24/5/19

Παρέμβαση Τραμπ θέλει ο Ερντογάν

Στην παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες του ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αποσοβηθεί ένα βαθύ ρήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω της προγραμματισμένης αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400 από την Αγκυρα.
Τούρκος αξιωματούχος, που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφερε ότι Τραμπ και Ερντογάν ενδέχεται να συναντηθούν είτε στην Τουρκία είτε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ιαπωνία τον ερχόμενο μήνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη προσκαλέσει τον Αμερικανό ομόλογό του για επίσημη επίσκεψη και η Αγκυρα έχει λάβει «ορισμένα θετικά μηνύματα», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αν και δεν έχουν κλείσει ακόμη ημερομηνίες.
Το ερχόμενο δίμηνο διαγράφεται κρίσιμο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, καθώς οι ΗΠΑ έχουν θέσει, σύμφωνα με αμερικανικά μίντια, διορία που εκπνέει στις 15 Ιουνίου προκειμένου η Τουρκία να ματαιώσει την αγορά των S-400. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούν ότι θα ακυρώσουν την προγραμματισμένη παράδοση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία επίσης έχει παραγγείλει η Αγκυρα. Η Ρωσία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις ελπίζοντας ότι ο Ερντογάν δεν θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία που έχει υπογράψει και δεν θα δεχθεί την εναλλακτική πρόταση της Ουάσιγκτον να προμηθευτεί αμερικανικούς πυραύλους Patriot στη θέση των S-400. Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, οι ρωσικοί πύραυλοι θα αρχίσουν να στέλνονται στην Τουρκία τον Ιούνιο και θα έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της χώρας εντός του Ιουλίου.

Υπό πίεση

Η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιεστική για την Τουρκία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει την αίσθηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση στις ανάγκες ασφαλείας της Τουρκίας και στην ανάγκη διατήρησης καλών σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων. Τον Απρίλιο, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Τραμπ, προς αναζήτηση λύσης για την υπέρβαση του αδιεξόδου.
Στην Ουάσιγκτον βρισκόταν χθες ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος είχε διαβουλεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους για το επίμαχο ζήτημα. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στην πρεσβεία της χώρας του, ο Κιράν επανέλαβε την πρόταση που έχει διατυπώσει η τουρκική διπλωματία για συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών, οι οποίοι θα κληθούν να εξετάσουν τις αμερικανικές ανησυχίες για τους S-400. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι είναι ασύμβατοι με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και συνιστούν κίνδυνο ασφαλείας για τα F-35, ενώ η Τουρκία επιμένει ότι οι S-400 δεν θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποδοκίμασε την «κλιμάκωση των ενεργειών αντιτουρκικών κύκλων στο αμερικανικό Κογκρέσο», ενώ ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν καταλόγισε στον πρώην σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Στιβ Μπάνον «μίσος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή υπερασπίζεται τους καταπιεσμένους και εκθέτει τους ρατσιστές». Πρόσφατα ο Μπάνον χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως «τον πιο επικίνδυνο τύπο στον κόσμο».

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.