16/5/19

Βέλος κατά του εθνομηδενισμού

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης*
Τα 150 περίπου συλλαλητήρια για τη Μακεδονία το 12μηνο μέχρι την ψήφιση του αίσχους των Πρεσπών στη Βουλή κομίζουν τη μαζική αφύπνιση, και την αμήχανη για το σύστημα αποκάλυψη ότι τα εθνικά θέματα ποτέ δεν έπαψαν να αποτελούν πρώτη προεραιότητα, ασχέτως αν η οικονομική κρίση κατακυρίευσε τα πάντα.
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, τα κοινοβουλευτικά κόμματα όχι απλώς δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στην δεδομένη ιεράρχηση του λαού, αλλά βρίσκονται στη μεγαλύτερη απόσταση από αυτά, τουλάχιστον κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Έχουμε κόμματα φτιαγμένα από εθνομηδενιστικό υλικό (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι), έχουμε κόμματα αδιάφορα ή τυφλά στο φαινόμενο του εθνομηδενισμού (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΕΚ), έχουμε και σκιάχτρα, δηλαδή κόμματα που λειτουργούν ως οχήματα απαξίωσης της φιλοπατρίας (Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ). Έχουμε και το ΚΚΕ, το οποίο μάλλον ανήκει και στις τρεις κατηγορίες ταυτόχρονα!
Η χαώδης απόσταση μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων με παρακίνησε να επιθυμώ να υποστηρίξω ένα αντίβαρο, μία απάντηση. Αφού συνειδητοποίησα ότι μία μικρή ή μεγάλη συνεργασία σε αυτή τη βάση δεν ήταν δυνατή, αποφάσισα να στηρίξω την πιο αγνή προσπάθεια, η οποία εκινείτο προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση, με τις ίδιες αρχές και ανησυχίες. Το κόμμα της Ελεύθερης Πατρίδας.
Κατ΄ εμέ ο διαχωρισμός δεξιά – αριστερά, αφορά στην διαχείριση της οικονομίας και, ως ένα βαθμό, στην ανάγνωση ορισμένων πτυχών της πρόσφατης Ιστορίας. Από κει και πέρα, τα προτάγματα για τον ελληνισμό είναι σήμερα πολύ ουσιαστικότερα: πρώτον η επιβίωσή του ως φυσική υπόσταση (δημογραφικό, μετανάστευση), δεύτερον η συλλογική του αυτοσυνειδησία (παιδεία, Ιστορία, εξωτερική πολιτική), τρίτον οι θεσμοί (Δημοκρατία, διάκριση εξουσιών). Όλα αυτά προηγούνται της οικονομίας, άρα και της αντιπαλότητας για το ποια προσέγγιση είναι προτιμητέα: η ελεύθερη οικονομία ή ο κρατισμός.
Αυτά τα προτάγματα συνοψίζονται σε ευρωπαϊκό πλαίσιο στη φράση: πρώτα η Ελλάδα. Θέλουμε Ευρώπη των εθνών, των πατρίδων, του αλληλοσεβασμού. Όχι Ευρώπη του ατόμου, των διορισμένων αξιωματούχων, του τσαμπουκά που σου παίρνει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Μία Ευρώπη βασισμένη στους άξονες της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και του Χριστιανισμού. Όχι μία Ευρώπη έρμαιο των ισλαμιστών.
Αυτό είναι το σκεπτικό μου πίσω από την υποψηφιότητα με την Ελεύθερη Πατρίδα. Έτσι, μπορεί κανείς να συνάγει τις θέσεις μου σε ένα εύρος ζητημάτων. Όσοι παρακολουθούν το Αντίβαρο γνωρίζουν τη δράση μου τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με το Σχέδιο Ανάν, το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, την απάντηση στους αποδομητές του 1821 και στους αρνητές του Κρυφού Σχολειού, την επιχειρηματολογία υπεράσπισης της ελληνικότητας της Μακεδονίας και κατάρριψης της Συμφωνίας Κοτζιά-Δημητρώφ στις Πρέσπες.

*Ο Ανδρέας Σταλίδης είναι υποψήφις ευρωβουλευτής με την Ελεύθερη Πατρίδα

9 σχόλια:

  1. Δεν θα πάρουμε, ευχαριστούμε....
    Παλαιά ξινά σταφύλια (κατά την φράση της Ντόρας).... ολίγον από γλυκόξινη ΝΔούλα με πικραλίδα από ΑΝΕΛ+ψευδοπατριωτικό ΠΑΣΟΚ+Καρατζαφέρ+Ζωζώ, όλα μέσα και με περίεργες-αλλοπρόσαλλές επιλογές σε βασικά θέμα, ολίγον από όλα μία "ποικιλία από όλα" ….παπαρολογίες τουρκιστί "αχταρμά" Πάντως όλοι να μας σώσετε θέλετε σώνει και καλά
    Μέχρι να αρχίσουμε να ψάχνουμε τι είναι ο καθένας σας
    Κάτι δεν μου αρέσει σ΄αυτό ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με αυτά που γράφεις στο άρθρο σου, μόνο φληναφήματα μπορούν να χαρακτηριστουν. Ξεκίνα να παρακολουθεις την βουλή των Ελλήνων για αρχή, μπας και ξεκαθαρίσεις τα βασικά, γιατί με την θολοκουλτούρα που πας να πουλήσεις, μόνο προκαλείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φληναφήματα. Μάλιστα. Και η Βουλή είναι οδηγός για να ξεκαθαριστούν τα βασικά. Μάλιστα. Ποια βασικά; το πώς να αλληλοβρίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί;

      Διαγραφή
  3. Μην πάρετε. Δικαίωμά σας απόλυτο.

