεσβείας, το όχημα της ΥΜΕΤ πήρε εντολή να βρίσκεται μόνιμα, ακίνητο, στη συμβολή των οδών Κόκκαλη και Γέλωνος. Ετσι, όταν τα ξημερώματα της 15ης Μαΐου τα μέλη του «Ρουβίκωνα» πέταξαν μπογιές στο μαντρότοιχο της πρεσβευτικής κατοικίας, δεν υπήρχε κανείς να τους καταδιώξει.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά, καθώς, όπως διευκρινίζουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., υπό τον φόβο επιθέσεων, η ηγεσία του Σώματος επιλέγει να χρησιμοποιεί τις μονάδες «πρώτης γραμμής» σε υπηρεσίες στατικής φύλαξης έξω από κτίρια-στόχους, περιορίζοντας όμως τη δυνατότητα καταδίωξης και σύλληψης των δραστών. Οταν το βράδυ της 13ης Μαΐου κουκουλοφόροι πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση σε εμπορικά καταστήματα της Βουκουρεστίου, το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ έδωσε εντολή σε δύο διμοιρίες της ΥΑΤ που εκτελούσαν υπηρεσία στη Δυτική Αττική να μετακινηθούν στο κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα, η διμοιρία που βρισκόταν στην πλατεία Κάνιγγος και θα μπορούσε ταχύτερα να πάει στο σημείο των επεισοδίων παρέμεινε ακίνητη, καθώς μοναδική αποστολή της είναι η φύλαξη πολιτικού γραφείου, που βρίσκεται στο σημείο.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ., το μεγαλύτερο ποσοστό των αστυνομικών, που υπηρετούν στις λεγόμενες «μάχιμες» μονάδες, απασχολούνται στη φρούρηση στόχων. Από το σύνολο των μόλις 23 περιπολικών που διαθέτει η Αμεση Δράση σε κάθε οκτάωρη βάρδια, τα επτά απασχολούνται σε υπηρεσίες στατικής φύλαξης, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «δέσμευση» οχήματος για την 24ωρη φύλαξη του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τοποθετήθηκε πρόσφατα στη λεωφόρο Αμαλίας. Αντίστοιχα, 10 έως 12 τζιπ της ΥΜΕΤ διατίθενται για τη φύλαξη στόχων, όπως το σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κ.ά. «Οταν όλες οι δυνάμεις είναι στατικές και φυλάνε στόχους, δεν υπάρχει κανείς να καταδιώξει τους δράστες έπειτα από μία επίθεση», τόνισε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής επισημαίνουν ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων στόχων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες.

Στα παραπάνω προστίθενται η κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και η αποδυνάμωση υπηρεσιών αιχμής λόγω έλλειψης προσωπικού. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται αυτό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στην οποία αρχικά υπηρετούσαν σχεδόν 2.500 αστυνομικοί και σήμερα η δύναμη αριθμεί μόλις 1.200 άτομα.

Σύστημα επικοινωνίας

Αλλες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα ανταπόκρισης των αστυνομικών έχει περιοριστεί λόγω και της έλλειψης αποτελεσματικού συστήματος επικοινωνιών. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ. επέστρεψε στους παλιούς αναλογικούς ασυρμάτους, καθιστώντας το ψηφιακό σύστημα εφεδρικό. «Πλέον, εάν οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται στον διπλανό τομέα διαβιβάσουν στο κέντρο ότι δέχονται επίθεση, εμείς που βρισκόμαστε κοντά και θα μπορούσαμε αμέσως να καταδιώξουμε τους δράστες, δεν μπορούμε να τους ακούσουμε. Χρειάζεται το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ να μας ενημερώσει για το συμβάν». Μετά την επίθεση με χειροβομβίδα στο Α.Τ. Καισαριανής τον Φεβρουάριο του 2018, υπεβλήθη αίτημα για μετακίνησή του στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, στην ίδια περιοχή. Δεν υπήρξε ανταπόκριση και μάλιστα οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί έχουν να λένε ότι με δικές τους δαπάνες αντικατέστησαν τη λάμπα στον δρόμο που είχε καταστραφεί από την έκρηξη προκειμένου να έχουν ορατότητα. Τα ξημερώματα της 13ης Μαΐου, το ίδιο Α.Τ. έγινε στόχος καταδρομικής επίθεσης χωρίς να σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός.

