19/5/19

Η τρέλα του να διεξαγάγεις έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν τον οποίο θα κερδίσουν η Κίνα και η Ρωσία

Moon of Alabama
Η ανησυχητική προπαγάνδα σχετικά με μια επίθεση κατά του Ιράν συνεχίζεται. Ο Μπόλτον πρέπει να γελά με το πόσο εύκολα μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα με βάση το τίποτα. Απλώς αντιτίθεται σε οποιαδήποτε απομυθοποίηση του λεγόμενου «σύρματος από το Ιράν» αυξάνοντας το στοίχημα. Χθες, ένας Βρετανός στρατηγός αρνήθηκε την ύπαρξη μιας τέτοιας απειλής στην περιοχή υπό την ευθύνη του:
    "Όχι - δεν υπήρξε αυξημένη απειλή από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία", δήλωσε ο Cdr Christopher Ghika, αναπληρωτής διοικητής της Επιχείρησης Inherent Resolve (OIR), του Συνασπισμού υπεύθυνου για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, σε βίντεο ενημέρωσης, σύμφωνα με τη Guardian.

Σήμερα, ο Μπόλτον το αντιμετώπισε αυξάνοντας και πάλι το επίπεδο θορύβου γύρω από τη φανταστική απειλή:
    Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ ισχυρίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε όλους τους μη ουσιώδεις και μη επείγοντες κυβερνητικούς πράκτορες να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα λόγω των αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν.
    Η προειδοποίηση, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της πρεσβείας της Τετάρτης ήρθε μετά τη δήλωση της Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εντοπιστεί νέες επείγουσες απειλές από το Ιράν και των πληρεξούσιων του στην περιοχή στοχεύοντας τους Αμερικανούς και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Ο Μπόλτον φτάνει σήμερα στα αποτελέσματα που θέλει. Συμπληρώνει συστηματικά τον δημόσιο χώρο μιλώντας για την ανύπαρκτη «ιρανική απειλή». Εάν αυτή η απειλή καθιερώνεται στο μυαλό του κοινού μέσω της συνεχούς επανάληψής της, θα χρησιμοποιηθεί  για το συνηθισμένο περιστατικό με ψευδή σημαία  για να δικαιολογήσει το ξεκίνημα ενός πολέμου ενάντια στο Ιράν.
Ωστόσο, η εξουσία του Μπόλτον μπορεί να αλλάξει. Οι  εχθροπραξίες ξεκίνησαν  εναντίον του και υπάρχουν  φήμες  ότι μπορεί να απολυθεί:
    Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα μου λένε ότι ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του προέδρου του Ντόναλντ Τραμπ βαδίζει  προς τον αποκλεισμό του, αφού παραπέταξε πολύ κοντά στον ήλιο για τις προσπάθειες του για την αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράν, τη Βενεζουέλα και τη Βόρεια Κορέα. «Άκουσα ότι ο Τραμπ θέλει να φύγει», μου είπε ένας πρώην ανώτερος υπάλληλος της διοίκησης.
Ο Μπόλτον (και ίσως ο Τραμπ) θέλουν έναν πόλεμο κατά του Ιράν επειδή το ζήτησε ο Μπίμπι Νετανιάχου, επειδή η αντι-ιρανική λατρεία του ΜΕΚ (Mujahidin e-Khalq) και οι Σιωνιστές τον έχουν πληρώσει για αυτό, και επειδή πιστεύει για μπορεί να το κάνει χωρίς να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι, ωστόσο για αυτό το τελευταίο σημείο που κάνει απόλυτο λάθος. Ο πόλεμος κατά του Ιράκ κατέστρεψε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως "μοναδική υπερδύναμη". Η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την μεταπολεμική περίοδο για να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή, ενώ η Κίνα κέρδισε χρόνο για να ενισχύσει τη θέση της στην Ασία. Η πρώην μοναδική υπερδύναμη δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν primus inter pares με την Κίνα και τη Ρωσία. Ένας πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν θα μειώσει περαιτέρω τη θέση τους. Η Κίνα και η Ρωσία θα βρίσκονταν και οι δύο σε αυξημένη θέση στον κόσμο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχαναν.
