4/5/19

Εξισλαμισμός ή εξορία - Χωριά του Πόντου που γλίτωσαν τη Γενοκτονία με ... θρησκευτική βία

Άλλη μία συγκλονιστική μαρτυρία από το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας 
Υπάρχουν  αναφορές για χριστιανικά χωριά, τα οποία προκειμένου να γλιτώσουν ασπάστηκαν το Ισλάμ με τη βία.

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη



 Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν εξετελέσθη μόνο με ανθρωποσφαγές, αλλά και μέσω των Ταγμάτων Εργασίας, τα περίφημα Αμελέ Ταμπουρλαρί που παρουσιάστηκαν την Πρωτομαγιά. Υπήρχαν όμως και η εξορία. Αναφερόμαστε για τις περιβόητες λευκές πορείες θανάτου, όπου χιλιάδες χριστιανικοί πληθυσμοί εκτοπίστηκαν με τη βία και αποδεκατίστηκαν από τις κακουχίες.

 Υπάρχουν όμως αναφορές για χριστιανικά χωριά, τα οποία προκειμένου να γλιτώσουν ασπάστηκαν το Ισλάμ με τη βία. Αυτή η μαρτυρία μεταφέρεται μέσω του βιβλίου «Ιστορίες Προσφύγων» του δρ. Θεολογίας και Θρησκειοπαιδαγωγού, Γεωργίου Τσακαλίδη.

 Στο Γιοχαρίκιοϊ του Αγιαντζίκ κατοικούσαν πενήντα ελληνικές τουρκόφωνες οικογένειες. Ήταν ένα χωριό που υπέστη πέραν των διωγμών των πρώτων αιώνων του Ισλάμ αφόρητες πιέσεις και στο διάστημα των διωγμών του 1915, προκειμένου να αλλαξοπιστήσουν οι Χριστιανοί κάτοικοί του. Υπάρχει έκθεση του Μητροπολίτη Αμασείας Γερμανού Καραβαγγέλη του έτους 1917 προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην οποία καταγγέλλει: «Δύο χωριά της περιοχής Σινώπης, το Γιοχαρίκιοϊ και η Σέρνα προσχώρησαν βίαια στο Ισλάμ για να γλιτώσουν».


Διαβάστε το υπόλοιπο συγκλονιστικό θέμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.