Καταδρομικές επιθέσεις για Κουφοντίνα

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έκανε γνωστή την απόφασή του να προχωρήσει σε απεργία πείνας την Παρασκευή 3 Μαΐου. Απέστειλε γραπτή δήλωση στη διοίκηση των φυλακών Κασσαβέτειας.

Η αντίδραση του αντιεξουσιαστικού χώρου ήταν άμεση. Ηδη από το επόμενο πρωί, νεαροί προχώρησαν σε «παρέμβαση» στον σταθμό του μετρό Συντάγματος και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα πραγματοποίησαν περισσότερες από 40 ενέργειες σε ένδειξη αλληλεγγύης στον καταδικασμένο σε επτά φορές ισόβια για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Κουφοντίνα. Η πρώτη καταδρομική επίθεση κατεγράφη την 7η Μαΐου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση πορείας αναρχικών στο κέντρο της Αθήνας. Κουκουλοφόροι προσέγγισαν πεζή το Α.Τ. Εξαρχείων και από τη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου και Εμμανουήλ Μπενάκη εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά του τμήματος. Ανεφλέγησαν στο οδόστρωμα χωρίς να προκληθούν φθορές. Οι δράστες απομακρύνθηκαν δίχως να καταδιωχθούν από αστυνομικούς.

Δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, το βράδυ της 9ης Μαΐου, μια ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων προκάλεσε, χρησιμοποιώντας βαριοπούλες και σφυριά, εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα και τράπεζες στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου και της Βαλαωρίτου. Μόλις ολοκλήρωσαν τη δράση τους απομακρύνθηκαν και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις βρήκαν καταφύγιο στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Την Παρασκευή 10η Μαΐου το αίτημα άδειας που είχε υποβάλει ο Κουφοντίνας απερρίφθη με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου και αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης αναρχικοί προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της εφημερίδας «Αυγή».

Το βράδυ της επόμενης μέρας, 11 Μαΐου, κουκουλοφόροι εκτόξευσαν «βροχή» από βόμβες μολότοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται κοντά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου. Προσήχθησαν από την περιοχή του Ψυρρή οκτώ άτομα, για τα οποία ωστόσο δεν προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής τους στην υπόθεση.

Κατά δημοσιογράφου

Στις 13 Μαΐου αντιεξουσιαστές πυρπόλησαν το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου Μίνας Καραμήτρου έξω από το σπίτι της στου Παπάγου και λίγη ώρα αργότερα πραγματοποίησαν επίθεση με μολότοφ και γκαζάκια στο Α.Τ. Καισαριανής. Υπέστη ελαφρύ έγκαυμα στο κεφάλι ο σκοπός του τμήματος. Ούτε σε αυτή την περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. πρόλαβε να καταδιώξει και να συλλάβει τους δράστες. Οι δράσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα συνεχίστηκαν τη 15η Μαΐου. Στις 4 τα ξημερώματα δέκα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» πλησίασαν με μηχανάκια το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και πέταξαν μπογιές στον μαντρότοιχο. Παρά το γεγονός ότι η ενέργειά τους διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα και στην περιοχή υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν. Το ίδιο επαναλήφθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας στη λεωφόρο Συγγρού. Νεαροί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο διέσχισαν τη λεωφόρο μέσω υπόγειας διάβασης πεζών και προκάλεσαν φθορές σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα έξω από το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής όπου βρισκόταν σε εξέλιξη προεκλογική ομιλία της Νέας Δημοκρατίας. Και σε αυτή την περίπτωση παρότι στο σημείο υπήρχαν παρόντες αστυνομικοί, οι νεαροί αποχώρησαν ανενόχλητοι.


ΠΗΓΗ: Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Ἐπανάστασι μὲ δυνατὴ ἀστυνομία δὲν γίνεται, τὸ ξέρει καλὰ αὐτὸ ἡ ἀριστερά.
    Μόνο μὲ τὸν τόπο μπάχαλο ἴσως κάτι γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.