Εδώ γιατί:
Χθες, οι New York Times  προώθησαν  τις επιλογές που έδωσε το Πεντάγωνο στο Λευκό Οίκο για έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν. Τιτλοφόρησε με την επιλογή των 120.000 στρατιωτών, η οποία  δεν είχε κανένα νόημα  :
  Αυτός ο αριθμός είναι πολύ υψηλός για αεροπορική και ναυτική επίθεση και πολύ αδύναμος για χερσαία επίθεση, δηλαδή για εισβολή στο Ιράν.
Το Newsweek  λέει ότι  τώρα η επιλογή των 120.000 στρατιωτών δεν είναι παρά το προοίμιο μιας εισβολής στο Ιράν:
Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν στο Newsweek ότι, αν αναπτύσσονται, οι 120.000 αμερικανοί στρατιώτες θα διαδραματίσουν ρόλο υλικοτεχνικής υποστήριξης και θα αναπτύξουν την υποδομή που απαιτείται για την προ-τοποθέτηση των αμερικανικών δυνάμεων για πιθανή χερσαία εισβολή.  Τα αρχικά σχεδιασμένα 120.000 στρατεύματα θα αποτελούσαν μέρος μιας περαιτέρω αποστολής αμερικανικών δυνάμεων που θα σταλούν στην περιοχή.
Αυτοί οι "αξιωματούχοι του Πενταγώνου" δεν είναι "στρατιωτικοί αξιωματούχοι", δηλαδή δεν είναι στρατιώτες. Δεν φαίνεται να ξέρουν για τι μιλάνε. Μια εισβολή και κατοχή του ορεινού Ιράν θα απαιτούσε πάνω από μισό εκατομμύριο στρατιώτες μόνο για ξεκίνημα. Ακόμη και μια εισβολή μόνο των περιοχών πλούσιων σε πετρέλαιο της δυτικής ακτής του Ιράν και των συνόρων του με το Ιράκ θα απαιτούσε μια δύναμη περίπου 300.000 ανδρών. Χωρίς σχέδιο, ο αμερικανικός στρατός δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει μια επιχείρηση αυτού του μεγέθους για περισσότερο από δύο ή τρεις μήνες.
Και από που να εισβάλουν, παρακαλώ; Το Ιράκ ασφαλώς δεν θα επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να επιτεθούν στον γείτονά του από το έδαφός του. Μια εισβολή από τη θάλασσα απαγορεύεται λόγω των περιορισμένων υδάτων του Περσικού Κόλπου, της απουσίας ναρκαλιευτικών πλοίων και άλλων θαλάσσιων μέσων.
Οι άνθρωποι που μιλάνε για έναν τέτοιο πόλεμο υπόκεινται σε σοβαρή περίπτωση ψευδαίσθησης:
    Μια πηγή του Πενταγώνου δήλωσε στο Newsweek ότι αν συνέβαινε κάτι σχετικά με τις προκαταρκτικές επιλογές για το Ιράν, αυτό θα σήμαινε μια εκστρατεία βαριών κατευθυνόμενων βλημάτων για να προσπαθήσουν να οδηγήσουν την Τεχεράνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον.
    "Εξαρτάται από την κλιμάκωση της δύναμης. Αλλά όσο γενναία να είναι η ιρανική πλευρά, όταν χτυπιέσαι από 500 βλήματα την ημέρα, αυτό σε υποβαθμίζει, και αυτός είναι ο στόχος. Όταν ο αντίπαλός σου είναι αδύναμος, τον εκμεταλλεύεσαι πλήρως στις διαπραγματεύσεις ", δήλωσε ένας αξιωματούχος εξοικειωμένος με τα σχέδια του Ιράν.
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρξε ένας Σαντάμ Χουσεΐν, που ωθείτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αραβικές χώρες του Κόλπου, που είχαν παρόμοιες ιδέες. Όταν επιτέθηκε στο Ιράν το 1980, πίστευε ότι θα κατέλαβε την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Khuzestan σε ένα ή δύο μήνες. Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, ο ιρανικός στρατός ήταν σε αταξία. Πολλοί αξιωματικοί είχαν απολυθεί ή είχαν φύγει. Το Ιράν υποβαλλόταν σε παγκόσμιο εμπάργκο όπλων, ενώ το Ιράκ απολάμβανε την υποστήριξη όλων των μεγάλων δυνάμεων. Ο πόλεμος δεν διήρκεσε μερικούς μήνες... Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, η χρήση χημικών όπλων εναντίον ιρανικών πόλεων, μια τεράστια επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον του ιρανικού ναυτικού και πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε το Ιράν να είναι έτοιμο να δεχθεί μια κατάπαυση του πυρός. Στο τέλος, τα σύνορα αποκαταστάθηκαν στην προπολεμική κατάσταση. Το Ιράκ παρά λίγο να χρεοκοπήσει εξαιτίας του πολέμου και γι 'αυτό το λόγο κατέλαβε αργότερα το Κουβέιτ και αναγκάστηκε να υποστεί τις συνέπειες.
Υπό το πρίσμα αυτής της ιστορίας, είναι ξεκαρδιστικό να πιστεύει κανείς ότι θα "επωφεληθεί περισσότερο από τις διαπραγματεύσεις" με το Ιράν εκτοξεύοντας  500 πυραύλους καθημερινά στη χώρα αυτή.
Και τι γίνεται με τις δυνατότητες αντιποίνων του Ιράν; Το Ιράν διαθέτει δικό του στόλο πυραύλων και UAV. Διαθέτει μια καλά εξοπλισμένη δύναμη υποκατάστασης στο Λίβανο και αλλού. Κάθε πύραυλος κρουζ που θα πλήξει τη Τεχεράνη μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν πύραυλο προς το Τελ Αβίβ. Το Ιράν θα έχει επίσης την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες μπορούν να του προμηθεύουν όλα τα είδη των όπλων που θα χρειάζονται μέσω της Κασπίας Θάλασσας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες στερούνται ικανών συμμάχων.
Οι πύραυλοι του Ιράν μπορούν να χτυπήσουν οποιαδήποτε χώρα στη Μέση Ανατολή που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις. Μπορεί να στοχεύει τις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης της Σαουδικής Αραβίας, τα διυλιστήρια των ΗΑΕ και διάφορα πετρελαϊκά λιμάνια. Οι τιμές της ενέργειας θα ανέλθουν στα ύψη. Τα πρόσφατα περιστατικά κοντά στο λιμάνι της Φουτζάιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η επίθεση στους αγωγούς ανατολής-δύσης της Σαουδικής Αραβίας δεν προκλήθηκαν πιθανώς από το Ιράν. Αλλά δίνουν μια πρόγευση για το τι μπορούν να επιτύχουν οι ασυμμετρικές δυνατότητες του Ιράν.
Οι «αξιωματούχοι του Πενταγώνου» θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν τις παρουσιάσεις τους σχετικά με την άσκηση Millennium Challenge , η   οποία προσομοίωνε μια επίθεση των ΗΠΑ (μπλε) εναντίον του Ιράν (κόκκινο):
   At the start of MC ’02, to fulfill the forced-entry requirement, blue issued red an eight-point ultimatum, of which the final point was surrender. Red team leader Van Riper knew his country’s political leadership could not accept this, which he believed would lead the blue forces to directly intervene. Since the George W. Bush administration had recently announced the “preemption doctrine,” Van Riper decided that as soon as a U.S. Navy carrier battle group steamed into the Gulf, he would “preempt the preemptors” and strike first. Once U.S. forces were within range, Van Riper’s forces unleashed a barrage of missiles from ground-based launchers, commercial ships, and planes flying low and without radio communications to reduce their radar signature. Simultaneously, swarms of speedboats loaded with explosives launched kamikaze attacks. The carrier battle group’s Aegis radar system — which tracks and attempts to intercept incoming missiles — was quickly overwhelmed, and 19 U.S. ships were sunk, including the carrier, several cruisers, and five amphibious ships. “The whole thing was over in five, maybe ten minutes,” Van Riper said.

