15/5/19

Οργισμένη η Κύπρος, κατηγορεί τη Βρετανία ότι «έδωσε» την κυπριακή ΑΟΖ στην Τουρκία

  • (Φωτ.: EPA / Andy Rain)
Με ένα επίσημο διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιδοθεί μέσω του ύπατου αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, η Λευκωσία θα εκφράσει σε διπλωματικό επίπεδο την οργή της για τη στάση του Λονδίνου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης θα στείλει επιστολή στην Τερέζα Μέι.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι οι δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν ήταν εξαιρετικά ατυχείς, μιας και ο Βρετανός υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ μετέτρεψε την κυπριακή ΑΟΖ σε «περιοχή υπό αμφισβήτηση».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Εργατικών Πάμπου Χαραλάμπους για την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός δήλωσε: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο κατά πόσο είναι δυνατό να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο σερ Άλαν Ντάνκαν σημείωσε ότι «προφανώς η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τις όποιες εντάσεις να αποκλιμακώνονται και τις εποικοδομητικές συνομιλίες να ξαναρχίζουν».

8 σχόλια:

  1. Ποιος αμφιβάλλει ότι η Αγγλία ήταν πάντα ο κακός δαίμονας τής Κύπρου; Και να πλήρωναν τουλάχιστον ενοίκιο για τις βάσεις..., αλλά δεν πληρώνουν τίποτε(*). Πώς τούς υποχρέωσαν οι Μαλτέζοι να πληρώνουν και μάλιστα ακριβά, σε σημείο που αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν; Να, όμως, πάλι η αδυναμία τού μικρού, ή μάλλον τού ραγιά, διότι η Μάλτα είναι μικρότερη. Μπορεί να τούς πει η Κύπρος "μαζεύτε τα";

    (*)Το παράνομο καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων και η δική μας αδιαφορία

    "Πέρα των πιο πάνω παρανομιών που βρίσκουμε στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι και οι διατάξεις που αναφέρονται ως «Κυρίαρχες Βάσεις» (Sovereign Bases) που αφορούν τα εδάφη που παράνομα κατακράτησαν και επιβλήθηκαν από τους Βρετανούς και τα χρησιμοποιούν έκτοτε ως στρατιωτικές βάσεις, χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο ή/και οποιαδήποτε αποζημίωση. Αντίθετα, μάλιστα, οι Βρετανοί πολεμούν με κάθε τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι σε όλους μας γνωστή η εχθρική συμμετοχή των στρατιωτικών βάσεων στην εισβολή των Τούρκων αλλά και η ανέντιμη πολιτική στήριξη στις διαπραγματεύσεις προς την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. poly kalo sxolio. Paratheto kai ego me tin seira mou, allo ena paradeigma , me koino paronomasti...

      http://www.mentality10.com/matrix-1984-category/b-pagosmios-polemos/item/1232-b-pagosmios-polemos-o-vomvardismos-tou-peiraia-apo-tous-simmaxous

      Διαγραφή
  2. Μά τί εἶπε ἡ Ἀγγλία; Προσέξτε:
    Σχολίασε ὁ Ἐγγλέζος 'ΥπἘξ (Ὑπουργός Ἐξαποδῶ),
    τήν ἐρώτηση σχετικά μέ τήν απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καί τί εἶπε;
    Εἶπε ὅτι "οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση".
    Προσέξτε, αὐτός πού κάνει διερευνητικές γεωτρήσεις, δηλαδή ἡ Τουρκία, δέν ἀμφισβητεῖ ὅτι δικαιοῦται νά τίς κάνῃ στίς περιοχές τῆς Κυπριακῆς ΑΟΖ. Ἄρα δέν τίς κάνει σέ ἀμφισβητούμενη ἀπό αὐτήν, τήν Τουρκία, περιοχή. Ἄλλος εἶναι πού ἀμφισβητεῖ τό "δικαίωμά της", τῆς ...Τουρκίας!, νά κάνῃ διερευνητικές γεωτρήσεις στήν ΑΟΖ τῆς Κύπρου! Ἡ Κύπρος!
    Δηλαδή, ἀμφισβητεῖ ὁ Ἐγγλέζος ὙπἘξ (ὡς βέρος Ὑπουργός Ἐξαποδῶ), ὅτι ἡ Κύπρος ἔχει δικαίωμα νά ζητᾶ Κυπριακή ΑΟΖ, ἀπό τήν Τουρκία καί....τήν Ἀγγλία!

