18/5/19

Νέα πρόκληση από Τσαβούσογλου : Είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής»

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu. 

 Εκφράζοντας τη θέση της Άγκυρας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής», προκειμένου να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 


 Παράλληλα, αναφέρει ότι η υποστήριξη της ΕΕ προς την Λευκωσία είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο. Eπισήμανε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει oι παράνομες – όπως τις αποκαλεί – αξιώσεις της Κύπρου στην Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη και δήλωσε ότι «δεν πρέπει να παίρνουν θέση τρίτοι ούτε να συμπεριφέρονται σαν δικαστήριο» σε ζητήματα θαλάσσιων συνόρων. Tέλος, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν συμπεριλάβει το ψευδροκράτος στις αποφάσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην δυτική ακτή της Κύπρου ή δεν σταματήσει εντελώς τις γεωτρήσεις, τότε η παρουσία των τουρκικών πλοίων και γεοτρυπάνων στην περιοχή θα συνεχιστεί.


Οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος αφού ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φουάτ Οκτάι, επανέλαβε πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στους πόρους της περιοχής ενώ προαναγγέλλει ότι το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει σύντομα στην περιοχή.

Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος αντιπρόεδρο όπως μεταδίδει το trtworld.com.

«Όλοι πρέπει να δεχτούν ότι η Τουρκία και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)’ δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην περιοχή», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι σε εκδήλωση στην 'ΤΔΒΚ την Παρασκευή.

Στη συνέχεια ο Τούρκος αντιπρόεδρος χαρακτήρισε το σημερινό στάτους κβο «μη βιώσιμο».

Δήλωσε ακόμα ότι οι δραστηριότητες του «Φατίχ» (Πορθητή) στο δυτικό τμήμα της Κύπρου αποτελούν απόδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας για το θέμα.

Παράλληλα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι το νέο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει παρόμοιες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την επόμενη περίοδο.

1 σχόλιο:

  1. Τουρκία ὑπάρχει μόνο γιά νά ἐλέγχεται ἀπό τήν βαρβαρότητά της,
    τό ἄν ἀληθεύῃ ἡ πίστη τῶν ἀνθρώπων στήν Δικαιοσύνη καί στόν μόνο Ἀληθινό Τριαδικό Θεό.
    Γι'αὐτό, δέν τῆς λέει τίποτα οὔτε τό Δίκαιο οὔτε ἡ Ἀλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.