Η αδυναμία των γερακιών του πολέμου να μάθουν από την Ιστορία είναι  πολύ αξιοσημείωτη  :
    Firing Line με Margaret Hoover - @ FiringLineShow- 20:14 μ.μ.  - 14 Μαΐου 2019
    Ο γερουσιαστής @TomCottonAR λέει στο Firing Line ότι εάν πρόκειται για πόλεμο με το Ιράν, είναι πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κερδίσουν και θα κερδίσουν γρήγορα. "Δύο επιδρομές, η πρώτη και η τελευταία", είπε ο γερουσιαστής. (Βίντεο)
Έχουμε ξανακούσει τέτοια σχόλια:
    "Πιστεύω ότι η κατεδάφιση της στρατιωτικής δύναμης του Χουσεΐν και η απελευθέρωση του Ιράκ θα είναι παιχνίδι για παιδιά. " 
Ken Adelmann, 13 Φεβρουαρίου 2002  Washington Post
    «Η ιδέα ότι θα είναι μια πολύ, πολύ, πολύ μακρινή μάχη διαψεύδεται από το γεγονός του τι συνέβη το 1990. Πέντε ημέρες, πέντε βδομάδες ή πέντε μήνες, αλλά δεν θα διαρκέσει περισσότερο από αυτό. " 
Ντόναλντ Ράμσφελντ, 15 Νοεμβρίου 2002
  CBSNews
    "Θα είναι ένας πόλεμος δύο μηνών, όχι ένας οκταετής πόλεμος. " 
Bill Κρίστολ, 29 Μαρτίου 2003  , C-SPAN
   Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα ήταν μια σύντομη και απλή υπόθεση, είπαν οι Tom Cotton σαν τρελούς. Έλεγαν επίσης ότι δεν θα κοστίσει σχεδόν τίποτα. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, μετά από ένα εκατομμύριο θανάτους, 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κόστους και μετά από μια τεράστια οικονομική κρίση, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πολεμίσουν στο Ιράκ.
Δεν υπάρχουν σύντομοι ή φτηνοί πόλεμοι. Από τη φύση του, ο πόλεμος είναι απρόβλεπτος, δαπανηρός και σχεδόν ποτέ δεν τελειώνει όπως το επιθυμείς.
Ο Τζον Μπόλτον συνηγορεί από καιρό υπέρ ενός πόλεμου εναντίον του Ιράν. Αν περνά η θέλησή του και ωθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκινήσουν έναν πόλεμο, και οι δύο πλευρές θα χάσουν. Θα υπάρξουν επίσης πολλές παράπλευρες ζημίες σε ορισμένες άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και άλλες σοβαρές συνέπειες που δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι μεγαλύτεροι νικητές ενός τέτοιου πολέμου, και ίσως οι μόνοι, θα είναι η Ρωσία και η Κίνα.
Η δημοκρατική αντιπολίτευση στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να μην έχει χρόνο για να ασχοληθεί με έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.  Εξακολουθούν να ασχολούνται με τα ερείπια της έρευνας για τη Ρωσία. Αλλά μήπως δεν είναι προφανές ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή τη διάσημη μπάντα κατουρητών για να ωθήσει το Τραμπ σε πόλεμο εναντίον του Ιράν που θα ωφελήσει τη θέση της Ρωσίας στον κόσμο; Μα τι κάνουν για να το αποτρέψουν;


Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά




14 σχόλια:

  1. Η Φωτο που βάλατε δεν προερχεται απο άρθρο της πηγης και αν μη τι αλλο είναι αποπροσανατολιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισραήλ θα χτυπήσει τους μουλάδες ξαφνικά μέσα σε μία νύχτα και κυρίως σε Μπουσέχρ-Αράκ-Ισφαχάν-Φόρντο..Επίσης αεροδρόμια,λιμάνια,αεράμυνα και τα σιλό των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων..Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο Τράμπ για τις επόμενες εβδομάδες..Το θέμα δεν είναι το εάν αλλά το πότε..Πάντως όχι ακόμη...θέλει τουλάχιστον 1-2 μήνες προετοιμασία(ίσως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου)..7 Ιουνίου-7 Ιουλίου...(7 Ιουνίου είχαμε και την επιχείρηση Όπερα-Οσιράκ 38 χρόνια πριν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοσε ..αυτα σου τα ειπε ο ..Γιαχβε ?Αν ναι τοτε ειναι σιγουρα.

      Διαγραφή
  3. Οι Ιρανοί αν το συνεχίσουν θα φάνε πυρηνικά στο κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας είμαστε ρεαλιστές.
    Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν από 30ετίας τουλάχιστον,την συντριβή του Ιράν.
    Μετά την αποτυχία του Σανταμάκου.
    Και οι βασικές κινήσεις:
    Η εισβολή στο Ιράκ,και στο Αφγανιστάν.
    Εγκατάσταση βάσεων σ'αυτές τις περιοχές,όπως και στο Αζερμπαϊτζάν με σκοπό την χερσαία περικύκλωση.
    Στρατολόγηση των Κούρδων.
    Χρησιμοποίηση της τουρκίας ως μέσου αποσταθεροποίησης της Συρίας και άρα χρίζουσας αμέριστης υποστήριξης,όσον αφορά τα νώτα της που είναι η Ελλάδα.
    Μνεμόνια στην Ελλάδα με σκοπό να δεθεί το "ατίθασο" αυτό κρατίδιο με τους "αντι-εβραίους" κατοίκους και να καθηλωθεί,κατόπιν υποδείξεως και των τούρκων.
    Δεν είναι τυχαίο που η χώρα μπήκε στα μνημόνια το ΄10 και η Συριακή κρίση ξεκίνησε το '11.
    Ούτε και οι περιβόητες Ελληνο-ισραηλινές ασκήσεις,με στόχο η διερεύνυση των ικανοτήτων του S-300
    Τέλος ενίσχυση των οικονομικών πιέσεων με την απαγόρευση από χώρες της δύσης αγοράς πετρελαίου.
    Αρα,το Ιράν βαθμηδόν στραγγαλίζεται.
    Εφ'οσον κριθεί αξιόπιστη αυτή η περικύκλωση,θα παρέλθει κάποιος χρόνος να φανούν τα αποτελέσματα.
    Αν αυτά θα είναι η διάλυση εκ των έσω από αντιδράσεις αντιφρονούντων τύπου Γκαϊδό,καλώς.
    ΄Αλλως,ένας συστηματικός βομβαρδισμός από αέρος επί τετραμήνου,θα φέρει την χώρα στην λίθινη εποχή.
    Μετά είδωμεν.
    Αν μιά εισβολή κριθεί απαραίτητη,μπορεί να συγκεντρωθούν 120000 άνδρες με στόχο την πλήρη αποσταθεροποίηση και υποταγή του Ιράν.
    Είναι εφικτό,εφ'όσον όλες οι υποδομές της χώρας θα έχουν καταστραφεί και το Ιράν θα καταντήσει νο φλάϊ ζόουν.
    Κίνα και Ρωσία δεν νομίζω να μπορούν να βοηθήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτό το σενάριο,τι βλέπουμε όσον αφορά την τουρκία;
      Οτι πάει επί της ουσίας κόντρα στην δύση;
      Και αν ναι,γιατί;
      Φοβάται τους κούρδους;
      Οχι βέβαια!
      Ξύπνησε μέσα του ο αντι-εβραϊσμός;
      Λέτε;
      Τότε γιατί;
      Μόνο αν είναι τρελός ο ερδο ή προδότης,θα μπορούσε να βγάλει την τουρκία από το ΝΑΤΟ...
      Γιατί να ξηλώσει το κεμαλικό κράτος;
      Γιατί να κυνηγήσει τους γκιουλενιστές;
      Δεν υπάρχει λογική εξήγηση.
      Το μόνο που φαίνεται λογικό είναι είτε ελπίζουν οι Δυτικοί να κοροϊδέψει τους Ρώσους γιά να πάρει τους S-400 και να γίνουν αντικείμενο έρευνας από τους δυτικούς,είτε όντως είναι τρελός ή προδότης.
      Πάντως,πιστεύω ότι ακόμη η Δύση υπολογίζει στην τουρκία γιά να συνδράμει στην χερσαία επιχείρηση κατά του Ιράν.
      Και η τουρκία το ξέρει.
      Και γι'αυτό μπουκάρει δικαιωματικά στις ΑΟΖ των ηλιθίων που πιστεύουν ότι είναι ξύπνιοι...
      Των νεοελλήνων.
      Και κανείς δεν πρόκειται να του πει ή να του κάνει το οτιδήποτε.

