16/5/19

Τα επίσημα επιχειρήματα της Τουρκίας για τις διεκδικήσεις της στην ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας - Χάρτες και ντοκουμέντα

Πώς οι Τούρκοι μεθοδεύουν την προσπάθειά τους να σύρουν την Αθήνα σε διάλογο μόνο για Κύπρο και Καστελόριζο εξαιρώντας το Αιγαίο - Δείτε τους χάρτες που ενεχείρισαν σε Έλληνες, Ισραηλινούς και Αιγύπτιους διπλωμάτες οι Τούρκοι - Πώς αντέδρασε η ελληνική πλευρά

Τα επίσημα έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα συμβαίνουν και τις προθέσεις της Άγκυρας σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ αποκαλύπτουν το σκεπτικό και τον τρόπο δράσης της Τουρκίας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για τα ντοκουμέντα από την παρουσίαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς ξένους διπλωμάτες και τα οποία αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης στο liberal.gr.

Από αυτά γίνεται ξεκάθαρο πως οι Τούρκοι βάζουν προηγούμενα άλλων χωρών, φέρνοντας μάλιστα 16 παραδείγματα από την διεθνή σκηνή σε σχέση με το τι έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις νησιών, οι περιπτώσεις των οποίων διευθετήθηκαν μέσω διεθνούς δικαστηρίου ή διμερούς συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών.
sel11
Η Άγκυρα αναφέρει πως τα νησιά μπορεί να έχουν θαλάσσιες ζώνες τριών κατηγοριών: Είτε πλήρεις, είτε μερικώς, είτε καθόλου.
toyrkia-kypros-tessera
Παρουσιάζουν έτσι συγκεκριμένους χάρτες όπου φαίνεται πώς έχουν ήδη διανείμει την θαλάσσια ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, οριοθετώντας ακόμα και τα οικόπεδα και δίνοντας την άδεια για την εκμετάλλευσή τους στην εταιρία!

Ο αντίστοιχος χάρτης με τα νησιά να έχουν πλήρη θαλάσσια ζώνη, όπως τον έδωσαν οι Τούρκοι: 
sel17
Σύμφωνα με την λογική της Άγκυρας, η θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας ξεκινά από τη Ρόδο και φτάνει μέχρι τις ακτές της Κύπρου. Ο χάρτης αυτός έρχεται φυσικά σε πλήρη αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες στην περιοχή της Ρόδου, το FIR Αθηνών (που έχει κύριο ρόλο και στον καθορισμό της ΑΟΖ) τέμνεται με το FIR της Λευκωσίας. 

Βάσει του χάρτη που περιέχεται στα έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως τα αποκαλύπτει το liberal.gr, και του σκεπτικού της Άγκυρας, τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να χαρακτηριστούν μηδενικής θαλάσσιας ζώνης!
sel20
Πώς αντέδρασε ο Έλληνας διπλωμάτης

Στην συγκεκριμένη παρουσίαση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε σαφές πως οι Τούρκοι έχουν κάνει προεργασία για να ξεκινήσει μια διαδικασία συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. 

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο Έλληνας διπλωμάτης που παρέστη στην ενημέρωση, αντιπαρέβαλε τις ελληνικές θέσεις αποδομώντας το τουρκικό αφήγημα. Εν τούτοις μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Αθήνα για τους χάρτες και τα έγγραφα που παρουσίασε η Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική συλλογιστική, η νομολογία είναι αρνητική για την ελληνική πλευρά, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. 
toyrkia-kypros-tria
Επισημαίνεται εξάλλου πως η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει διάλογο και να «σαλαμοποιήσει» την διαπραγμάτευση, καθώς διαχωρίζει την Κύπρο και το Καστελόριζο από το υπόλοιπο Αιγαίο.

Παράλληλα, πολλοί γνώστες των διπλωματικών «όπλων» αναφέρουν ότι κακώς ο Έλληνας διπλωμάτης άκουσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς και ότι αντιθέτως θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ενημέρωση, ακολουθώντας την πρακτική των εγγράφων που χαρακτηρίζονται «μηδέποτε παραληφθήσα».
Διαβάστε εδώ από τη σελίδα του ΤΥΠΕΞ αναλυτικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς:
Πηγή: Πρώτο Θέμα

2 σχόλια:

  1. Αφήσανε πάντως ένα μικρό διάδρομο ... Δε τα θέλουν ολα δικά τους.Κατι ειναι και αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως, παρά τις μαξιμαλιστικές και σε μεγάλο βαθμό και παράλογες θέσεις τους, στο θέμα της επήρειας των νησιών οι Τούρκοι έχουν δίκιο. Πολλές αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων (Χάγης, Αμβούργου) έχουν αποδώσει μειωμένη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες σε νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά σε ακτές άλλου κράτους. Κάθε περίπτωση βέβαια παρουσίαζε τη δική της ιδιαιτερότητα και η επήρεια που αποφασίστηκε ήταν διαφορετική και πρακτικά υπολογισμένη χωρίς κάποιον κοινό κανόνα. Πάντοτε όμως τα δικαστήρια απέδωσαν πλήρη χωρικά ύδατα μέχρι και 12 μίλια σε όλα τα νησιά, ακόμη και τα πιο μικρά. Το κακό πλέον είναι πως υπήρξε και η πρόσφατη διακρατική συμφωνία Δανίας-Πολωνίας για μερική επήρεια σε ΑΟΖ ενός νησιού της Δανίας που βρίσκεται κοντά στα πολωνικά παράλια. Όταν δύο χώρες της Ε.Ε. συμφωνούν μεταξύ τους σε τέτοια διευθέτηση αυτομάτως αποδυναμώνεται η δική μας θέση για πλήρη επήρεια όλων των νησιών σε ΑΟΖ.

    Σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη, του μη ειδικού αλλά κάποιου που του αρέσει το θέμα και το έχει μελετήσει, πιθανή προσφυγή μας σε διαιτησία θα μας ευνοήσει στο Αιγαίο και θα μας αδικήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο Αιγαίο θα μετρήσει πολύ το ότι όλα τα νησιά μας θα πάρουν λογικά χωρικά ύδατα 12 μιλίων (κάποια ίσως 10) και πρακτικά θα κλείσουμε μεγάλο μέρος του Αιγαίου με ελληνικά χωρικά ύδατα. Στη συνέχεια όταν διαμοιραστούν οι εκτός χωρικών υδάτων θαλάσσιες ζώνες θα δοθεί κάτι και στην Τουρκία, περίπου οι περιοχές που συζητούσαμε να τους αποδοθούν με την λύση των "χτενιών", αλλά η μερίδα του λέοντος στο Αιγαίο θα περάσει στην Ελλάδα.

    Αντίθετα, στην Ανατολική Μεσόγειο στο συγκρότημα του Καστελόριζου μάλλον θα αποδοθεί μικρή σχετικά επήρεια σε σχέση με τις τουρκικές ακτές. Ελπίζω όμως ότι θα τους δοθεί επαρκής έκταση ΑΟΖ προς το νότο έτσι ώστε να υπάρξει συνέχεια ανάμεσα στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας. Ένας διάδρομος πρακτικά, από τον οποίο θα διέρχονται αγωγοί φυσικού αερίου και καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης Ε.Ε. - Ισραήλ. Αυτήν την σύνδεση των ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου την θέλουν διακαώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ για να διέρχονται οι αγωγοί και τα καλώδια χωρίς να απαιτείται η έγκριση της Τουρκίας. Συνεπώς θα βρεθεί κάποια φόρμουλα για να υπάρξει αυτός ο διάδρομος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.