    Ἐννοεῖ δηλαδή, ὅτι πρῶτα πρέπει νά μοιρασθῆ ἡ ΑΟΖ τῆς Κύπρου μεταξύ Ἀγγλίας καί Τουρκίας, καί ὕστερα νά κάνῃ διερευνητικές γεωτρήσεις ἡ Τουρκία, στήν δική της πλευρά.

    Ὄσο γιά τήν Κυπριακή ΑΟΖ πού θά ἀνήκει στήν ἴδια τήν Κύπρο, αὐτή δέν εἶναι ἁπλῶς ἀμφισβητούμενη, ἀλλά μή ὑπάρχουσα, στό ὑποσυνείδητο τοῦ Ἐγγλέζου 'ΥπἘξ (Ὑπουργοῦ Ἐξαποδῶ).
    Γι'αὐτόν, ἤδη δέν πρέπει νά ὑπάρχῃ Κύπρος, παρά μόνον ἕνα ὑπόλειμμα, μιά ἀφορμή, γιά τό μοίρασμα τῆς Κύπρου μεταξύ Τούρκων καί Ἐγγλέζων.
    Προσοχή: Τῶν Ἐγγλέζων εἶναι ἄρα ἡ ἰδέα τῶν Τούρκων νά μή δέχονται οὔτε κράτος Κύπρου οὔτε ΑΟΖ τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνγώμη δέν εἶναι, λέει, ὙπἘξ, ἀλλά Ὑπουργός Εὐρώπης! Μᾶλλον Ὑπουργός Τουρκίας πρέπει νά εἶναι ὅμως.

      Διαγραφή
  3. Τώρα στο Brexit θέλει ένα ξέσκισμα, που θα το θυμούνται σε όλη τους την ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηρθε η ωρα να χρησιμοποιησει η Κυπρος την αποφαση που βγηκε για τον Αγ. Μαυρικιο και να κλεισουν τις Εγγλεζικες βασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχουμε λοιπόν και λέμε : Η ρωσία περνάει μήνα του μέλιτος με την τουρκιά αν και την θεωρεί λίγο-πολύ κοινή πόρνη.
    Η Μ(ην πω) Βρετανία ανανεώνει τις ιστορικές σχέσεις της με την τουρκιά (το αίμα νερό δεν γίνεται).
    Η ευρώπη σχεδιάζει επί χάρτου τι μέτρα ΘΑ μπορούσε να πάρει κατά της τουρκίας σε έναν μελλοντικά υποθετικό χρόνο π.χ. το 14000 μ.χ....
    Η ιταλία δίνει το οικόπεδο 3 στην τουρκιά ανευ ουδεμίας αντιδράσεως.
    Ο μέγας και πολύς αμερικανομπουχέσας Τράμπας λαδώνει την τουρκία γιατί δεν τολμάει να αντιπαρατεθεί με το Ιράν ή την ρωσία...
    Και εμείς ευλογούμε τα γένια μας που τεθήκαμε υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα του 2015 δηλ. ευλογούμε όλους τους παραπάνω...
    Κάτι ανάλογο έγινε και στο Κυπριακό το '74.
    Και βέβαια η κυπριακή ΑΟΖ είναι και πάλι μακρυά.

    Τι να πω...που είναι ένας Κολοκοτρώνης ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.