5/5/19

Γιατί η Τουρκία θέλει πάση θυσία την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου; Ο κρυφός τους άσσος που τρέμουν οι Ισραηλινοί (!)

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφερθεί στις βλέψεις της Τουρκίας για την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Ένας κύριος λόγος είναι ότι με αυτήν την "προσάρτηση" ευελπιστούν να αποκτήσουν θαλάσσιο σύνορο με την Αίγυπτο και να αυξήσουν την ΑΟΖ τους κατά περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την συνεπακόλουθη συμμετοχή στην ανόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής. Αλλά είναι μόνο αυτός ο λόγος που επιθυμούν διακαώς την συγκεκριμένη περιοχή;

Το παρόν άρθρο μπορεί να θεωρηθεί και ως συνέχεια από εδώ: 
Proxy War Ελλάδας-Τουρκίας και το τόξο Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν (!)

Τουρκική ΑΟΖ με ή χωρίς το Καστελόριζο
Όπως έχει ήδη αναφερθεί παλαιότερα, το επιπλέον κέρδος τους θα είναι ότι με αυτο τον τροπο θα μπορούν να επηρεάσουν την διέλευση του EastMed. Πράγμα που το Ισραήλ θέλει να αποφύγει πάση θυσία, για να τον ελέγχει εξολοκλήρου, με σκοπό να διοχετεύσει μέσω αυτού εκτός του Κυπριακού-Ισραηλινού αερίου της περιοχής, και το Καταριανό υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, στην Ευρώπη. Σημειωτέον, το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός LNG παγκοσμίως, το οποίο εύκολα μεταφέρεται με LNG Carriers μέσω θαλάσσης.
Ο EastMed σε περίπτωση που η Ιταλία δεν συμφωνήσει ενδέχεται να ενωθεί με τον Ionian Andriatic Pipline (IAP)
Το Τουρκικό πλεονέκτημα
Σε αυτό το σημείο όμως είναι που οι Τούρκοι έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των Ισραηλινών, αφού διατηρούν στενές σχέσεις με το Κατάρ, λόγω των κοινών δεσμών με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Κατάρ με τουρκικά όπλα που είναι εν εξελίξει, αλλά και την βάση των Τούρκων στο Κατάρ με δύναμη περίπου 250 μόνιμα εγκατεστημένων στρατιωτικών (άρθρο).
Ο κρυφός άσσος της Τουρκίας που παρακάμπτει το Ισραήλ
Γι' αυτόν τον λόγο η Τουρκία κατασκευάζοντας έναν νέο αγωγό που θα ξεκινά από την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, εάν και εφόσον την "προσαρτήσουν" με τους τρόπους που εξηγήσαμε σε προηγούμενο άρθρο, θα διοχετεύσουν και το φυσικό αέριο της περιοχής αυτής, αλλά και το Καταριανό LNG το οποίο θα επαναεριοποιείται με πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU). Οπότε με αυτή τη μεθόδευση ακυρώνουν την διέλευση του EastMed από την νέα τους διευρυμένη υφαλοκρηπίδα, παραγκωνίζουν και παρακάμπτουν τελείως το Ισραήλ και γίνονται οι κύριοι πάροχοι φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Έτσι εγκλωβίζουν τους Ισραηλινούς αντί να επιτρέψουν το σοβαρό ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν οι ίδιοι από αυτούς.

Η Δαμόκλειος σπάθη
Η μόνη αρνητική εξέλιξη -διόλου ασήμαντη (!)- για τους Τούρκους σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι τότε τα συμφέροντά τους θα είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτά των Ρώσων, μιας και οι δεύτεροι έχουν προς το παρόν το μονοπώλιο στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για την πτωχή πλην τίμια Ελλάς... ούτε λόγος. Οι άκρως ενδοτικές, ανθελληνικές κυβερνήσεις, την έχουν καταντήσει έρμαιο των εξελίξεων, τη στιγμή που η ισχυρή παρουσία μας στην περιοχή, η οποία παρεμπιπτόντως μας ανοίκει (sic), θα μας καθιστούσε ενεργειακό κόμβο υψίστης σημασίας και κύριο γεωπολιτικό παίχτη στην ευρύτερη περιοχή για τις επόμενες δεκαετίες.


Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

4 σχόλια:

  1. Να τήν δώσουμε τότε τήν περιοχή τής ΑΟΖ μας στους φίλους μας τους Τούρκους για να πικάρουμε τους απαίσιους Ισραηλινούς....
    Τί μ..ς ανάλυση είναι αυτή?
    Ποιός σας χρηματοδοτεί εκει στα Επίκαιρα?? Μήπως κάποιος Ερντό???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο τέλος τα λέτε πολύ καλά !! Βέβαια οι Τούρκοι είναι σε θέση να δουλεύουν και τους Ρώσους αν κάποτε έλθουν τα συμφέροντά τους σε αντίθεση! !!
    Οι άκρως ενδοτικές, ανθελληνικές κυβερνήσεις ....... Έτσι ακριβώς είναι! !! Δυστυχώς πολύ κατώτερες των περιστάσεων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι Τούρκοι..θα δουλέψουν τους Ρώσσους..Χα Χα Χα (που θα ΄λεγε και ο Χρόνης Ξαρχάκος).
      Ό,τι δεν έγινε το '74 επειδή δεν το επέτρεψαν οι Αμερικανοί, θα γίνει τώρα διότι το χτίζουν μεθοδικά οι Ρώσσοι όπως οι αράχνες τον ιστό τους. Καλός, ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ο Πόντιος, αλλά όχι καλύτερος ούτε καν απ΄τον Λαβρώφ...
      Εκατό χρονών η αλεπού και 110 το αλεπόπουλο, ΔΕΝ γίνεται Νίκο...
      Φιλικά πάντα..

      Διαγραφή
    2. B.A δεν εννοώ το δούλεμα του βλάκα προς τον έξυπνο αλλά ότι την Τουρκία έχουν ανάγκη τόσο πολύ οι μεγάλες δυνάμεις που το πέσουν χαζές, απλά για να κάνουν την δουλειά τους !!!! Στον λαο τον απλό φαίνεται ότι κάνουν ότι θέλουν άλλο το τι κάνουν κατά βάση !!!!!
      Μη καταλαβαίνετε μόνο αυτό που γράφει αλλά και λίγο βάθος! !
      Ποια χώρα είναι σε θέσει να δουλέψει τον Πουτιν ή τον Αμερικάνο !! Απλά τα συμφέροντα σε κάνουν να το παίζεις και λίγο βλακας για να κάνεις την δουλειά σου !!!
      Μη με παρεξηγείτε λοιπόν! !!
      Καλημέρα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.