      Διαγραφή
  5. Μαριε ..αφησε και τιποτε απροβλεπτο..διοτι...αλλιως θα ηξερες το μελλον.Δεν νομιζω οτι το ξερεις.Ξερεις πχ αν θα σκασει το ...Γελλοου στοουν εως τοτε ? Εχε το κατα νου...απεσβετο κελαλον υδωρ....η ιστορια ειναι γεματη αναπαντεχα εκτος σχεδιων.Διαφωνεις ? Βλεπεις κατι γραμμικο γυρω μας ? Απο που προκυπτει τοση βεβαιοτητα .? Πολλοι την εχουν μονιμα σε ολα....Θα ζουμε αυριο σιγουρα ? Οχι....Πιθανον κι οχι....οσο και ναι....Ενα γειτονας με σχεδια ζωης πηγε βολτα ανοιξη στον Ολυμπο.Οπως βαδιζε στα μυρωδατα χορτα...εκανε σχεδια ...αμεριμνος....εφυγε μια πετρα απο ψηλα στον βραχο ...5 κιλων...κι επεσε στο κεφαλι του..Περιττο να πω τι εγινε με τα σχεδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι...βέβαια...υπάρχει και η περίπτωση να πέσει ένα σμήνος κομητών στην Β.Αμερική ή στην τουρκία...αλλά αυτό ξέρεις θα αργήσει μερικούς αιώνες...
      Εξάλλου και ο ήλιος μας θα εκραγεί,αλλά σε κάτι δισεκατομμύρια χρόνια...

      Διαγραφή
    2. Πως το ξερεις οτι θα αργησει ? Ενας Μαριος το ιδιο ελεγε ενα βραδυ πριν στην Πομπηια...Τελος παντων δεν το επιασες καλα τι ειπα ..Ειπα στην ουσια οτι μια ασημαντη λεπτομερεια αλλαζει αρδην ολα
      ....παντα ..και τα σχεδια πανε για γρουβες. Για ποσους μηνες πηγαν να νικησουν στο Ιρακ ? Πεντε .? Η ...υπερδυναμη ...στις σαγιοναρες των Ιρακινων. Τι σκορ προεβλεπαν .?? Ποσα χρονια μετα ειναι τωρα .?? Ποιος εφαγε τα γκολ ?? Τρια τρις δολαρια...και νικη αφαντη.Απο 20 τρις χρεος....εγινε 23..κι εμεινε απο βενζινη ο παιχταρας στην Συρια..κλπ...Νομιζω τοπιασες..Αλλο ενα Ιρακ....και ο παιχτης παει για τρισαγιο.....μηνημοσυνο...κλπ..Αν δεν απατωμαι το Ιραν ειναι 5 Ιρακ....Δεν κανω πολλαπλασιασμο στα τρις....Κανε εσυ...Μην πεις για πυρηνικα......γιατι το μνημοσυνο θα παει σε ολο τον πλανητη....Αν τολμουν ας ριξουν....μπλα μπλα ας λενε...Κι εγω λεω οτι ναναι....

      Διαγραφή
    3. Το μόνο πρόβλημα Δημήτρη στην περικύκλωση του Ιράν είναι η Κασπία.
      Το Ιράκ το φέρανε εκεί που θέλουν.
      Οσον αφορά τα τρισ.δολλαρίων έξοδα,μην ακούς τι λέγεται.
      Τα δολλάρια δεν δόθηκαν σε σένα και εμένα.
      Τα έφαγαν οι ίδιες οι αμερικανικές εταιρείες και κάτι ψίχουλα φάγανε οι Κούρδοι,Ιρακινοί και Αφγανοί,έξοδα που τα βγάλανε από τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ.
      Πιστεύω ότι αν μπλοκάρουν και την Κασπία(άρα να διακόψουν την ενίσχυση από την Ρωσία) τα πράγματα είναι δεδομένα.
      Θα το καταφέρουν;
      Ή υπολογίζουν να παρασύρουν την Ρωσία και Κίνα σε μιά χωρίς τέλος εμπλοκή στην περιοχή;
      Δεν νομίζω.Αν το κάνουν θα είναι ηλίθιοι.
      Εδώ νομίζω ότι εμπλέκονται οι Κούρδοι.
      Στο να αποκλειστεί δηλ. ο ανεφοδιασμός του Ιράν από την Κασπία.
      Εχουν δουλέψει χρόνια τώρα και Ισραήλ και Δυτικοί μέσα στο Ιράν γιά αυτόν τον σκοπό.
      Τώρα γιά βράχους,καταιγίδες,άγιον πνεύμα,αστάθμητους παράγοντες κ.ο.κ. δεν μπορώ να σου πω.
      Αν όμως θεωρήσουμε ως αστάθμητο παράγοντα τον ελλειμματικό στρατηγικό σχεδιασμό,αντίστοιχο με αυτόν του Βιετνάμ ή της Βενεζουέλας,ε, τότε θα συμφωνήσω.

