23/5/19

Λιβύη: Τουρκική Αερο- και Θαλασσια-Γέφυρα για την υποστήριξη των δυνάμεων της Τρίπολης εναντίον του Χαφτάρ

Η Τουρκία έχει στείλει δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα για ενίσχυση στη Τρίπολη για να βοηθήσει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης του Fayez Sarraj στον πόλεμο της εναντίον της αντίπαλης κυβέρνησης του Tobruk και των δυνάμεων του στρατάρχη Haftar.
Τα πρώτα τουρκικά θωρακισμένα οχήματα έφθασαν στην Τρίπολη και προπαντός στη Μισράτα δια θαλάσσης. (σ.μτφ. η Μισράτα κατοικείται από απογόνους Τούρκων Οθωμανών)
Τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη μεταφοράς φορτίων συνεχίζουν να προσγειώνονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι Τούρκοι "στρατιωτικοί σύμβουλοι" βοηθούν τις κυβερνητικές δυνάμεις της Τρίπολης.
Αντίστοιχες πληροφορίες αλλά ανεπιβεβαίωτες, αναφέρουν τη παρουσία Τούρκων εθελοντών από την υπερ-εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» στη Ghariane (Jebel Gharbi / βορειοδυτικά), όπου οι δυνάμεις του Haftar μόλις υπέστησαν βαριές απώλειες σε άνδρες και εξοπλισμό.

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Khalifa Haftar, οι οποίες πήραν την ονομασία  "Λιβυκός Εθνικός Στρατός (NLA)" έχουν ορκιστεί να συντρίψουν τις τουρκικές στρατιωτικές ενισχύσεις και να συνεχίσουν την «Επιχείρηση Αλ-Fath Al-Moubine» [Η Λαμπρή Κατάκτηση] έως ότου «απελευθερώσουν» ολόκληρη τη Τριπολιτάνια.

Οι δυνάμεις ή μάλλον οι ελαφρά οπλισμένες πολιτοφυλακές της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν είχαν ουσιαστικά καμία πιθανότητα να κερδίσουν ενάντια στις δυνάμεις του Haftar αλλά οι τουρκικές ενισχύσεις φαίνεται να έχουν αλλάξει ριζικά την κατάσταση στην περιοχή: η κυβέρνηση Sarraj, πολιορκούμενη πριν ένα μήνα, ξεκίνησε την «επιχείρηση Αλ-Burkane Ghadab» ή [Ηφαίστειο της Οργής], μια αντί-επίθεση που προορίζεται όχι μόνο να απόκρουσει τις δυνάμεις του Haftar, αλλά και να επανακατακτήσει τις πετρελαιοπηγές του Κόλπου της Σύρτης.

Η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά τη Misrata, δεδομένου ότι είναι οι πολιτοφυλακές του εν λόγω ελεύθερου λιμανιού, το οποίο αυτοαποκαλείται «Δημοκρατία της Μισράτα» και που όμως συμμάχησε με τη κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης της Τρίπολης εναντίον των δυνάμεων του Haftar και της Κυρηναϊκής, η οποία έλαβε τα περισσότερα θωρακισμένα και τουρκικά όπλα.
 
Όπλα και ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα που κατασκευάζονται στην Τουρκία φορτώνονται στη Σαμψούντα  στη βόρεια Τουρκία, σε πλοία που φέρουν τη σημαία της Μολδαβίας και κατευθύνονται προς την Τριπολιτάνια.

Η άφιξη τουρκικών στρατιωτικών ενισχύσεων στην Τρίπολη σημαίνει ότι μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικής Συμμαχίας) υποστηρίζει ενεργά και στρατιωτικά μιας κυβέρνηση εναντίον ενός άλλου αντίπαλου, που βρίσκεται στην Κυρηναϊκή που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, τα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Κάιρο είναι ανοικτά εχθρικές και εξαιρετικά επιδεινωμένες. Η Τουρκία υποστηρίζει το Κατάρ στην σιγοβρασμένη σύγκρουση του με το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι ανάμεσα σε φόντο μιας ιδεολογικής σύγκρουσης μεταξύ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Ουαχαμπισμού, αλλά επίσης μια μάχη για την περιφερειακή στρατηγική ηγεμονία σε όλη την περιοχή ΜΕΝΑ (Middle-East Norther-Africa, Μέση Ανατολή-Βόρεια Αφρική).

