3/5/19

Η Ελένη Θεοχάρους ξαναβάζει τα πράγματα στη θέση τους για το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και το Ευρωκοινοβούλιο

Στην συνέχεια αναφοράς του κυρίου Σάββα Καλεντερίδη που δημοσιεύθηκε στον Ινφογνώμονα, θεωρώ χρέος μου να προβώ στις κάτωθι διευκρινήσεις:
1. Ουδέποτε ξέχασα το ζήτημα της αναγνώρισης του Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ουδέποτε επιχείρησα να το φέρω στο προσκήνιο εν όψει… εκλογών.
2. Παρ' όλο που έγινε προ τριετίας προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας -η οποία δεν προωθήθηκε για κάποια διαδικαστικά λάθη- προσφάτως Έλληνες Ευρωβουλευτές του EPP, της S&D, της GUE και για το ECR η υπογράφουσα το παρόν, προωθήσαμε το επισυναπτόμενο κείμενο, προκειμένου να το υποβάλουμε ως κοινή πρόταση ψηφίσματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η προσπάθεια μας ξεκίνησε λίγο μετά την ψηφοφορία της Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας και λίγο πριν από την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων. Θέλαμε να περάσει το ψήφισμα φέτος, λόγω της εκατονταετίας από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο κείμενο μας αναφερόμαστε στην Γενοκτονία όλων των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τους Οθωμανούς και Νεοτούρκους. Εννοείται ότι και η Γενοκτονία των Ασσυρίων - Χαλδαίων, αναφέρεται στο κείμενο. Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να μιλήσει ξεκάθαρα για τη γενοκτονία εναντίον των Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να καλέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει αυτά τα γεγονότα, καθώς το έχουν επίσης πράξει και άλλα κοινοβούλια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδική προσπάθεια καταβάλλεται για την καθιέρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας. Η πρόθεση μας συνίσταται στην καθιέρωση της 19ης Μαΐου, ως Ημέρας ΜΝΗΜΗΣ. Εφιστώ την προσοχή των αναγνωστών στην παράγραφο 13.13. Calls on the EU to consider the designation of a specific date as the European Day of Remembrance for the Armenian, Greek, Assyrian and other co-victims, such as Yazidis, of the genocide instigated by regimes of the Ottoman Empire during 1913-1923;
Ως επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ομάδα ECR, υποστηρίζω πλήρως αυτό το κείμενο και κατάφερα να το βάλω στην ατζέντα προτεραιοτήτων της πολιτικής μου ομάδας. Δυστυχώς λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και λόγω εκρηκτικών καταστάσεων που καθημερινά αναφύονται, καθυστερεί η προώθηση του ψηφίσματος από μερικές πολιτικές ομάδες.
Eκείνο που έγινε την Δευτέρα 15 Απριλίου στις 5μμ, ήταν να απορριφθεί από τους παρόντες Ευρωβουλευτές πρόταση Μαριά για τροποποίηση της ατζέντας προς συζήτηση της Γενοκτονίας στην εν εξελίξει σύνοδο. Ακόμη και οι 27 Έλληνες να ήσαν παρόντες και πάλι θα είχε απορριφθεί η πρόταση τροποποίησης της ατζέντας διότι ο κύριος Μαριάς δεν έκανε καμία προεργασία. Με όσους μίλησα δηλώνουν άγνοια για την πρόθεση του να ζητήσει τροποποίηση της ατζέντας. Εξ όσων γνωρίζω, όλοι οι παρόντες Έλληνες Ευρωβουλευτές την υπερψήφισαν. Και εξ όσων πιστεύω ΟΥΔΕΙΣ εκ των Ελλήνων θα την καταψήφιζε, παρ' όλο που ουδείς γνώριζε τις προθέσεις του κυρίου Μαριά.
Διευκρινιστικά αναφέρω ότι η προσπάθεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία των Χρυσόγονου, Σακοράφα και Χουντή και στην συνέχεια προσετέθησαν οι Θεοχάρους και Κεφαλογιάννης.
Το κείμενο πέρασε τελικά από τις τρεις κομματικές πλην του Λαϊκού Κόμματος, όπου δεν συζητήθηκε λόγω απουσίας Κεφαλογιάννη-Ζαγοράκη. 
Γνώριζε βεβαίως ο κύριος Μαριάς ότι η πρόταση του δεν θα περάσει. Υποθέτω ότι απλώς στόχευε να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος των υπολοίπων βουλευτών.
Πληροφορήθηκα ότι πολλά ΜΜΕ βασιζόμενα προφανώς σε μη αντικειμενική ενημέρωση, βάλλουν κατά των λοιπών Ευρωβουλευτών διότι δεν στήριξαν... ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Τούτο είναι αναληθές. Η παραπληροφόρηση είναι προφανής.
Εμείς θα περάσουμε το Κοινό ψήφισμα.  Εμείς ή οι διάδοχοι μας στην Ευρωβουλή - για όσους από εμάς δεν καταφέρουμε να επανεκλεγούμε. Αλλά οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι άδικο να αποδίδονται σε ανθρώπους αφοσιωμένους στον Αγώνα του Ελληνισμού. Η δική μου απουσία οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνη την μέρα επέστρεφα από τους εορτασμούς της Ομογένειας στην Νέα Υόρκη για την 25η Μαρτίου.

ΚΑΛΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
Με εκτίμηση
Ελένη Θεοχάρους

3 σχόλια:

  1. Πέτυχε το σκοπό του ο Μαριάς.Με αλητείες βέβαια.
    Και βέβαια δεν τον ενδιαφέρει ο σκοπός:η αναγνώριση της Γενοκτονίας.
    Τον ενδιαφέρει η ισόβια σπίλωση των άλλων πολιτικών,απ'όλα τα κόμματα.Τον ενδιαφέρει ο διχασμός.Είναι ραδιούργος και δολοπλόκος.

    Με λίγα λόγια τον ενδιαφέρει ο εαυτός του,όχι η Ελλάδα,όχι η πατρίδα.

    Μαριά είσαι ένα σκουπίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τενσορ κοψε κατι....εισαι υπερβολικος.Πως ξερεις οτι λεει αληθεια η κυρια ? Δεν ξερει κανεις....θα φανει σε λιγο...Αν φανει θαχει δικιο.Αν οχι ....αδικο.
      Καλο θαταν να μας πει κι αν ειναι μελος της Ανοιχτης ...κοινωνιας του Σορος...Μακαρι να μην ειναι..
      Δεν τοχει διαψευσει ομως ακομη...ουτε ο Χρυσογονος....ουτε ο Παπαδημουλης....ουτε η Σακοραφα.....κλπ....αν και περασε καιρος ......

      Διαγραφή
  2. Εκτιμώ την κ. Ελένη Θεοχάρους, επειδή είναι σοβαρή, συν τοις άλλοις. Ο Μαριάς, εν γνώσει του, "έκαψε" το θέμα. Η κ. Θεοχάρους έχει απόλυτο δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.