4/5/19

Αυστηρό μήνυμα Ε.Ε. προς Αγκυρα για τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου

Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα, με αφορμή τις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει η Τουρκία στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου, στέλνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω δήλωσης της Υπατης Εκπροσώπου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.


Η κ. Μογκερίνι εκφράζει τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Οπως αναφέρει, «τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό πλαίσιο, συνεχίζει, «καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια».

Διαμηνύει δε, ότι η Ε.Ε. «θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι από χθες η Αγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής»).

Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει γεωτρήσεις περί την Κύπρο, πριν από την έναρξη του θέρους, η τελική απόφαση για ενεργοποίηση του «Φατίχ» (NAVTEX 560/19), περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου, αναδεικνύει την ατζέντα της Αγκυρας και δη την αποφασιστικότητά της να θεμελιώσει εμφατικά τις απόψεις της για τη θαλάσσια περιοχή από τον 28ο έως τον 32ο μεσημβρινό, δηλαδή από τα νότια της Ρόδου έως τα ανοιχτά της Κύπρου. Εν ολίγοις, το «Φατίχ» θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, παραβιάζοντας έργω κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι σημαντική για έναν ακόμη λόγο. Πάγια, διεθνής άποψη Αθηνών και Λευκωσίας είναι ότι οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας εφάπτονται σε ένα σημείο νοτιοδυτικά του σημείου στο οποίο η Αγκυρα έχει αποστείλει το πλωτό γεωτρύπανο.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

7 σχόλια:

 1. Σύν Αθηνά και χείρα κίνει. Δηλαδή να στείλει η Ελλάδα πολεμικά στην περιοχή για να προειδοποιήσει τους Ισλαμο-φασίστες ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευριπίδης Μπίλλης
  Η Άγκυρα δεν καταλαβαίνει από λόγια που ίσως λέγονται μόνον και μόνο για να λεχθούν.

  Καταλαβαίνει μόνον από έργα. Και από την ΕΕ μόνον οικονομικά μέτρα μπορούσαν να επιβληθούν. Που όμως η εμπειρία δείχνει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν.

  Ούτε την παρούσα ΕΕ με μεγάλα συμφέροντα με την τουρκία ενδιαφέρει, όπως αφελώς μερικοί λένε, αν το φυσικό αέριο θα είναι της Κύπρου ή της τουρκίας;.

  Παρατηρητέο ότι έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο κτένι για να δράσει η Ελληνοκυπριακή διπλωματία (για την "Ελληνική" ούτε σκέψη) στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

  Ηχεί επίσης γελοιωδώς αχαρακτήριστη η προειδοποίηση του Αναστασιάδη, ότι υπό τις συνθήκες αυτές η έναρξη συνομιλιών "δυσχεραίνεται".

  Τέλος να υπενθυμίσω ότι η σημερινή κατάληξη οφείλεται στο ΕΛΙΑΜΕΠ, και μέσω της Ελληνικής κυβέρνησης στον καθορισμό και της πολιτικής της Κύπρου από το ίδιο "πατριωτική" ίδρυμα ΕΛΙΑΜΕΠ εδώ και πολλά χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΛΙΑΔΙΑΒ.....(Ελληνικο κεντρο Διαβολου)....Ανωτερο κεντρο πολιτικης απατης...και παραχαραξης..

   Διαγραφή
  2. @ Ευριπίδη Μπίλλη

   Συμφωνώ μέχρι κεραίας.

   Διαγραφή
 3. EU said they will respond to Turkish illegal actions in Cypriot AOZ.
  How do EU expects Turkey to take the threat seriously when a year ago in Kran Montana almost agreed with Turkey. Secondly when was the last time EU enforced such threats?
  Please remind me.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. πάντως η κυρια φεδερικαμονγκερινι είναι
  πολύ αυστηρή. όταν η φεδερικαμονγκερινι κουνάει το δάχτυλο με αυστηρότητα όλα φτιάχνονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ποιο δαχτυλο κουναει ?? Αν το τριτο....οκ....Αλλα δεν....δεν εχει....τα οπλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.