    Θα προτιμούσα να προσδιορίζατε τι είναι αυτό το κάτι που δεν σας αρέσει. Μπορεί αυτό το σύντομο βιογραφικό μου να σας βοηθήσει.


    http://www.antibaro.gr/article/23148

    Ευχαριστώ.

    Ανδρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είδα τη συνέντευξη του αρχηγού της "Ελεύθερης Πατρίδας" που έδωσε προς το Star ολόκληρη και αμοντάριστη, όπως την έδωσαν στη δημοσιότητα οι ίδιοι.

    Ο τύπος λοιπόν είναι ξεκάθαρα νέος Καμμένος. Καμμένος με ολίγη από Καρατζαφέρη. Επειδή δεν βρήκε 42 υποψήφιους για να κλείσει ψηφοδέλτιο, παρουσιάζει ότι τάχα "επίτηδες" 33 άτομα για να είναι "όσα τα χρόνια του Χριστού'. Αν όμως ανατρέξει κανείς στις ανακοινώσεις του κόμματος αυτού, θα δει ότι τους πρώτους 31 υποψηφίους ευρωβουλευτές τους ανακοίνωσε ότι τάχα "άλλοι 31" κατεβαίνουν μαζί μας, άσχετα αν ποτέ δεν είχε ανακοινώσει πιο πριν τους δύο που συμπλήρωσαν τους 33. Ο τύπος δηλαδή προσπαθούσε σαν κομματάρχης της δεκαετίας του 1950 να καλύψει την αδυναμία του να βρει υποψήφιους. Συμπεριφορά αντάξια ενός Καμμένου και ενός Καρατζαφέρη. Ειδικά ο τελευταίος έκανε και σαφή εκμετάλλευση της χριστιανικής πίστης, βάζοντας το "Ορθόδοξος" στον τίτλο του κόμματός του.

    Χάνω πάσα ιδέα για τον κ. Σταλίδη, αν συνεργάζεται σε μια τόσο παλαιοκομματική προσπάθεια. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κρίμα και για μένα... και είχα στείλει και αρθρα στον κ Σταλίδη ...που δημοσιεύθηκαν....πόσο λάθος κάνει ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος....

      Διαγραφή
  5. Προς: Chrkoninos

    Κατ΄ αρχάς δεν είναι «αρχηγός». Είναι πρόεδρος της 9μελούς διοικούσας επιτροπής. Αρχηγούς έχουν άλλα κόμματα, όπως πχ τα δύο που αναφέρετε, αλλά και πολύ περισσότερα.

    Λίγο ασυνήθιστο για κόμμα αυτό το στοιχείο. Σίγουρα τόσο ασυνήθιστο, ώστε να μην μπορεί να χαρακτηριστεί «παλαιοκομματικό».

    Αν θεωρείτε στοιχείο «παλαιοκομματισμού» το ότι για να φτάσεις στους 33 περνάς από τους 31, εντάξει, δεν έχω να προσθέω κάτι.

    Προς Nick:
    τελευταία φορά που είδα εικόνες από τη Βουλή των Ελλήνων δεν είδα φληναφήματα, ούτε θολοκούλτούρα, ούτε προκλήσεις, ούτε κανέναν να «πουλάει» τιποτα. Είδα πράγματα που δεν είμαι σε θέση καν να χαρακτηρίσω. Θα με βοηθούσε να τα χαρακτρίζατε εσείς κι αυτά, αντί να χαρακτηρίζετε μόνο τα δικά μου λόγια.

    Ευχαριστώ.

    Ανδρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν δείτε κ. Σταλίδη τι σας ρώτησα και σε τι άσχετο πράγμα απαντήσατε, θα καταλάβετε ότι πέσατε στην παγίδα να κάνετε ακριβώς αυτό που κατηγόρησα παραπάνω τον αρχηγό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι με ρωτήσατε; Δεν είδα καμία ερώτηση. Είδα ότι παρατηρήσατε ότι η αδυναμία να βρεθούν 42 αλλά μόνο 33 παρουσιάστηκε με έναν συμβολισμό.

      Κατά τα άλλα, αραδιάσατε το όνομα του Καμμένου, το όνομα του Καρατζαφέρη και τον χαρακτηρισμό «κομματάρχης της δεκαετίας του 1950» σε ένα ρεσιτάλ χαρακτηρισμών.

      Εντάξει, γράφετε ανώνυμα, προφανώς ψηφίζετε κάτι άλλο, έχετε μία ροπή να αποδίδετε χαρακτηρισμούς σε άλλους ανθρώπους, να ταυτίζετε διαφορετικά πρόσωπα και πράγματα, αλλά μπορείτε παρόλο που τα κάνετε όλα αυτά, να δέχεστε μία διαφορετική οπτική μπορεί να έχει κάποιος άλλος άνθρωπος χωρίς να προσπαθείτε να την λοιδωρείτε.

      Ευχαριστώ.

      Ανδρέας.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.