24/5/19

Τι είναι πιθανόν να γίνει τους επόμενους μήνες στα ελληνοτουρκικά


Τι επιφυλάσσουν οι επόμενοι μήνες στα ελληνοτουρκικά

του Παναγιώτη Παστουσέα*
Τα τελευταία δέκα χρόνια η χώρα μας και οι πολίτες της ζουν σε μια περιδίνηση που έχει προκαλέσει πλήρη αποπροσανατολισμό στην κοινωνία. Μια κοινωνία πολύδιασπασμένη, ζαλισμένη χωρίς κατεύθυνση σχεδόν παράλυτη ,με την εθνική της αξιοπρέπεια σε αποδόμηση. Στην παρούσα φάση προετοιμάζεται να αποδεχθεί οποιαδήποτε αφήγημα της προσφέρεται, σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα και τις διεκδικήσεις των γειτόνων μας, Τούρκων, Σκοπιανών, Αλβανών αρκεί να περιτυλιχθεί με λίγο οικονομική ευμάρειας (που επέρχεται μετά την συμφωνία των Πρεσπών!!! ) λίγο «αλληλεγγύη –αδελφοσύνη των λαών και κανένα επίδομα με μορφή φιλοδωρήματος (όπως η «13η σύνταξη»).
Οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι η Ελληνική κοινωνία προετοιμάζεται να αποδεχθεί στους επόμενους μήνες άλλον ένα «έντιμο συμβιβασμό» και σε ότι αφορά στην λύση του Κυπριακού, στην ΑΟΖ της Κύπρου, στην Υφαλοκρηπίδα Ελλάδας, στο Αιγαίο.
Οι κινήσεις και συμπεριφορές από όλα τα μέρη Ελλάδας, Τουρκίας, Διεθνούς παράγοντα (κυρίως Αμερικάνοι) δείχνουν ότι το παιχνίδι βαίνει προς την κορύφωση του, με της τελικής φάσης να ξεκινά για την λύση του Κυπριακού αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και στην συνέχεια λύση πακέτο στα Ελληνοτουρκικά.

Όλοι δείχνουν ότι προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις:

Πρώτον: ο Διεθνής παράγοντας αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εξόρυξη και μεταφορά της ενέργειας απαιτούν σταθερότητα και ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας για τον ενεργειακό σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προφανώς θα πιεστούν όλες τις πλευρές (Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία), ξεκινώντας από την επίλυση του Κυπριακού

Δεύτερον: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με την Τουρκία για μια σειρά θεμάτων (Α.Μεσόγειο, Συρία, Ιράκ, Ρωσία-S 400) και απειλούν κυρώσεις, με αφορμή τους S-400, αν δεν βρεθεί κάποιου είδους συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο (κατάθεση νομοσχεδίου στην γερουσία)

Τρίτον: Η Άγκυρα προβάλει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία το μέγιστο των απαιτήσεων προς την χώρα μας (Υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ- αμφισβητούμενα Νησιά-Χωρικά Ύδατα-αποστρατικοποίηση νήσων-Θράκη) που σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταφέρει να γίνουν μια καθημερινή συνήθεια εντός και εκτός Ελλάδος.

Στις 18 Μαρτίου η Τουρκία απέστειλε έγγραφο στον ΟΗΕ στο οποίο πέραν των διεκδικήσεων της από Κύπρο μέχρι Κρήτη αναφέρει ότι η Τουρκική υφαλοκρηπίδα συνορεύει με την Αίγυπτο και «έχει τις μεγαλύτερες σε έκταση ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο» (οποιαδήποτε ομοιότητα των αναφορών του Τουρκικού εγγράφου με δηλώσεις Κατρούγκαλου, ΚοΤζιά είναι τυχαίο γεγονός!!!). Η επιστολή αυτή έθεσε επισήμως και πανηγυρικά την καταγραφή προς τον Διεθνή παράγοντα (οργανισμούς, κράτη) αλλά και προς την Ελλάδα την νέα απαίτηση της, της «Γαλάζιας Πατρίδας» των 465 τ,χλ. την οποία εδώ και λίγους μήνες προωθεί μεθοδικά έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων(είτε μεταξύ μας είτε μέσω διεθνών οργανισμών) θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμείς με τα μόλις δύο γνωστά θέματα, Υφαλοκρηπίδα και-Θεολογική Σχολή Χάλκης ενώ οι άλλοι θα ζητούν τον ουρανό με τα άστρα.

Τέταρτον: Ενώ έχει εξαγγείλει ότι θα χρησιμοποιήσει και δεύτερο γεωτρύπανο, ο «Πορθητής» παραμένει δυτικά της Πάφου χωρίς να προχωρά σε γεώτρηση. Στην ουσία παραμένει εκεί ασκώντας πίεση και αμφισβητώντας πέραν της Κυπριακής ΑΟΖ και την επήρεια του Καστελόριζου στην Ελληνική ΑΟΖ που δίνει την δυνατότητα στις ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ –ΚΥΠΡΟΥ να συνορεύουν. Επιπρόσθετα βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το σχεδιασμό για τον αγωγό EASTMED διαμηνύοντας στον διεθνή παράγοντα ότι δεν μπορεί να διέλθει από εκεί χωρίς την συμμετοχή της στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Πέμπτον: υπάρχει η πληροφορία ότι τον Αύγουστο θα στείλει το ORUC REIS, αδελφό πλοίο του BARBAROS, για έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελόριζου. Ο χρόνος που επιλέγεται δείχνει ότι αναμένει μέχρι το Αύγουστο να έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά στο Κυπριακό ώστε στην συνέχεια να αυξηθεί σταδιακά η ένταση στα Ελληνοτουρκικά και να μεθοδευτεί διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης.

Έκτον: Η Ελληνική πλευρά άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος μετά τη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία με τις γνωστές δηλώσεις Κατρούγκαλου-Κοτζιά που χρησιμοποιήθηκαν σε Τουρκικό προπαγανδιστικό βίντεο, αλλά και άλλων «λαγών» που μιλούν για συνεκμετάλλευση-συνδιαχείριση. Ερωτηματικό παραμένει το τι συζητήθηκε στην πλέον των δύο ωρών συνάντηση Τσίπρα –Ερτογάν και τι περιλαμβάνει ο «οδικός χάρτης» που ανακοίνωσαν μετά την συνάντηση τους.

Όλες αυτές οι ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εφόσον η Τουρκία στείλει το πλοίο ερευνών ORUC REIS στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, η κορύφωση της έντασης Ελλάδας –Τουρκίας αναμένεται μετά τον Αύγουστο.

Καμιά Ελληνική κυβέρνηση ακόμη και η παρούσα δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει, φανερά, σε διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης χωρίς να συμβεί κάποιο σοβαρό γεγονός.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι με ποια αφορμή/πρόφαση θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;
*Ο κ. Παναγιώτης Παστουσέας είναι Αντιναύαρχος ε.α-Επίτιμος Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.