      Διαγραφή
    4. Μιλας πολιτισμενα..Ολα τα εννοω κι οσα δεν ξερω.Κοιτα μην περιφρονεις το μελλον.Το φτιαχνει ακριβως αυτο...ο απροβλεπτος παραγων.Και το ελειμμα σχεδιασμου αυτο ειναι ..Τα ορια των ανθρωπινων ικανοτητων.Ολοι απ αυτο πηγαν.Αγνοησαν τα ορια τους.Οτι βλεπεις οτι προς στιγμη κερδιθηκε ειναι σχετικο...στον χρονο.Αλλαζοντας κλιμακα χρονου ..διαστελοντας τον χρονο λιγο ..αλλαζει και η βεβαιοτητα στο αποτελεσμα εκπληκτικα.Μπορει τα λεφτα να επεσαν οπου λες...αλλα το χρεος μεγαλωσε...κι η ανεση νασαι πρωτος μικρυνε..Τωρα λογω ολων αυτων υπαρχουν τρεις σαν εσενα.Μακροπροθεσμα εχασες...(Διαστολη χρονου)...Μην γινεσαι ανθρωπος του τωρα.Τωρα θα πει λιγο.Οπως οι παμπλουτοι τωρα...λενε παντα . Κι ομως μιλαμε για μονο το πολυ 80 ετη ζωης...Αν διαστειλω τον χρονο 500 ετη ??Το πολυ δεν θαναι λιγο ? Οτι λεω ειναι οτι οι ΗΠΑ ..ειναι υπερδυναμη μονο λιγα χρονια.Αυριο θαναι ?? Εχουν σχεδια να ειναι.Σχεδια οκ ? Αλλα αυτο το απροβλεπτο το ατιμο...γελαει.Γιατι δεν το υπολογιζουν ? Διοτι δεν μπορουν....Αρα ..αλλος ειναι η ..υπερδυναμη !! Αυτο !!! Γιατι το περιφρονεις ? Παιζει οπως θελει με το ρολοι του χρονου...

      Διαγραφή
    5. Ιστορικά είναι νωρίς γιά τις ΗΠΑ,όσο κι'αν έχουν επιταχυνθεί ο χρόνος λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης της τεχνολογίας...αλλά το μέλλον θα δείξει.Εννοείται.

      Διαγραφή
    6. Ενα μονο ακομη Μαριε. Το απροβλεπτο δεν ειναι ποτε μονο του.Εχει και μια αλυσιδα χαρακτηριστικη σαν επιταχυντη αλλων παραμετρων . Το αργα η γρηγορα το καθοριζουν αυτοι.Ενας πχ ειναι ο βαθμος της ηθικης σηψης του αντικειμενου.Το υποκειμενο εδω τρεχει ιλιγγιωδως.Σαν τα γερασμενα κυτταρα να πεθαινουν σωρηδον..Σαν δεικτης ειναι ...που δειχνει την ωρα....Δηλαδη ποσο να αυξηθει ακομη ? Να φαει και το μαγμα στο κεντρο της Γης .? Να εξωντωνει Ηπειρους ? Να μολυνει τον διαστημικο χωρο ? Να βρωμαει μεχρι την Ανδρομεδα ?? Δεν παει....Η τεχνολογια επιταχυνε την σηψη οσο επιταχυνε τα θαυματα.Ολα τρεχουν πια πιο γρηγορα...και τα νιατα ..! Και τα γεραματα. Εντατικα ηθελες ?? Οκ...ολα εντατικα. ...Αλλος χρονος ...οχι οπως χθες...θα σαπιζεις πιο γρηγορα.. Με ποιο ρολοι μετρησες εσυ πριν ? Το νεο η το παλιο ? Η ταχα δεν την βλεπεις την ραγδαια ηθικη της παρακμη ? Πριν δεν γελουσε κανεις μαζι της στον πλανητη.Τωρα γελανε τα 3/4....Προς τα που δειχνει το βελος ?...Και καπου αναμενει ...και το απροβλεπτο....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.