Προσθήκη:

1. Ο Fayez Sarraj συναντήθηκε σήμερα, 22 Μαΐου 2019, με τον pρόεδρο της Δημοκρατίας της Τυνησίας, Béji Caïd Sebsi, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τριπολιτάνια.
2. Ημερήσια ενημέρωση του Τύπου από τον Bediri Yousef, δήμαρχο της πόλης Γκαριάν, που κατακτήθηκε από τις δυνάμεις του στρατάρχη Khalifa Haftar και όπου βίαιες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα μετά την άφιξη των τουρκικών ενισχύσεων για τη διάσωση των πολιτοφυλακών της Τρίπολης.
 
Ο δήμαρχος αυτής της πόλης μιλάει με φόντο το επίσημο λογότυπο της επιχείρησης Burkan Alghadab ή Ηφαίστειο της Οργής, μια στρατιωτική επιχείρηση που διοργανώθηκε από την κυβέρνηση της εθνικής συνεννόησης της Τρίπολης με την ενεργό υποστήριξη της Τουρκίας.


Ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία στην πόλη του, δεν μπορούν πλέον να δέχονται τους νεκρούς και τραυματίες από τις δυνάμεις του στρατάρχη Haftar της και ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πολιορκία και εν μέρει υπό κατοχή [από το Εθνικό Στρατό του Haftar] και ότι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας χρησιμοποιούνται από αυτές τις δυνάμεις και ότι υλικοτεχνικές εκτιμήσεις εμποδίζουν την απάλυνση και επανάκτηση της πόλης. Τέλος, απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς το Προεδρικό Συμβούλιο της Τρίπολης για να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για την επανάκτηση της Γκαριάν και ολόκληρης της δυτικής περιοχής τονίζοντας ότι 531 οικογένειες της πόλης κατέφυγαν προς τις πόλεις της Τρίπολης της Zlitene και Αλ-Khomss.

Η Λιβύη έχει γίνει λίγο πολύ ό τι ήταν η Ισπανία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία και το Κατάρ πολεμούν διά αντιπροσώπων εναντίον της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ηγεμονία σε αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Μαγκρέμπ.

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά



2 σχόλια:

  1. κ. Ακκυριά ξεχάσατε στο άρθρο σας να επισημάνετε τα εξής :

    1. Η Ιταλία υποστηρίζει την τζιχαντιστική "κυβέρνηση" του Fayez Sarraj όπως και την τουρκική εισβολή στην Λιβύη.

    2. Η προμήθεια πολεμικών εφοδίων από την Τουρκία, όπως και η ανοιχτή στρατιωτική ανάμειξή της στην Λιβύη γίνεται ενάντια σε απόφαση του ΟΗΕ του 2011 για εμπάργκο όπλων στην Λιβύη από τρίτους. Η Τουρκία για μια ακόμη φορά καταπατά το διεθνές δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ιταλια μαλλον αυτο κανει . Η Τουρκια σιγουρα οτι λεει το αρθρο.Και ο κινδυνος για την ΑΟΖ της Κρητης...μεγας και απ τον Νοτο....και απ την Ανατολη απ την Τουρκια..Βορεια εχουμε προβλημμα .Ανατολικα προβλημμα.Αποκτωντας και Νοτια...παμε καλα.Μενει να αποκτεισουμε και Δυτικα....Εχουμε και μεσα !! Εκτακτα....Δεν παμε για ...μπανιο ?? Καντε πως δεν....βλεπετε κι ολα καλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.