26/5/19

Γιαννάκης Ομήρου*: Η Κύπρος και ο Ελληνισμός ενώπιον της τουρκικής θαλάσσιας εισβολής

Η θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η απόπειρα δημιουργίας νέων τετελεσμένων, επιβεβαιώνει τη ρήση ότι «η ιστορία της Κύπρου είναι όμηρος της γεωγραφίας της».
Είναι προφανές ότι το θέμα της ύπαρξης φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα και τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης, έχει ενταχθεί στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.
Με απειλές δημιουργίας έντασης αλλά και με ενέργειες επιθετικού χαρακτήρα, προβάλλει συστηματικά ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των εκπηγαζόντων από αυτή δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το έωλο επιχείρημα ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους, τους οποίους δήθεν νόμιμα εκπροσωπεί η κατοχική Τουρκία, προβάλλει θρασύτατα την απαίτηση συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Κατά κολοσσιαία αντίφαση προβάλλει ταυτόχρονα και το έκνομο επιχείρημα ότι η ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στην Τουρκία.Κατά σαφή παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Άγκυρα πεισμόνως αρνείται να κυρώσει, η Τουρκία, ως διεθνής πειρατής, προβάλλει διεκδικήσεις και δικαιώματα στα όρια τόσο της υφαλοκρηπίδας όσο και στη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με τη συνολική της πολιτική η Τουρκία επιχείρησε μάλιστα στο παρελθόν, να αποτρέψει διεθνείς εταιρείες πετρελαίων από του να επιδείξουν ενδιαφέρον διενέργειας ερευνών για πετρέλαια. Διάφανος στόχος της Τουρκίας μέσω της πολιτικής του εκφοβισμού και της διατύπωσης απειλών ήταν να καθιερωθούν ως αμφισβητούμενες τόσο η υφαλοκρηπίδα όσο και η ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξε μέγιστης σημασίας το γεγονός ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας έτυχαν ανεπιφύλακτης στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλα κράτη.
Υπήρξε επίσης μέγιστης σημασίας το γεγονός ότι παρά τις απειλές, τους εκφοβισμούς και τις αίολες και αβάσιμες διεκδικήσεις της Τουρκίας, υπήρξαν, αιτήσεις και εκδήλωση ενδιαφέροντος από Διεθνείς Εταιρείες- κολοσσούς  που ειδικεύονται στην εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Η Τουρκία απέτυχε να επιβάλει ένα καθεστώς αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κυπριακής  Δημοκρατίας όπως αυτά κατοχυρώνονται από τις Συμβάσεις του Διεθνούς και του Θαλασσίου Δικαίου. Αυτό που είχε πετύχει η Τουρκία παλαιότερα όταν οι Πρωθυπουργοί Τουρκίας και Ελλάδας συμφώνησαν σε αποχή από έρευνες σε «αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες» στο Αιγαίο στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Κάτι που οριστικά αποσαφηνίστηκε υπέρ της Ελλάδας από τη Διεθνή Διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας αφού καθορίστηκε ως Διεθνής Κανόνας Δικαίου ότι τα νησιά κέκτηνται υφαλοκρηπίδας και η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.
Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας με την προτιθέμενη γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή πλησίστια της Πάφου εντός της αποκλειστική ζώνης εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδεικνύουν ότι η Τουρκία προτίθεται να συνεχίσει την «πολιτική των κανονιοφόρων», με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Καθήκον μας η καταγγελία διεθνώς της πειρατικής – προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς και η μέγιστη επαγρύπνηση από κοινού με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ορατών κινδύνων. Οι μέχρι τώρα κινήσεις της Κυβέρνησης κινούνται στην ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, είναι κρίσιμης σημασίας η εξασφάλιση κυρώσεων κατά της Τουρκίας από πλευράς των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων.
Θα ήταν αδιανόητο, ενώ η Ε.Ε. επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία για ενέργειες σε βάρος τρίτης χώρας-μη μέλους της Ε.Ε., στην περίπτωση της Κύπρου -χώρας μέλους της Ένωσης, να περιορίζεται σε λεκτικές καταδίκες.
Σημ: Σε ό,τι αφορά την, όχι παράδοξη, δολιότητα της Βρετανίας, με τα περί «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγκαίο να επισημάνουμε ότι  η άτολμη και αιδήμων στάση μας απέναντι στην απροκάλυπτα αντικυπριακή διαχρονική συμπεριφορά της Βρετανίας οδηγεί σε κλιμάκωση της απύθμενης θρασύτητάς της. * Τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.