23/5/19

Ιστορική συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ευρώπης μέσω Κύπρου

Υπογράφηκε η συμφωνία για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης 2000MW EuroAfrica Interconnector μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου
Υπογράφηκε στο Κάιρο η ιστορική συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector, η οποία θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Αιγύπτου και της Κύπρου, με φορέα υλοποίησης την EuroAfrica Interconnector Limited.
Η συμφωνία υπογράφηκε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου της Αιγύπτου από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Σύμβουλο της EuroAfrica Interconnector, κ. Νάσο Κτωρίδη και την Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, κα. Sabah Mohamed Mashaly. Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου κ. Moustafa Madbouly, ο κ. Gaber Dessouki, Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου, Δρ. Mohamed Shaker El-Markabi, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και Πρόεδρος του Στρατηγικού Συμβουλίου της EuroAfrica Interconnector, Δρ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο, κ. Χάρης Μορίτσης, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι της Αιγύπτου και στελέχη της EuroAfrica Interconnector.Η συμφωνία υπογράφηκε σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των μελετών βιωσιμότητας που εκπονήθηκαν από την EuroAfrica Interconnector και οι οποίες κατέδειξαν τα οφέλη του έργου και την ωριμότητα του που του επιτρέπει να μπει στο στάδιο της υλοποίησης.
Η συμφωνία προνοεί την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την χρήση υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης συνεχούς ροής (HVDC) με δυνατότητα μεταφοράς 2000MW. Επιπλέον, η συμφωνία προνοεί ότι η διασύνδεση θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, με την πρώτη, η οποία θα παρέχει την δυνατότητα μεταφοράς 1000MW, να ολοκληρώνεται εντός χρονοδιαγραμμάτων και σύμφωνα με τις δέσμευσεις προς τον Πρόεδρο El-Sisi.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2018, ο Πρόεδρος Abdel Fatah El-Sisi εξέφρασε την πλήρη στήριξη του και χαιρέτισε τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε όλους τους τομείς τονίζοντας την σημασία της υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας που ενισχύουν την Αίγυπτο, μετατρέποντας τη χώρα σε σημαντικό διαμετακομιστικό σταθμό για τη μεταφορά ενέργειας και ενεργειακό κόμβο μεταξύ της Αφρικής και των Αραβικών χωρών, καθώς και για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρώπη μέσω της Κύπρου.
Σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος του Στρατηγικού Συμβουλίου της EuroAfrica Interconnector, Δρ. Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε: «Σήμερα με την ιστορική υπογραφή συμφωνίας μεταξύ EuroAfrica Interconnector και των Αιγυπτιακών αρχών, πραγματοποιείται το πρώτο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που συνδέει την Αφρική με την Ευρώπη. Η Κύπρος, πλέον, καθίσταται κόμβος για την μεταφορά ηλεκτρισμού από την Αφρική στην Ευρώπη και η Αίγυπτος καθίσταται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για την μεταφορά ηλεκτρισμού από την Αφρική και την Αραβική χερσόνησο. Είναι η πρώτη έμπρακτη υλοποίηση του οράματος της εξωτερικής μας πολιτικής για τις σχέσεις με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο Δρ. Κασουλίδης πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τις χώρες μας, την Αίγυπτο και την Κύπρο, καθώς το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου και θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια αλλά και στην ευημερία και πρόοδο των λαών μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi για την συνεχή υποστήριξη του προς το έργο. Το γεγονός ότι ενημερώνεται και παρακολουθεί προσωπικά τις εξελίξεις που το αφορούν, καταδεικνύει την σημαντικότητα που προσδίδεται στο έργο από τη κυβέρνηση της Αιγύπτου».
Ο κ. Κτωρίδης δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μπαίνουμε πλέον στο στάδιο της υλοποίησης ενός ιδιαίτερα εμβληματικού έργου. Ως φορέας υλοποίησης, δεσμευόμαστε ότι η έγκαιρη κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector εντός του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί αποτελεί προτεραιότητα μας. Ευχαριστώ τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Αιγύπτου, και ειδικά τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi για την εμπιστοσύνη και την στήριξη του προς τον φορέα υλοποίησης. Ευχαριστώ ακόμα την Αιγυπτιακή Εταιρεία Ηλεκτρισμού και τον πρόεδρο κ. Gaber Dessouki για την αγαστή συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα και η οποία κρίνεται αναγκαία για την ολοκλήρωση του έργου».
Ο υπουργός Δρ. Mohamed Shaker El-Markabi εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του προς την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAfrica Interconnector, εξηγώντας ότι η υπογραφή της σημερινής ιστορικής συμφωνίας σηματοδοτεί την έναρξη ενός έργου το οποίο θα επιφέρει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη στις εμπλεκόμενες χώρες. Δήλωσε ακόμη ότι αυτό το ιστορικό έργο έχει μεγάλη σημασία για το στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό, την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου. 
Τόνισε ακόμα ότι με την ολοκλήρωση του έργου, η Αίγυπτος θα αναδειχθεί σε σημαντικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας αφού η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAfrica Interconnector θα συνδέσει, μέσω Κύπρου, την Αίγυπτο με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου της Αιγύπτου μεταξύ του Ανώτατου Εκτελεστικού Σύμβουλου της EuroAfrica Interconnector, κ. Νάσο Κτωρίδη και της Προέδρου της Αιγυπτιακής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, κα. Sabah Mohamed Mashaly. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου κ. Moustafa Madbouly, ο κ. Gaber Dessouki, Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου, Δρ. Mohamed Shaker El-Markabi, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και Πρόεδρος του Στρατηγικού Συμβουλίου της EuroAfrica Interconnector, Δρ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο, κ. Χάρης Μορίτσης, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι της Αιγύπτου και στελέχη της EuroAfrica Interconnector.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.